23948sdkhjf

Boligpolitik er mere end tag over hovedet

| Af Gunde Odgaard, sekretariatschef i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet | Tip redaktionen om en historie

Hver år kommer over 30 udenlandske delegationer til Danmark for at se på den danske model for almene boliger

Snart skal Folketingets partier forhandle et nyt boligforlig. Som optakt til forhandlingerne har boligminister Kaare Dybvad indgået et politisk forlig om privat udlejning, der begrænser kapitalfondes opkøb af den danske boligmasse, primært i vores større byer.

Denne aftale vil hæmme den mest eksplosive prisvækst i huslejerne i vores største byer. Den vil medvirke til, at København ikke prismæssigt udvikler sig ligesom vores nabohovedstæder, Stockholm og Oslo, hvor huslejerne er gået helt grassat. I mange storbyer bor der efterhånden kun meget vellønnede mennesker eller dem, der får huslejen "betalt".Samtidigt fører forliget andelsboligen tilbage til tæt på det oprindelige formål, hvilket også er et godt initiativ, som vil sænke boligpriserne. Det selv om dem, der gjorde andelsboligerne spekulative, nu klynker!

I den fremadrettede boligpolitik må vi også se på, hvad det er for nogle liv folk lever, hvordan vi indretter os. Flere og flere vælger at bo alene. Det kalder på, at vi i byerne får mindre lejligheder. Måske på ca. 65 kvm til den, der vælger at bo alene. Kravet om et gennemsnit på 95 m2 for lejlighedsbyggeri i København må derfor fjernes.

Tilgængelighed
Et kommende boligforlig må kigge på tilgængeligheden. Danskerne bliver ældre - heldigvis fristes man til at sige. Så hvis vi alle sammen skal være længere tid i egen bolig, så skal vi også sørge for, at boligen bliver mere tilgængelig, når vi kommer op i alder.

Ensomhed er et stigende problem i det danske samfund. Det er blevet italesat af blandt andet Ældresagen og Røde Kors på det seneste. En aktiv boligpolitik og den måde, vi indretter os på, kan afhjælpe ensomhed. Her ligger der en samfundsgevinst og venter på os i forhold til ensomhedens omkostninger.

I Danmark har vi heldigvis de almene boliger. Ca. 600.000 af slagsen har vi bygget. En stor andel af danskerne bor alment. De almene boliger er en absolut hjørnesten og grundpille i den Danske velfærdsmodel. Det er de almene boliger, som mere end nogen andre er garanten for, at alle har tag over hovedet, og at der ikke er hul i taget.

At bygge flere almene boliger især i vores store byer er det bedste værn mod en uhæmmet prisudvikling. Almene boliger bygges jo netop på en måde, så der er en maksimumpris på den omkostning, de opføres til. Og fordi almene boliger ikke har et profitmotiv, så falder huslejen relativt set ret hurtigt. Det gør, at selv om en almen bolig måske indledningsvis virker lidt dyr for nogen, så bliver den faktisk billig ret hurtigt, netop pga. det manglende profitmotiv.

Hver år kommer over 30 udenlandske delegationer til Danmark for at se på den danske model for almene boliger. Den er i verdensklasse, og det er både positivt og nødvendigt, at der via lovgivningen er mulighed for at kræve, at en andel af nybyggeriet i byerne skal være alment.

I den almene sektor er to interessante fonde. Den ene er som nævnt Nybyggerifonden målrettet nybyggeri. Og den anden er Landsbyggefonden, som har til formål at renovere almene boliger.

Kø for 20 milliarder
I Landsbyggefonden er der for nuværende en kø af godkendte konkrete projekter for knap 20 milliarder kroner. Køen af konkrete renoveringsprojekter skyldes, at den politisk fastsatte renoveringsramme støttet af Landsbyggefonden de seneste år har været for lav. Landsbyggefondens ramme skal være på mindst fem milliarder kroner årligt, for at køen ikke vokser.

Det er over 70.000 almene boliger, der står på venteliste. Disse projekter er godkendte projekter. Både i den enkelte boligforening, i den pågældende kommune og af Landsbyggefonden. Men de venter på, at Landsbyggefonden kan få lov til at give et tilskud, men det kræver en højere ramme.

Et kommende boligforlig må dels hæve rammen for Landsbyggefondens årlige tilskud, så køen ikke bliver større, og så må vi have en ekstra ramme over en kort årrække til at få køen helt væk. De fleste økonomer regner med, at byggeaktiviteten vil være for nedadgående i de kommende år. Derfor vil der være fin plads til at renovere flere almene boliger samtidig med, at man bygger nye. Mange af disse renoveringer har et højt indhold af energisparende foranstaltninger.

Op til to-tredjedele af projekterne i køen omhandler en ny forbedret klimaskærm på de almene boliger - dette er også i den grønne omstillings navn. Så når vi snakker klimahandlingsplaner, grøn omstilling, CO2-reduktion og energieffektivisering, så er en stor del af Landsbyggefondens aktiviteter allerede gearet hen imod dette. Samtidig kan man jo passende målrette Landsbyggefondens fremtidige aktiviteter i endnu højere grad hen imod energirenovering, også selvom mange af de renoveringerne i sig selv indeholder et energieffektiviseringselement.

Under byens tage er der mange uudnyttede kvadratmeter, som kunne omdannes til lejligheder. Når det er smart og romantisk at bo under taget i Paris, hvorfor så ikke i København, Århus, Odense og Aalborg? Det må kunne gøres særdeles populært.

