23948sdkhjf

Vi vil gerne konsortier, der er til gavn for kunderne

- men vil undgå konsortier, som sætter konkurrencen ud af kraft, siger direktøren for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Der er sagt og skrevet meget om Højesterets dom i den såkaldte vejstribesag. Også her i Licitationen.

Det er blevet nævnt, at virksomheder i samme branche - og som derfor almindeligvis ses som konkurrenter - kun må lave et fælles konsortium, hvis det enkelte firma ikke selv har kapacitet til at byde på opgaven. Det er ikke korrekt. To konkurrenter, der selv kan løse opgaven, må gerne indgå i et konsortium, men det kræver i hvert fald, at samarbejdet gør andet og mere end blot at fjerne konkurrencen mellem parterne.

Højesterets dom forhindrer konkurrenceskadelige konsortier. Dommen siger derimod bestemt ikke, at alle konsortier ved udbud skulle være ulovlige, eller at alle konsortier mellem konkurrenter er ulovlige.

Produktionssamarbejde
Højesterets dom kan stærkt forenklet opsummeres i to punkter. For det første at de to virksomheder var konkurrenter om opgaverne. De var hver for sig i stand til at byde på og løse de delopgaver, som var sendt i udbud. Og for det andet at der ikke var noget i de to virksomheders konsortiesamarbejde, der gjorde, at kunden samlet set fik gavn af det. I øvrigt helt på linje med tidligere afgørelser fra Konkurrencerådet og Konkurrenceankenævnet.

Havde de to virksomheder ikke været konkurrenter. Havde deres samarbejde haft karakter af et omkostningsbesparende produktionssamarbejde. Eller havde samarbejdet på anden vis skabt effektivitetsgevinster til gavn for kunderne, så kunne sagen have fået et andet udfald - ja den var antageligt slet ikke blevet rejst.

Usikkerhed om rammerne
Det er også blevet nævnt, at der er situationer, hvor det kan være vanskeligt at vurdere, hvornår man som virksomhed kan sige, at man har eller realistisk kan skaffe kapacitet til selv at byde på og løse en konkret opgave - og om man derfor anses for at være konkurrent om opgaven. Det spørgsmål behandles dog ikke i Højesterets dom. I den pågældende sag var det ubestridt, at virksomhederne hver især selv kunne byde på at løse de enkelte delopgaver og dermed at de var konkurrenter om opgaverne.

Vi har noteret, at der efter Højesterets dom er en usikkerhed om rammerne for, hvornår man anses for at være potentielle konkurrenter og hvornår man kan indgå konsortier. Som konkurrencemyndighed vil vi gerne bidrage til at reducere den usikkerhed i det omfang det er muligt. Vi er derfor i færd med at opdatere vores vejledning om konsortier med afsæt i højesteretsdommen. Samtidig prioriterer vi fortsat den uformelle vejledningsindsats.

Vi ønsker faktisk at skabe rigelig plads til konsortier, som understøtter effektiv konkurrence, og som medfører flere eller bedre tilbud til kunderne. Samtidig er vi meget optaget af at undgå konsortier, som sætter konkurrencen ud af kraft, og som medfører højere priser eller dårlige løsninger. Det er den balance som konkurrenceloven - og vores prioritering og vejledning - prøver at ramme.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14