23948sdkhjf

Boligpolitik er mere end tag over hovedet

| Af Gunde Odgaard, sekretariatschef i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet | Tip redaktionen om en historie

Hver år kommer over 30 udenlandske delegationer til Danmark for at se på den danske model for almene boliger

Snart skal Folketingets partier forhandle et nyt boligforlig. Som optakt til forhandlingerne har boligminister Kaare Dybvad indgået et politisk forlig om privat udlejning, der begrænser kapitalfondes opkøb af den danske boligmasse, primært i vores større byer.

Denne aftale vil hæmme den mest eksplosive prisvækst i huslejerne i vores største byer. Den vil medvirke til, at København ikke prismæssigt udvikler sig ligesom vores nabohovedstæder, Stockholm og Oslo, hvor huslejerne er gået helt grassat. I mange storbyer bor der efterhånden kun meget vellønnede mennesker eller dem, der får huslejen "betalt".Samtidigt fører forliget andelsboligen tilbage til tæt på det oprindelige formål, hvilket også er et godt initiativ, som vil sænke boligpriserne. Det selv om dem, der gjorde andelsboligerne spekulative, nu klynker!

I den fremadrettede boligpolitik må vi også se på, hvad det er for nogle liv folk lever, hvordan vi indretter os. Flere og flere vælger at bo alene. Det kalder på, at vi i byerne får mindre lejligheder. Måske på ca. 65 kvm til den, der vælger at bo alene. Kravet om et gennemsnit på 95 m2 for lejlighedsbyggeri i København må derfor fjernes.

Tilgængelighed
Et kommende boligforlig må kigge på tilgængeligheden. Danskerne bliver ældre - heldigvis fristes man til at sige. Så hvis vi alle sammen skal være længere tid i egen bolig, så skal vi også sørge for, at boligen bliver mere tilgængelig, når vi kommer op i alder.

Ensomhed er et stigende problem i det danske samfund. Det er blevet italesat af blandt andet Ældresagen og Røde Kors på det seneste. En aktiv boligpolitik og den måde, vi indretter os på, kan afhjælpe ensomhed. Her ligger der en samfundsgevinst og venter på os i forhold til ensomhedens omkostninger.

I Danmark har vi heldigvis de almene boliger. Ca. 600.000 af slagsen har vi bygget. En stor andel af danskerne bor alment. De almene boliger er en absolut hjørnesten og grundpille i den Danske velfærdsmodel. Det er de almene boliger, som mere end nogen andre er garanten for, at alle har tag over hovedet, og at der ikke er hul i taget.

At bygge flere almene boliger især i vores store byer er det bedste værn mod en uhæmmet prisudvikling. Almene boliger bygges jo netop på en måde, så der er en maksimumpris på den omkostning, de opføres til. Og fordi almene boliger ikke har et profitmotiv, så falder huslejen relativt set ret hurtigt. Det gør, at selv om en almen bolig måske indledningsvis virker lidt dyr for nogen, så bliver den faktisk billig ret hurtigt, netop pga. det manglende profitmotiv.

Hver år kommer over 30 udenlandske delegationer til Danmark for at se på den danske model for almene boliger. Den er i verdensklasse, og det er både positivt og nødvendigt, at der via lovgivningen er mulighed for at kræve, at en andel af nybyggeriet i byerne skal være alment.

I den almene sektor er to interessante fonde. Den ene er som nævnt Nybyggerifonden målrettet nybyggeri. Og den anden er Landsbyggefonden, som har til formål at renovere almene boliger.

Kø for 20 milliarder
I Landsbyggefonden er der for nuværende en kø af godkendte konkrete projekter for knap 20 milliarder kroner. Køen af konkrete renoveringsprojekter skyldes, at den politisk fastsatte renoveringsramme støttet af Landsbyggefonden de seneste år har været for lav. Landsbyggefondens ramme skal være på mindst fem milliarder kroner årligt, for at køen ikke vokser.

Det er over 70.000 almene boliger, der står på venteliste. Disse projekter er godkendte projekter. Både i den enkelte boligforening, i den pågældende kommune og af Landsbyggefonden. Men de venter på, at Landsbyggefonden kan få lov til at give et tilskud, men det kræver en højere ramme.

Et kommende boligforlig må dels hæve rammen for Landsbyggefondens årlige tilskud, så køen ikke bliver større, og så må vi have en ekstra ramme over en kort årrække til at få køen helt væk. De fleste økonomer regner med, at byggeaktiviteten vil være for nedadgående i de kommende år. Derfor vil der være fin plads til at renovere flere almene boliger samtidig med, at man bygger nye. Mange af disse renoveringer har et højt indhold af energisparende foranstaltninger.

Op til to-tredjedele af projekterne i køen omhandler en ny forbedret klimaskærm på de almene boliger - dette er også i den grønne omstillings navn. Så når vi snakker klimahandlingsplaner, grøn omstilling, CO2-reduktion og energieffektivisering, så er en stor del af Landsbyggefondens aktiviteter allerede gearet hen imod dette. Samtidig kan man jo passende målrette Landsbyggefondens fremtidige aktiviteter i endnu højere grad hen imod energirenovering, også selvom mange af de renoveringerne i sig selv indeholder et energieffektiviseringselement.

