23948sdkhjf

Opkøb er en mild form for blodtransfusion

Torben Klausen kalder Årstiderne/Swecos seneste opkøb af tegnestuen Kant med 85 ansatte for kulturel hjertekirurgi og et perfekt match

Den rådgivende ingeniørvirksomhed Sweco fortsætter sin konsolidering i arkitektbranchen med opkøbet af arkitektvirksomheden Kant Arkitekter.

Det sker, fordi de vil være førende rådgiver i Danmark, og som samlet og integreret rådgivervirksomhed er den svenskejede gigant meget opsat på at realisere den ambition, ikke mindst i Danmar.Derfor kræver det, at vi også er stærke på blandt andet det offentlige segment og indenfor den almene sektor, lød det fra ledelsen, da opkøbet var en realitet.

Og det har Kant vist, blandt andet via sin medvirken i Trust-samarbejdet (under Københavns Kommune, red.), ifølge direktør for arkitektdivisionen hos Årstiderne under Sweco, Torben Klausen.

- Derfor løfter vi dem nænsomt og intakt ind og Kant bliver nu en del af Sweco, siger Torben Klausen, der er leder af en arkitektafdeling på nu omkring 330 arkitekter, til Arkbyg.

- Der bliver tale om en mild form for blodtransfusion, og jeg forestiller mig, at sammensmeltningen vil foregå fint.

Læs også: Sweco binder to arkitektbrands sammen i ny arkitekttegnestue

Han tilføjer, at selv den største maskine består af mange små dele, der skal arbejde sammen og at opkøbet på mange måder vil forstærke allerede succesfulde formler, ikke mindst inden for bæredygtigt byggeri.

- Vi er for eksempel den rådgivervirksomhed med flest dgnb-certificerede bygninger i Danmark, siger han.

Samtidigt har stærke fagligheder, når de finder sammen, en tendens til at smitte hinanden positivt og finde nye løsninger, også når der kommer viden på bordet, der ikke nødvendigvis udspringer af arktekt- eller ingeniørfagene, siger Torben Klausen til Arkbyg.

Stærk på flere områder
Swecos arkitektforretning står i dag, ifølge dem selv, stærkt på markedet indenfor både offentligt og privat byggeri i Vestdanmark og privat by- og ejendomsudvikling i Østdanmark.

Læs også: Bar mark bliver til cirkulær bydel med 550 boliger i Holstebro

Kant arkitekter har gennem de sidste mange år skabt sig en position indenfor strategiske partnerskaber og både offentligt og privat byggeri i Østdanmark. Med opkøbet opnår den rådgivende ingeniørvirksomhed en "balanceret landsdækkende position på både det offentlige og private marked", som firmaet skrev ved fusionen.

Den samlede arkitektforretning vil fortsat være under ledelse af direktør, Torben Klausen.

- At få Kant Arkitekter med ombord er et væsentligt bidrag til vores eksisterende forretning. Kant Arkitekters tilgang til arkitektur er helt i tråd med den måde, som vi altid har skabt arkitektur på. Vi skaber evidensbaseret, æstetisk og bæredygtig arkitektur for alle, siger Torben Klausen.

Han kalder den integration, der nu skal ske, for "kulturel hjertekirurgi", og betoner, at erfaringerne fra for to år siden, da Sweco opkøbte Årstiderne, betyder, at der kan skrives en lidt mere egnet drejebog for det nye tværfaglige samarbejde.

Læs også: JCN Bolig tager ny bid af Åbyen: Skal opføre 117 almene boliger

- Da vi fortalte medarbejderne om beslutningen, blev vi mødt af en flok nysgerrige mennesker, der læner sig forover i stedet for bagover, siger han til Arkbyg.

Et godt match
Torben Klausen fortæller, at i overvejelserne om at sige ja til Kants frieri, har været, at Kant er stærke på offentligt byggeri, uddannelsesbyggeri og den almene sektor.

- Kant har været normsættende for samarbejde. Og virksomheden har vist, at den kan være alene hjemme. Og på den del af forretningen, hvor de opererer i det private marked, har vi intet overlap af kunder. Så det er "a match made in heaven", siger Torben Klausen til Arkbyg.

Om rådgiverne

Sweco planlægger og designer fremtidens bæredygtige byer og samfund. Med 17.000 medarbejdere i Europa er der kompetencer til ethvert projekt. Hvert år løser Sweco opgaver i mere end 70 lande over hele kloden. Sweco er Europas største virksomhed indenfor arkitektur- og ingeniørrådgivning med en omsætning på omkring 16 milliarder svenske kr. Virksomheden er noteret på Nasdaq Stockholm.

