23948sdkhjf

Vi skal blive ved med at lære af hinanden

Det er berigende at arbejde sammen med andre faggrupper, men vi behøver ikke sidde i samme hus allesammen, er arkitekt Helle Juuls kommentar til de mange konsolideringer og (ingeniør)opkøb i branchen

Arkitekt Helle Juul, stiftende partner og meddirektør i arkitektvirksomheden Juul/Frost Arkitekter er netop udpeget til vicepræcident i International Urban Development Association, også kaldet INTA, der blev grundlagt 1976 i Paris.

Det er et uafhængigt netværk for byudviklere med medlemmer over hele verden, der tilbyder byer og organisationer tværfaglig viden og sparring i byudviklingsprojekter.- Jeg har været medlem af INTA i ti år, og det, der er specielt ved organisationen, er, at vi arbejder i interdisciplinære teams sammensat af rådgivere fra hele verden. Med vores forskellige samfundsopfattelser, kulturer og livssyn opnår vi en stor bredde og innovation i vores rådgivning, siger hun til Arkbyg.

Arkitektur for sundhed
Baggrunden for valget dels til INTA’s governing board og udpegningen til vicepræsident, er et sammenfald i ønsket om større sammenhæng mellem sundhed og byudvikling.

- Ambitionen om at udforme fremtidens sunde byer er helt central på vores tegnestue og i vores projekter. Der er brug for et praktisk perspektiv i organisationen. I INTA skal vi tilsikre, at de myndigheder, vi rådgiver på verdensplan, rent faktisk også får et anvendeligt materiale.

Helle Juul mener nemlig, at den demokratiske proces er en af de styrker, danske arkitekter kommer med, og det er en forudsætning i Danmark.

Læs også: Midt i en digital tid i byggebranchen: Blyanten fastholder bedst den gode idé

- Men sådan er det jo langt fra alle steder. Der er mange typer erfaringer vi kan udveksle. Uden at blive belærende og bedrevidende, ved vi fra skandinaviske planlægningsprocesser, at borgerne får et bedre tilhørsforhold til projektet, når de bliver inddraget tidligt.

Nye tanker i gang
Det handler selvfølgeligt om at lære af hinanden, mener hun.

- Nok har jeg - ifølge min dåbsattest - meget erfaring, men vi lærer jo heldigvis hele livet. Vores nyvalgte præsident for INTA, Fernando Nunes da Silva, er økonomiprofessor fra Lissabon, og hans tilgang, som akademiker, er jo anderledes fra min. I samarbejdsprocesser sætter det nye tanker i gang. Der opstår spændende udviklingsperspektiver, når der sidder folk fra både Portugal, Frankrig, Afrika og Danmark ved bordet med helt forskellige faglige baggrunde, siger hun til Arkbyg.

Sundhed og byudvikling
Både fra INTA’s og tegnestuens side opleves et stigende ønske om at skabe sammenhæng mellem sundhed og byudvikling. Fra Moskva til Jakarta er sundhedsdagsordenen på vej frem.

Læs også: Den samfundsbevidste arkitekt er tilbage

- Det handler om proaktivt at planlægge sunde byer, der kan forebygge diabetes, fedme, ensomhed, social segregation, modvirke utryghed og også fremme gode naboskaber og ’Active living’. At skabe sunde bydele, handler for os også om at tænke på tværs af aldersgrupper og se på behov hele vejen rundt, pointerer Helle Juul.

Svært med formler
Der er mange tekniske løsninger, i forhold til klima, energi- og vand til de store byer, men sundhed, livskvalitet og liveability kan vanskeligt sættes på formel, mener hun.

- Vi skal hele tiden se på menneskers mangefacetterede behov, hvis vi skal sikre planlægning, der fremmer borgernes sociale, mentale og fysiske velbefindende, siger hun, og påviser det vigtige i, at branchen sigter mod øvre mål, uanset om emnet er en ny bebyggelse, bydele eller en transformation.

- For os er det øvre mål sundhed og livskvalitet. Derfor arbejder vi også med FN’s verdensmål for en bæredygtig udvikling, med et særligt fokus på mål 3: Sundhed og trivsel og mål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund. Det handler om at forbedre livskvaliteten over en bred kam; at forebygge ensomhed, er et eksempel på et dansk fokus, siger Helle Juul.

Læs også: Byer bliver klodens næste store udfordring

Derfor er der behov for flere konkrete eksempler på sunde bydele, mener hun:

- Vi skal innovere på resultater i gensidig respekt og vi skal påvise at arkitekten har en særlig rolle i udviklingen af sunde byer.

