23948sdkhjf

Oxford-professor: Nye teknologier skaber bedre bygninger

Nye ejendomsteknologier vil skærpe den grønne omstilling kom det frem på konference

Et nyt brancheområde er på vej ind i den danske ejendomsbranche.

Proptech, der er en forkortelse for property technology, dækker over teknologiløsninger, som har med ejendomme at gøre, og omkring 200 virksomheder og startups arbejder i øjeblikket med at udvikle nye teknologier målrettet ejendomsbranchen.

Det er positivt, fordi nye teknologier både kommer til at gavne ejendomsbranchen samt udviklingsmarkedet, vurderer Andrew Baum, professor ved Oxford University, som gæstede en konference i København i sidste måned for at tale om proptech.

- Det er meget svært overhovedet at finde noget negativt at sige om at implementere nye teknologier i markedet for udvikling af ejendomme. For der er et stort behov for ny teknologi i udviklingsmarkedet. Nye teknologier vil skabe markant mere effektive ejendomme, bedre ejendomme, som er sjovere at være i for brugerne og mere energieffektive bygninger. Vi vil se en påvirkning af dette område, siger Andrew Baum i en pressemeddelelse.

Han leder Oxford Universitys forskning af innovation og nye teknologiers indflydelse på det globale ejendomsmarked frem til 2030.

Foran på grøn omstilling
Nye ejendomsteknologier - som for eksempel sensorovervågning af brugernes udnyttelse af kvadratmeterne, behovet for arbejdspladser på kontoret eller det samlede energiforbrug - vil også skærpe den grønne omstilling, spår han.

- De fleste proptechs fokuserer på udvikling af ejendomme og bæredygtige, grønne bygninger. I er en region, som sætter standarden her, af indlysende årsager. Vi bliver nødt til at spørge os selv, hvad der gør bygninger mere produktive? Det gør proptech, som effektiviserer energiforbruget. Sådanne teknologier vil samtidig mindske den globale opvarmning. Skandinavien er klart foran inden for det grønne område, det er et budskab, som denne region har forstået, men langt fra alle er med, påpeger Andrew Baum.

Nye forretningsområder
Adm. direktør i interesseorganisationen PropTech Denmark, Nadim Stub, er enig i, at adapteringen af nye teknologier kommer til at påvirke hele bygge- og anlægsmarkedet positivt i de kommende fem år.

Udover en positiv klimaeffekt nævner han for eksempel, at en større digitalisering af brugerfladen i kommende boliger og bygninger, herunder sammenkædning med apps på mobiltelefonen, vil have flere positive effekter.

Flere brugere vil interagere og få nemmere ved at udnytte den service og de faciliteter, som fremtidens bolig-, kontor- og ejendomsbrugere får stillet til rådighed.

Netop dét åbner op for tilstødende forretningsmuligheder for udviklerne, vurderer han i pressemeddelelsen.

- Ejendomsudviklere bør i de kommende år fokusere mere på at anvende værdiskabende løsninger, der genererer ekstra omsætning hos brugerne. Altså ikke blot se kommende boliger som et statisk rum, men mere som en venue for at drive nye forretninger på de ekstra ydelser, der kommer til at indgå i moderne bygninger. For eksempel billeje, mødelokaler, net, telefoni, personlige servicer. Samt køb og salg af ejendomme, fordi det fremover bliver muligt at måle værdien af alt i en ejendom.

Hold øje med udviklingen
Herudover vil det betyde, at hele rådgiversegmentet, herunder arkitekter og ingeniører, i stigende grad bliver nødt til at forudindtænke nye teknologier, når de fastlægger arkitekturen og de konkrete rammer for fremtidens boliger og ejendomme.

- Arkitekturen skal i højere grad tænke i holistisk space planning inde fra og ud, som skaber ekstra kvalitet for brugeren. Allerede fra begyndelsen skal arkitekter, ingeniører og energikonsulenter indtænke de elektroniske, app-styrede persienner til at regulere varme- og lysindtaget, mulighed for at tilvælge en delebilsordning, levering af rensetøj til døren og meget andet i det overordnede design. Millennium-generationen søger kvalitet i selv de mindste ydelser, ultimativ frihed til konstant at vælge til og fra og indflydelse på CO2-udledningen, siger Nadim Stub.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125