23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Kreditværdigheden afgøres i et Excel-ark - og det sætter ikke gang i hjulene

Man kan hurtigt fristes til at udskamme bankerne for ikke at vise tilstrækkeligt samfundssind fordi de ikke lader milliarderne flyde til skrantende erhvervsvirksomheder. Mange vil nemlig mene, at det er tilbagebetalingstid for bankerne efter de store bankpakker under finanskrisen.

Det kan man ikke være uenig i. Men Corona-krisen er en helt anden krise end finanskrisen. Derfor er der også grund til at se bankernes tilbageholdenhed i markedet fra et lidt andet perspektiv. Bankerne er nødt til at vurdere hver enkelt virksomheds overlevelsesevne og -muligheder.

Når det er sagt, så har især små og mellemstore virksomheder, også før Corona-krisen, ofte haft svært ved at opnå kredit i banken. Der er set flere eksempler på helt ublu rentesatser på kassekreditter. Der er eksempler på, at ellers veldrevne virksomheder, som i en overgangsperiode har haft brug for finansiering, har knækket nakken, fordi bankerne har vurderet, at risikoen ved at yde kredit var for høj.

De senere års decentralisering med nedlukning af lokale bankfilialer har yderligere forstærket det man kan betegne som bankernes medfødte mistro over for små og mellemstore virksomheder. Bankerne kender jo ikke virksomhederne. De kender ikke virksomhedernes ejere og virksomhedernes potentialer.

En status-opgørelse på et Excel-ark er nok for bankerne til at vurdere om tommelfingeren skal pege op eller ned. Og det er ikke sådan, vi får gang i hjulene igen med de små- og mellemstore virksomheder som lokomotiv.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125