23948sdkhjf

Nyt våben mod ensomhed i Danmark: Struer Kommune og Realdania i boligindsats for ældre

Efterspørgslen på seniorbofællesskaber er stor. I løbet af de næste fem år ønsker mindst 80.000 ældre at flytte i ’kollektiver’

Drømmen om at flytte i en individuel bolig med mulighed for at indgå i nære hverdagsfælleskaber, lever hos mange danskere. Især blandt de ældre generationer er der stigende efterspørgsel.

Derfor har Realdania, Lejerbo Struer samt Lemvig og Struer Kommune indgået en udviklingsaftale om et fælles pilotprojekt på Østergade 29 i Struer.

Her skal et nyt seniorbofællesskab med 20 boliger med fællesarealer være frontløber for fremtidige lignende projekter, hvor man i byerne aktiverer funktionstømte bygninger. En del af boligerne forventes at være til at betale med en folkepension.

Antallet stiger
I Realdania har man siden 2016 samarbejdet med den private og den almene boligsektor.

Det er sket, for at kickstarte opførelsen af nye bofællesskaber for ældre, efter at markedet stort set var gået i stå.

En ny kortlægning viser, at antallet af den type boliger de seneste år er steget markant. En undersøgelse fra VIVE, det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, viser, at mere end 80.000 ældre ønsker at flytte i seniorbofællesskab i løbet af de næste fem år.

- Efterspørgslen overstiger langt udbuddet. Derfor er det rigtig positivt, at vi nu kan se en kraftig stigning i antallet af nye bofællesskaber, der slår dørene op de kommende år, siger filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk.

Hun tilføjer i en pressemeddelelse, at med Struer-projektet er kommunen aktiv medspiller i opførelsen.

- For der er ingen tvivl om, at kommunerne er vigtige her. De kan være med til at understøtte, at de almene boligselskaber bygger flere seniorbofællesskaber, og de kan tænke det ind i deres byplanlægning, siger Nina Kovsted Helk.

Alternative boformer
- Vi har gode erfaringer med byfortætningsprojekter med netop Realdania, og det er alt sammen med til at løfte livet i byen og gøre os mere attraktive for potentielle tilflyttere, siger Niels Viggo Lynghøj, borgmester i Struer Kommune.

At bofællesskaber er attraktive - og ikke kun for ældre - er der ikke tvivl om, ifølge Struer Kommunes bosætningskoordinator, Sidsel Munkebo Hansen.

- Jeg møder stor efterspørgsel på alternative boformer. Det er både ældre og børnefamilier, som gerne vil samles om nogle fælles værdier og det nære i en ofte fortravlet hverdag. Om det er fællesspisning, fælles have eller noget helt andet er sådan set underordnet. Det øger livskvaliteten, siger Sidsel Munkebo Hansen i en pressemeddelelse fra Realdania.

Lejerbo Struer-Lemvig er bygherre på projektet og vil også stå for den fremtidige drift af boligerne.
kargaard

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125