Kant arkitekter
Kant arkitekter, som oprindeligt hed Arkitektgruppen København, blev stiftet i 1977. Virksomheden har gennem de sidste 40 år været med til at sætte sit præg på dansk arkitektur med særligt fokus på at udvikle bolig- og undervisningsbyggeri. Kant arkitekter beskæftiger i dag 85 medarbejdere på tegnestuen i København. Ledelsen består af adm. direktør Morten Stahlschmidt, CFO Anders Holmstrup Moustgaard, akkvisitionsansvarlig Eva Bjerring samt partnerkredsen der udgøres af Anders Bay Holm, Uffe Bay-Smidt, Karl-Martin Buch Frederiksen og Sebastian Soelberg.

Han fortæller at de bløde værdier har spillet mindst lige så meget ind som de hårde facts:

- Af og til kan et køb se logisk ud men føles forkert. Det gør det ikke her, fordi vi deler de samme værdier. Vi har undersøgt nøje, om vi passer sammen, nu da vi skal danse sammen, siger han.

Læs også: Sweco-rapport: Fremtidens by er klimaresistent

Derfor er der brugt en del tid på møder - også en-til-en - med ledende medarbejdere i de to virksomheder.

- Kant Arkitekter har den samme tilgang som os; nemlig at sætte kunden og projekterne i centrum, Og at optimere projekterne ud fra en helhedstænkning, frem for efter tur blot at optimere projekterne ud fra egne fagligheder, det være sig arkitektfaglighed, ingeniørfaglighed eller noget tredje, siger Torben Klausen.

Hvad håber du på sigt for virksomheden, i forhold til at vinde markedsandele?

- At vi bliver endnu bedre til at yde integreret rådgivning og bedre til kundekontakt. Og så skal vi fortsat arbejde med gamle vaner. Byggebranchen som helhed er ikke så god til at stå på skuldrene af tidligere erfaringer. Lidt fortegnet "river man stadig fabrikken ned", hver gang man har leveret et produkt. Vi kan medvirke til, at man i højere grad bruger gentagelseselementer som vi kender fra industrien, uden at det går ud over kreativiteten. På den måde kan vi levere både hurtigere, billigere og med færre fejl, siger Torben Klausen.

Læs også: Casa vinder største renoveringsprojekt til dato

Samme mønster og mål kender vi fra årsskiftet 2017-18, da ingeniørvirksomheden afsluttede sin jagt efter en kompetent tegnestue.

Eller som Torben Klausen sagde til Licitationen - Byggeriets Dagblad 11. januar 2018, da Swecos køb af Årstiderne var en realitet:

- Vi møder en virkelighed, hvor projekterne bliver større og større og mere og mere urbane. Vi skal nærmest bygge bydele inde i forvejen bebyggede områder. Opgaverne stiger i kompleksitet, og vi har derfor brug for brede kompetencer, som byplanlæggere, ingeniører og folk der kender til for eksempel vandafledning og infrastruktur,

Ikke fra nær og fjern
Han mener, at kunderne til gengæld ikke ønsker at blive besværet med den kompleksitet.

- Så i stedet for, at vi skal sætte et hold fra nær og fjern, vil kunderne kunne ringe ét sted hen, hvor vi har alle ekspertiser inhouse. Så dette opkøb er et klart bedre alternativ end hvis vi skulle opkøbe en ingeniørvirksomhed. Sweco har bevist, at de på fornem vis og gennem mange år kan drive både arkitekt- og ingeniørvirksomhed, sagde han kort efter opkøbet for to år siden da Årstiderne bragte opgaver med ind i "ægteskabet" som Sweco fik en god tillægsforretning på, som boliger, retail og virksomhedsdomiciler.

Nu gentager historien sig på mange områder og med opkøbet af Kant Arkiteker forstærker og udbygger Sweco sin arkitektvirksomhed, både i Øst- og Vestdanmark, og arkitektafdelingen vil nu bestå af omkring 330 arkitekter alene i Danmark.

- Levering af integrerede ydelser ligger i vores DNA. Samarbejdet mellem ingeniører og arkitekter er på ingen måde nyt for os, som det også ses i mange af vores søsterorganisationer i Europa. Sweco er i forvejen i 70 lande, siger Sweco Danmarks adm. direktør Dariush Rezai til Arkbyg.

85 flytter
Som følge af opkøbet vil Kant Arkitekters 85 medarbejdere flytte sammen med Swecos arkitekter og ingeniører i Swecos hovedkontor i Ørestad under navnet "Kant arkitekter - part of Sweco".

