23948sdkhjf

Bidrag til den grønne jord

Bygge- og anlægsbranchen står for 40% af råstof- og materialeforbruget og genererer 30% af det samlede affald i Danmark. Ved at genanvende jord sparer branchen ikke blot på ressourcerne, men bidrager også til at løse affaldsproblematikken.

Byggeriet har stort fokus på cirkulær økonomi og genbrug af materialer. Dog er genanvendelse af jord ikke helt slået igennem i branchen på trods af, at sand og grus flere steder i landet er en mangelvare. Hos ScanField i Køge renser de den forurenede jord ved at bruge miljøvenlige metoder, så jorden kan komme tilbage til byggeriet igen.

”Det giver god mening for entreprenørerne at bruge renset jord i stedet for at køre i grusgraven hver gang for at hente jomfruelige materialer, som der er mangel på flere steder i Danmark,” fortæller Mikkel Fagerbo, som er direktør hos ScanField, der omsætter op mod 200.000 tons jord om året. Sidste år modtog virksomheden 5.600 lastvognlæs jord, hvilket svarer til 336 Eiffeltårne, hvis man lægger vognlæssene i forlængelse af hinanden.

Bakterier nedbryder forureningen

Hos ScanField har de fokus på at rense jorden så skånsomt så muligt. Derfor udvikler virksomheden jævnligt nye metoder, der sikrer, at selv den mest forurenede jord forsvarligt kan genanvendes.

Jordplan Sjælland inddeler jorden i et klassesystem, hvor 0-1 er ren jord, som kan bruges til hvad som helst. Jord i klasse 2-3 er lettere forurenet, men kan bruges til opfyld, støjvolde eller lignende. Og så er der klasse 4 eller mere, som skal renses.

Strøm sætter fart på rensningen

Hos ScanField renser de typisk jorden med en biologisk rensning, hvor jordes bakterier ”spiser” og derved nedbryder forureningen på en bæredygtig måde. Forurenet jord indeholder ofte bakterier, der kan dette i forvejen, men hvis ikke, bliver bakterier og næring tilsat jorden, der bliver placeret i lange rækker (miler). Her behandles jorden med automatiske tilsætninger, så bakterierne får de bedste vilkår for at formere sig og nedbryde forureningen. Hvis processen skal accelereres yderligere, tilsættes der strøm, som bl.a. hjælper, når jorden er meget leret.

”Når vi bruger disse accelererende metoder, kan jorden renses to til tre gange hurtigere end traditionel jordrensning alt efter, hvilken jordtype og forureningsgrad det drejer sig om,” siger Rune Dyre Jespersen, der er civilingeniør i Techrem og miljøkonsulent for ScanField. Rune fortæller, at ScanField også har hjulpet entreprenører med at modtage og rense meget våd jord på grund af den regnfulde vinter. Den våde jord ville ellers have skabt problemer i mange byggesager.

Olien piskes ud af jorden

ScanField har lige nu 40.000 tons meget forurenet jord fra Redmolen i Nordhavnen i København til oprensning. Jorden, der er gravet op under et tidligere brændstofsdepot i 8-9 meters dybde, er meget saltholdig, da den kun har været adskilt fra havet af en spunsvæg. Opgaven kræver derfor en helt særlig tilgang:

”Jorden fra Redmolen er meget forurenet af fyringsolie, og det høje indhold af salt giver umulige betingelser for bakterierne. Derfor har vi udviklet en ny metode, hvor vi pisker olien ud af den meget sandholdige jord, siger Rune Dyre Jespersen og uddyber:

”Jorden sendes gennem et anlæg, der fungerer som en kavitationsreaktor og adskiller materialer som sand og ler fra og olien, hvorefter olien kan skimmes af og genbruges. Sandet er så rent og fint, at det uden problemer kan bruges i en sandkasse.”

ScanField forventer, at anlægget kan rense 20-30 tons i timen, så al jorden vil være renset i løbet af et år.

Rensning på byggepladsen i fremtiden

Den nye metode gør det muligt at recirkulere sand, olie og vand og derved skåne miljøet for CO2 og høst af nye ressourcer.

”Når jord bliver renset, bruges den typisk i støjvolde, miljøgenopretningsprojekter, til opfyld eller tip-pladser. Men med jorden fra Redmolen forventer vi faktisk, at den har nogle egenskaber, der gør den til et salgbart produkt,” siger Mikkel Fagerbo og understreger, at anlægget i fremtiden muligvis kan rense jorden direkte på byggepladserne.

OM SCANFIELD
ScanField er en miljøvirksomhed, der modtager forurenet jord, byjord for kartering samt udtagning af analyser. ScanField modtager også jord med bygningsaffald til sortering samt beton, asfalt og lignende jord.
Læs mere på www.scanfield.dk

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093