23948sdkhjf

Ikonisk æresport anno 2021

Københavnsk tegnestue vinder designkonkurrence om ny æresport ved Christiansfeld, når Genforeningen skal fejres

Egentlig skulle fejringen af 100 året for Genforeningen finde sted i år, men er på grund af coronapandemien flyttet til juni 2021.

Til den tid skal en nyfortolkning af den berømte æresport, som Kong Christian 10. red igennem på sin hvide hest, stå ved den gamle grænse ved Christiansfeld, når gæster fra kongehuset deltager i fejringen af Genforeningen..

Kolding Kommune kickstartede en designkonkurrence i december 2019 og fik 39 forslag.

Det blev tegnestuen A-A Collective fra København, der løb med sejren. Porten kommer til at bestå af massevis af stålrør, der sammen skal danne en moderne fortolkning af den ikoniske æresport.

Juryen

  • Jesper W. Jensen, Managing Director hos TORA A/S
  • Søren Ravn Jensen, CEO hos Sjølund A/S
  • Kaj G. Nielsen, formand for Genforenings- og Grænsemuseet
  • Jørn Pedersen, borgmester i Kolding Kommune
  • Jesper Elkjær, formand for kulturudvalget i Kolding Kommune
  • Karen Grøn, Museumsdirektør på Trapholt
  • Grevinde Sussie Hjorhøy af Rosenborg

- Den kulturelle tyngde i opgaven gjorde det interessant for os at deltage. Det er en historisk begivenhed, og der er derfor meget spændende materiale for os som en research-baseret og kreativ tegnestue at arbejde med, siger Martin Marker fra A-A Collective i en pressemeddelelse.

Minder om Triumfbuen
En særlig udvalgt jury har gennemgået alle 39 indkomne forslag og fundet vinderen. Borgmester i Kolding Kommune, Jørn Pedersen, var med i juryen og havde A-A Collective som en klar favorit.

- Der kom rigtigt mange spændende bud på en nyfortolkning. Da jeg så forslaget fra A-A Collective tænkte jeg på Triumfbuen i Paris. Ikke i direkte udtryk, men i format og styrke. Nyfortolkningen afspejler respekten for det højtidelige der var dengang, den historiske arv og viser hvad Kolding Kommune kan i dag inden for design og stålproduktion, siger Jørn Pedersen i pressemeddelelsen.

A-A Collective skal opføre den nyfortolkede æresport i samarbejde med de to lokale stålvirksomheder; Tora A/S og Sjølund A/S.
Kaptain

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.265