23948sdkhjf

Det lette materiel giver også bøder

Selvom stilladsfirmaerne investerer i lettere dæk til stilladserne, får de stadig bøder af Arbejdstilsynet

Det er ikke helt nemt at være stilladsfirma. I hvert fald ikke, hvis man spørger formanden for Stilladssektionen i Dansk Byggeri, Kurt Bo Jensen, der har været med siden Stilladssektionens opstart for 40 år siden.

Han oplever at det faktisk er svært at leve op til de krav, der stilles. Ikke så meget fordi han er uenig i, at der skal være styr på sikkerheden, men mere fordi ansvaret for sikkerheden er så ensidigt på arbejdsgiveren, som det er tilfældet med det objektive ansvar.

Lette dæk
- Et godt eksempel er, at der nu er krav om at bruge de lettere dæk på stilladserne, som jo kun vejer godt ni kilo stykket.

- Jeg synes det er en rigtig god idé at bruge de lette dæk. Det gør det da lettere for alle, især da dem, der skal bære på dem, og lægge dem op på stilladset, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Men hvad er det så der sker?
- Når du dækkene er blevet lettere, tager folkene nu tre-fire ad gangen i stedet for bære en ad gangen, som de gjorde før med de tungere dæk. Det er selvfølgelig hurtigere, men det er jo ikke just at hjælpe sig selv, eller at overholde reglerne, vel? konstaterer Kurt Bo Jensen, som er indehaver af Herlev Stilladser og har omkring 60 mand i arbejde i øjeblikket.

Medarbejderen går fri
Det resulterer så i bøder, ikke til den pågældende medarbejder, som har slæbt dækkene, men til arbejdsgiveren.

- Jeg kan ikke rigtigt forstå, at medarbejderen slet ikke kan ifaldes et ansvar. Vi kan være på pladsen en halv time før og instruere folkene i, hvordan de skal gøre det, og når vi så er kørt, gør de det alligevel på deres egen måde. Og når så kontrollen kommer, falder hammeren. Og jeg skal hilse og sige, at det er ikke småpenge, der er tale om, når bødeblokken kommer frem, siger han.

Stilladsformanden mener, at arbejdsmiljøet generelt er blevet bedre, men for at det rigtigt skal hjælpe, skal medarbejderen også have et reelt ansvar for, at tingene gøres rigtigt.

Tredje handleplan
- Faktisk synes jeg, at den Handleplan "3", vi har lavet i samarbejde med Arbejdstilsynet, er rigtig god. For det handler netop at udskifte gammelt grej, der kommer ind til reparation, med lettere og nyt grej. Det er lettere og mere håndterbart. God idé, men medarbejderne skal altså også efterleve det, siger Kurt Bo Jensen.

Han skal sammen med de øvrige cirka 70 medlemmer af Stilladssektionen fejre sektionens 40 års jubilæum lørdag 21. marts.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141