De to indehavere af Kant arkitekter, Anders Bay Holm og Uffe Bay-Smidt, adm. direktør Morten Stahlschmidt, CFO Anders Holmstrup Moustgaard, akkvisitionsansvarlig Eva Bjerring samt de to partnere Karl-Martin Buch Frederiksen og Sebastian Soelberg fortsætter som ledende medarbejdere i Swecos arkitektforretning. ///

Hold dig opdateret med Licitationen

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu

Sweco binder to arkitektbrands sammen i ny arkitekttegnestue

Arkitema udvider partnerkredsen

Bar mark bliver til cirkulær bydel med 550 boliger i Holstebro

Så er nomineringerne til Building Awards 2020 i gang

Plus

På byggepladsen: Den nye arkitektskole vil være et anti-ikon

Nyhedsbrev

34.965 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Online Avis Arkiv
Plus

Direktør hos Hillerød-arkitekt: Der skal være tomt for bordenden og fuldt rundt om bordet

Plus

Supersygehus udfordret i samarbejde med storentreprenør

Plus

SLA skal genoplive Detroit-kvarter

Plus

Erik Arkitekter indtager Fyn efter langt tilløb

Plus

Tegnestuer gemmer fyresedlerne væk

Antallet af arkitektfyringer er på vej ned og er nu blevet overhalet af nyansættelser. Optimismen ulmer, men Forbundet Arkitekter og Designere frygter, at opbremsningen kan komme senere

Plus

Lønpakker er ubrugelige for de fleste tegnestuer

Plus

Ny arkitektfusion er modtræk til skærpet konkurrence

Juul Frost Arkitekter udpeger ny leder og to nye partnere

Plus

To jyske arkitektvirksomheder går sammen

Arkitekturen drives frem gennem den gode dialog med kunden, siger adm. direktør Carsten Gjørtz, hvis Aarhus-firma har fusioneret med vestjyske Søren Andersen Arkitekter

Plus

Flere mindre tegnestuer forener kræfterne

At mindre arkitektvirksomheder går sammen for at klare sig i konkurrencen mod de store ingeniørkoncerner er en stigende men dog ikke voldsom tendens, siger Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder

Arkitektfusion på tværs af Jylland

Plus

Højhusprojekt ændrer Viborgs skyline

Et ambitøst Viborg-projekt er i støbeskeen og afventer en ny lokalplan. Rambøll Arkitekter og den lokale tegnestue Quattro Arkitekter har designet et 16 etagers boligbyggeri, underjordisk parkering og en landskabsplan

Plus

Fremtidsinvesteringer fylder hos Skala Arkitekter

Horsens-arkitekten Skala Arkitekter er vokset med raketfart de seneste år, og vækstplanerne er fortsat store på trods af coronakrisen

Plus

Horsens-tegnestue tager kampen op i København

Aftaler til 415 millioner – Rambøll tager broderparten

Plus

2,5 milliarder ekstra i 2021: Løftet anlægsloft gør byggebranchen fortrøstningsfuld

Plus

Jeg skal indkredse det liv, der leves - også i fremtiden

Byudvikling kan ikke overlades til én faggruppe alene, mener antropolog Cecilie Jessen Hansen, ansat hos landskabsdesign- og byplanfirmaet SLA

Plus

Andre fag i byggeriet

Plus

Mennesker mistrives uden natur

Der har tidligere været for lidt fokus på at indarbejde natur i byggeri. Derfor er mit job blandt andet at pege på alt det, der giver merværdi til et projekt, siger biolog hos SLA Kristine Kjørup Rasmussen

Plus

Friis & Moltke vil mere i udlandet

arkbyg
Arkitektfirma bringer Aalborg-skole ind i fremtiden

arkbyg
Danske arkitekter giver ny energi til trist erhvervsområde

Plus

Krisen rammer alle med projekter i udlandet

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Sikkerhed ved vejarbejder

Tag trygt på ferie med JSA Sikring som partner

Er du leverandør til Banedanmark?

Det første skridt mod et dejligt brusebad

Mere mat betonimprægnering i Århus

Hvad siger du til et gratis miljøtjek?

Lej dit løftegrej hos Carl Stahl A/S

Øg doseringskvaliteten ved at undgå luftindeslutninger

Brandsikker og stærk tagisolering på et af Danmarks største

Grøn køling til industrien

AB Electric holder øje med værdierne!

Synlighed med storytelling

Prækvalificeret til strategisk rammeaftale med Bygst

Salgsbod: Udendørs servering til cafe i special container

MTO electric a/s holder åbent hele sommerferien

Canon har valgt et transportbånd med flere rækker

Sommerferie – men vi holder åbent

Busch Vakuumteknik Ønsker god sommerferie

Leverandørsamarbejde er en tillidssag for Lindab

Produktnyhed hos Carl Stahl A/S: Ergolash surringer

Kolding Kommune har styr på bygningsdata fra start til drift

NOPA kærre leveret til Arkil

NOS A/S – din faldsikrings specialist.

ISO 14001 Inspirationsseminar

Betonlasur giver flotte kontraster i Gellerup

Send til en kollega

0.252