Under byens tage er der mange uudnyttede kvadratmeter, som kunne omdannes til lejligheder. Når det er smart og romantisk at bo under taget i Paris, hvorfor så ikke i København, Århus, Odense og Aalborg? Det må kunne gøres særdeles populært.

Tænke kreativt
Samtidigt står mange butikslokaler tomme. Internethandel gør sit indhug blandt de traditionelle butikker på hovedgaden. Omdan og udnyt lokalerne til boliger. Eller få de mange liberale erhverv (advokater, tandlæger, frisørsaloner), der i dag findes i lejligheder i de større byer til at flytte i de tomme butikslokaler. Gi’ måske et tilskud hertil.

Vi må tænke kreativt og vi må tage både traditionelle og utraditionelle instrumenter i brug for at skaffe nok betalelige boliger. Danmarks Statistik forudser, at vi i 2050 vil være 600.000 flere indbyggere i Danmark. Det betyder, at vi skal bygge Århus, Odense og Aalborg på 30 år. Hvis det skal lykkes på en forsvarlig måde, så skal det kommende boligforlig tage højde for alle disse udfordringer!

Hold dig opdateret med Licitationen

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu

MgO-plader udskiftes nu på sygehus efter årelang strid

AAB udbyder fireårig partnerskabsaftale om træbyggeri

Produktiviteten i byggeriet har været faldende siden 70’erne

Et team af forskere fra Aarhus Universitet har for første gang nogensinde koblet 40 års produktivitetsdata i byggeriet med det faktisk udførte arbejde

Mangor & Nagel overtager landskabsarkitekt

Aarsleff-topchef forlader posten

Nyhedsbrev

35.000 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Online Avis Arkiv

Beboelsesejendom på 28 etager på vej i Aarhus

Plus

Efter strategiskifte: Sjællandsk installatør voksede sig større under corona

SIF Gruppen lagde sin strategi om over natten, da coronavirussen ramte landet

Pensionsselskab køber nyopført boligejendom i Aarhus

Fsb skal bygge yderligere 80 ældreboliger på Amager

Debat
Digitale arbejdsgange er ikke varm luft

Nye regler: Betonvirksomheder kan spare 100 mio. kroner om året

Landets betonproducenter bliver fremover undtaget fra kravet om fartskrivere i lastbiler, der transporterer flydende beton

Millionstrid kan forsinke sygehusbyggeri

Uddannelsesinstitution udskriver konkurrence om omdannelse af torv

DTU inviterer kreative teams af arkitekter, landskabsarkitekter, ingeniører og andre til at forme fremtidens Kemitorv på Lyngby Campus

Første spadestik taget til ny Sønderborg-bydel

Bravida køber tre nordjyske virksomheder efter corona-standby

Plus

Rekordmange unge vil være arkitekter

Lene Espersen kommer med sine bud på, hvorfor 1.224 personer har sat kryds ved arkitektfaget i år

Rambøll er valgt som hovedrådgiver på nedrivning af Storstrømsbroen

Tekniq Arbejdsgiverne: Lærlingepakke virker

STB Byg skal bygge 88 ungdomsboliger i Valby

Coop vil bygge ny bydel vest for København til flere milliarder

Aarhus-højhus på vej i høring

Ny brancheanalyse: Rådgivende ingeniørvirksomheder løftede omsætning og tabte indtjening i 2019

A. Enggaard skal udvikle nyt stort kvarter i Gellerup

Anden gang er lykkens gang – teaterbyggeri finder ny hovedentreprenør

Plus

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Klar til ferie og nye oplevelser i Danmark

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Ugens konkurser - uge 27

Plus

Navnenyt: Ny topmand i stilladsfirma

Plus

Betongigant runder to milliarder og styrker markedspositionen

Plus

Byggeentreprenører
Byggeriet har udsigt til en hård landing

Plus

Byggeentreprenører
Glostrup-entreprenør: Ordrebogen ser ganske fornuftig ud

Plus

Sådan skal 2.500 beboere smides ud af Vollsmose

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Fantastisk flot opbygning med finesser

LED strip i super kvalitet til byggepladser

Special container løsning til souvenirbutik på Grønland

1 dags programmeringskursus i ”Micro PLC”

Eliteleverandør til det offentlige

Dispenseringssystem til batteriproduktion og printkort

Udskydelse af AM-bidrag og A-skat for aug/sep/okt

Smedearbejde udføres af H. Nielssons Maskinfabrik A/S

Tacho uden bøvl!

Gibotech hjælper dig gennem sommeren

Alt i stålwire og tilbehør - Fyns Kran Udstyr A/S

Commissioning i byggeriet

Apollo Klimaanlæg uden udedel - SPAR 20%

TELE Haase MS3-softstartere med enkel opsætning

Forslag til klimaindsats i byggeriet er uambitiøse

Præmixanlæg til biogasproducent

Blikkenslager / Tekniske isolatør søges

Gode ideer bliver til succesfulde produkter

Alle bygninger har en historie

Hvordan vælger du den rigtige cylinder?

DFD's helt egen shop er nu live

Robot fjerner triviel flaskehals i corona test

Hvornår skal du kassere dit rundsling?

Vi har åbent som normalt - hele sommeren! -Fyns Kran Udstyr

Stål og smede montage = H. Nielssons Smede og Maskinfabrik

Send til en kollega

0.25