23948sdkhjf

Danske arkitekter sætter skub i unges forskerinteresse

Tegnestuen 3XN skal tegne ambitiøs life science-bygning i Stockholm

Den danske arkitektvirksomhed 3XN har vundet konkurrencen om at designe "Forskaren", der er et nyt innovationscenter for virksomheder inden for sundhed og life science.

Den 24.000 kvm store bygning i Stockholm kommer til at indeholde både etablerede og nye virksomheder og restauranter, der udfordrer gæsterne med fremtidens fødevarer.

- Det er et meget ambitiøst projekt. Bygningen vil både blive et vartegn i forhold til sin centrale beliggenhed, hvor den vil skabe nye opholdsmiljøer. Og den skal tilbyde de bedste vilkår med dagslys, sociale zoner og grønne rammer for de mennesker, der arbejder i bygningen. Og så stiler vi efter, at bygningen bliver Leed Platinum-certificeret, siger Jan Ammundsen, der er designansvarlig for Forskaren og seniorpartner hos 3XN, i en pressemeddelelse fra virksomheden.

Udover en karakteristisk spiraltrappe rummer atriet og den åbne og indbydende stueetage funktioner som arbejdspladser, interaktive udstillingsområder, en restaurant og cafeer, der er tilgængelige for offentligheden.

Også Forskarens restauranter har forbindelse til bygningens overordnede formål og vil servere gastronomiske oplevelser skabt ud fra bæredygtige idealer og forskning inden for helbred og klima.

Forskaren går efter den højeste bæredygtighedsstandart og stiler efter at blive Leed platinum-certificeret, hvilket en række bæredygtige løsninger skal være med til at sikre.

Forskning i verdensklasse
For eksempel skal taget dækkes delvist af solpaneler, der integreres med bygningens ventilation og opvarmning, for at sikre effektiv brug af solcelleenergien.

Regnvand opsamles og filtreres af planterødder for derefter at blive opbevaret i et gråvandssystem. Det filtrerede regnvand kan herefter bruges til vanding af planter og toiletskylning.

- Om sommeren afkøles bygningen af jordafkøling, og jorden under bygningen bruges som et termisk energilager, hvor en varmepumpe kan køle det cirkulerende vand og afkøle bygningen. Overskydende energi fra solcellerne bruges til dette system, siger Jan Ammundsen.

Det svenske ejendomsudviklingsselskab Vectura Fastigheter står bag Forskaren og 3XN blev valgt efter en arkitektkonkurrence, hvor også velanskrevne navne som DinellJohansson, White og Tengbom deltog.

Forskaren bliver en del af Hagastaden som placerer sig mellem Karolinska Universitetssygehuset og den gamle Stockholmske karréby. Den nye bydel kommer til at blande forskning i verdensklasse med boliger, en ny metrostation og grønne områder og attraktioner, ifølge en pressemeddelelse fra 3XN.
kargaard

Læs mere om: 3XN
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125