Kommer der nok synergi?
Om de mange opkøb og konsolideringer, siger Helle Juul, at arkitekter også må acceptere, at der er forandringer i branchen, og at der er spørgsmål, som arkitekterne nødvendigvis må løse i større samarbejder.

- Men vi må også spørge os selv, om der ville være den samme synergi, hvis vi sad under samme tag. Jeg oplever, at der opstår en sund friktion, sparring og nytænkning i samarbejdet med ingeniørrådgivning uden for huset, siger hun til Arkbyg.

Læs også: Juul/Frost Arkitekter bag norsk campus-plan

- Det kan godt være at arkitekter i fremtiden skal udvikle et større specialistgen, at vi skal gå efter en bestemt profil for at fremhæve, at der er noget specielt som vi kan. Det mener jeg, at vi kan med klangbund blandt andet i den sociale dimension. Der findes få rent tekniske løsninger på social segregation og fremme af fællesskaber, tilføjer hun.

Tæt på arkitekten
På ingeniøruddannelsen er der en tydelig tendens til, at ingeniørerne ønsker at komme tættere på arkitekterne.

- Det er en god start. Og det viser sig i de opkøb, vi ser. Ingeniørvirksomhederne anerkender arkitekternes rolle og betydning i udformningen af fremtidens byer og bebyggelse, siger Helle Juul til Arkbyg.

Overvejer I at ansætte ingeniører?
- De store tegnestuer har jo ingeniører ansat og vi har da også leget med tanken, men det kræver de rette opgaver. Men har vi et behov på et tidspunkt og den rette person samtidigt dukker op, tror jeg bestemt det vil skabe merværdi for alle. Der er noget fascinerende og berigende ved at arbejde på tværs af rådgivere, og vi ser det som kvalificerende for bygherre og den merværdi vi skaber. Med andre ord kvalificerer det projekterne, at vi har sparringspartnere ude af huset.

Læs også: Dansk tegnestue vil løfte en hel norsk region

Kunne I overveje at gå sammen med tegnestuer af jeres egen størrelse?
- Jeg er sikker på, at alliancer er fremtiden. På sin vis gør vi det allerede i prækvalifikationer og her har vi halv- og helfaste aftaler med enkeltpersoner, små og lidt større virksomheder. Når nogen kommer udefra med ny viden, byder det ofte på gode overraskelser og innovative løsninger, siger Juul/Frost-partneren, og tilføjer, at et øget samarbejde med andre faggrupper og personer med specialviden er vejen frem.

- Vi har i flere år haft folk ansat, som ikke har den samme faglighed som os. Vi oplever det som berigende at komme ud af vores comfort-zone. ///

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Cubo skal tegne 120 millioners 'Dream Lab' i Odense

Plus

Stor tilbagegang sender Arkitema i minus

Arkitema er gået ind i coronatiden med stor tilbagegang på bundlinjen. Stagnerende boligbyggeri og udskydelser af norske projekter giver modvind til Cowi-tegnestuen

Plus

Ingeniør’ne vokser på bundlinjen

Ingeniør'ne øger overskuddet og regner trods coronakrise også med at øge medarbejderstaben i 2020

Plus

Topchef i tale
Realdania vil redde synkende skibe først

Under coronakrisen handler det først og fremmest om at sikre, at foreningens hundredevis af byggeprojekter bliver holdt flydende, frem for at sætte nye i søen, fastslår adm. direktør Jesper Nygård

Plus

Corona-skygge rammer arkitekter skævt

Én tegnestue kan på grund af pandemikrisen ikke længere opretholde hver eneste ny ordre. Andre melder, at produktionen indtil videre fortsætter

Nyhedsbrev

34.746 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

BYGGEGRUND med attraktiv beliggenhed i Lyngby sælges

Online Avis Arkiv
Plus

Arkitekter ansætter flere nyuddannede

En strategi om at satse på unge talenter i fastansættelser breder sig. Det er bedre end kortsigtede praktikperioder, siger mellemstore tegnestuer

arkbyg
Opkøb er en mild form for blodtransfusion

Torben Klausen kalder Årstiderne/Swecos seneste opkøb af tegnestuen Kant med 85 ansatte for kulturel hjertekirurgi og et perfekt match

arkbyg
Skal huset beskyttes - så skal det benyttes

Renoveringsekspert Rasmus Tøgern fra Årstiderne Arkitekter forsøger at finde balancen mellem kærlighed til bygningsarven og nye krav fra kommercielt tænkende developere