Tænke kreativt
Samtidigt står mange butikslokaler tomme. Internethandel gør sit indhug blandt de traditionelle butikker på hovedgaden. Omdan og udnyt lokalerne til boliger. Eller få de mange liberale erhverv (advokater, tandlæger, frisørsaloner), der i dag findes i lejligheder i de større byer til at flytte i de tomme butikslokaler. Gi’ måske et tilskud hertil.

Vi må tænke kreativt og vi må tage både traditionelle og utraditionelle instrumenter i brug for at skaffe nok betalelige boliger. Danmarks Statistik forudser, at vi i 2050 vil være 600.000 flere indbyggere i Danmark. Det betyder, at vi skal bygge Århus, Odense og Aalborg på 30 år. Hvis det skal lykkes på en forsvarlig måde, så skal det kommende boligforlig tage højde for alle disse udfordringer!

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Lindpro ser fortsat rødt på bundlinjen

Forlig i en voldgiftssag trækker ned med flere millioner i 2019, som er det sidste hele regnskabsår, hvor selskabet er på MT Højgaards hænder. Konkurrencemyndighederne har for nyligt godkendt salget til Kemp & Lauritzen

Plus

Byggeriet: Vi har brug for mere hjælp

Aftalen om at sætte det kommunale anlægsloft ud af kraft i 2020 er tiltrængt, men det er langt fra tilstrækkeligt til at forhindre et massivt tab af byggejob som følge af coronakrisen, lyder det fra branchen

København finder 350 millioner til byggeriet

Plus

Top 10: NCC gør klar til boligselskabs største renovering til dato

1

Byggeboss: Jeg får ikke længere nogen ordrer ind

Nyhedsbrev

34.746 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

BYGGEGRUND med attraktiv beliggenhed i Lyngby sælges

Online Avis Arkiv

Mangor & Nagel tegner ”kreativt p-hus” i Roskilde

Plus

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Plus

Anlægsloft: Kommunerne kan låne til fremrykkede projekter

Bøfkonge vil forvandle brandstation til højhus

Nu åbner broen - men festen er aflyst

Plus

Elementproducent om 2020: Det bliver et godt år

Intuitivt indeklimasystem i tråd med naturen

Konkurser: - På én nat væltede det ind med henvendelser

Frygten for at gå konkurs eksisterer i stort set alle brancher, men især enkeltmandsvirksomhederne er lige nu i panik, lyder det fra konkursernes frontlinje.

Plus

Dansk Halbyggeri siger farvel til direktøren

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Hård konkurrence på et presset marked kræver skarpe tilbud

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Enemærke & Petersen har hjemsendt 54 medarbejdere

Coronakrisen har medført dalende aktivitet hos Ringsted-entreprenøren, især i serviceforretningen

Plus

3.000 byggefirmaer er truet af konkurs

Hvert syvende selskab i branchen har retning mod konkurs, viser tal fra FSR - danske revisorer. Dertil kommer tusindvis af personligt ejede byggefirmaer, som kan være ekstra følsomme under coronakrisen

Plus

Fra minus til trecifret millionoverskud

Mens 2018 var påvirket af en stor hensættelse relateret til MgO-vindplader, har Enemærke & Petersen i 2019 atter sorte tal på bundlinjen

Anlægsloftet fjernes – byggebranchen efterlyser yderligere tiltag

Aalborg Portland opruster med klimaspecialist

Regeringen suspenderer anlægsloftet

Dansk Byggeri til regeringen: Betal større del af regningen for hjemsendte

Corona: Sanistål justerer forventningerne

4.690 virksomheder har søgt lønkompensation på et døgn

Lindpro er nu officielt solgt

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Debat
Samfundsentreprenør i en coronatid

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Hæv anlægsloftet nu

Udlejer vil hjælpe kunderne igennem Corona

LED lys tager over i kloakken

Plus

VAM A/S holder fast i overskudsdeling

Plus

Nyt om navne

ConExpo blev ramt af halvtomme gange

Pressede virksomhedsejere lægger hjemmeside ned

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Batterier til styreenheder, værktøjer og maskiner

Dansk Boligbyg a/s styrker ledelsen

Stor Hiab kran på ladbil

borede fundamenter

Brugte kraner købes og sælges

Bjarke Køj Bredahl bliver udlært uden svendeprøve

EL:CON får snart nyt domicil og lager

Efter arbejdsmiljøpris:Godt arbejdsmiljø øger effektiviteten

Topkvalitetsvogne hos KSM Maskinservice ApS

Væksfonden støtter BAYO.S Skruefundamenter

Smede og montagefirma - H. Nielssons Maskinfabrik

Leverance til kunde, med yderst tilfredse medarbejdere.

Tag en virtuel tur i vores showrooms

Dagens tilbud - Svejsehjelm med ekstra stort udsyn

Corona Skilte og Folier?

70 år med Klingspor Kronenflex® skæreskiver

Hvad har Scanmaster og hygiejnebind tilfælles?

NOS A/S har surringer, der holder!

Ergonomiske sakse-arbejdsborde til intropris!

Opdateret Quick Guide fra NKT

Virtuel support fra Rockpanel

Måling af statisk elektricitet

Undgå tunge manuelle løft med en vakuumhåndteringsløsning!

Vedligehold din bygning og dit indeklima

El-komponenter, kapslinger, kabler? Ring til os i dag!

Send til en kollega

0.171