Plus

Dansk Byggeri: Skru op for offentlige arbejder nu

Byggeriets organisation kvitterer for regeringens hjælpepakke, men mener, at der nu er behov for at skrue op for offentlige renoverings- og anlægsarbejder

CG Jensen vinder hidtil største opgave for Frederikshavn Havn

Topchefer hos Niras går ned i løn

Adm. direktør Carsten Toft Boesen og 10 kolleger i ledelsen går 15 procent ned i løn året ud

Intuitivt indeklimasystem i tråd med naturen

Vil ikke være den lille – arkitektfirma starter ingeniørafdeling

Plus

Dansk arkitekt vinder menneskevenligt højhus

Henning Larsen skal med nyt erhvervsprojekt i australske Sydney sikre liv og bryde barrieren mellem by og vand

Plus

Sweco: Nye ordrer behæftet med usikkerhed

Plus

Kant Arkitekter får markant fremgang

En afslutning af risikobetonede projekter er en af årsagerne til stort vokseværk i overskuddet hos den københavnske tegnestue

Plus

Rubow Arkitekter står fast trods virusbølgen

Et stor fokus på offentlige og almene opgaver sikrer kontinuitet i en sygdomspræget og usikker fremtid

Plus

Bygherrer: Overhold spillereglerne under coronakrise

Vigtigt med faste aftaler, hvis byggerier bliver forsinket på grund af coronavirus, fastslår Bygherreforeningen efter Dansk Byggeri har opfordret til at suspendere dagbøder og boder over for entreprenører

Plus

Overblik: Sådan påvirkes byggeriet af coronavirus

En lang række af landets største byggeentreprenører har taget flere forholdsregler i brug i kampen mod coronavirussen, men fremtiden ser fortsat usikker ud

Plus

Erik Arkitekter: Vi skal have de unge frem i forreste linje

Et nødvendigt generationsskifte kan fremtvinges ved målrettet og strategisk at gå efter de nyuddannede talenter, mener Bo Jeppesen og Morten Ørsager, partnere hos Erik Arkitekter med 150 ansatte

Plus

Danmark ifølge rådgiverne: Lang vej til genopretning af veje og bygninger

Plus

PLH Arkitekter forsætter fremgang

Resultatet før skat er i 2019 steget til over 12 mio. kr., og arkitektvirksomheden har samtidigt høje forventninger til indeværende regnskabsår

Plus

Arkitekt afviser tanker om salg

Hos PLH Arkitekter er der ingen aktuelle planer om salg af virksomheden. Ønsket er fortsat at stå på egne ben

Ejerledet arkitektfirma udvider partnerkredsen til syv

Næstved bygger svømmehal for 162 millioner og vælger rådgiver

arkbyg
Fiskers boliger skal renoveres

arkbyg
Danskere vinder finsk campuslandskab

arkbyg
Døv arkitekt, blind akustiker

Plus

Vi kan lære af Norge og Sverige

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Batterier til styreenheder, værktøjer og maskiner

Dansk Boligbyg a/s styrker ledelsen

Stor Hiab kran på ladbil

borede fundamenter

Brugte kraner købes og sælges

Bjarke Køj Bredahl bliver udlært uden svendeprøve

EL:CON får snart nyt domicil og lager

Efter arbejdsmiljøpris:Godt arbejdsmiljø øger effektiviteten

Topkvalitetsvogne hos KSM Maskinservice ApS

Væksfonden støtter BAYO.S Skruefundamenter

Smede og montagefirma - H. Nielssons Maskinfabrik

Leverance til kunde, med yderst tilfredse medarbejdere.

Tag en virtuel tur i vores showrooms

Dagens tilbud - Svejsehjelm med ekstra stort udsyn

Corona Skilte og Folier?

70 år med Klingspor Kronenflex® skæreskiver

Hvad har Scanmaster og hygiejnebind tilfælles?

NOS A/S har surringer, der holder!

Ergonomiske sakse-arbejdsborde til intropris!

Opdateret Quick Guide fra NKT

Virtuel support fra Rockpanel

Måling af statisk elektricitet

Undgå tunge manuelle løft med en vakuumhåndteringsløsning!

Vedligehold din bygning og dit indeklima

El-komponenter, kapslinger, kabler? Ring til os i dag!

Send til en kollega

0.625