23948sdkhjf

Altanprojekt skal lette beton producents adgang til nye markeder

Hi-Con har fået CE-mærket sin højstyrkebeton, der er i brug på altanprojekt i Aalborg

I et nyt boligkvarter på Lindholm Brygge i Nørresundby er entreprenørselskabet A. Enggaard A/S i fuld gang med at montere altaner i højstyrkebeton.

Det er den nordjyske betonspecialist Hi-Con A/S, der producerer de CE-mærkede altaner.Umiddelbart er det ikke et lovkrav at CE-mærke højstyrkebeton, da der ikke findes en harmoniseret international standard på området.

At Hi-Con alligevel har valgt at bruge ressourcer på en CE-mærkning handler om at være på forkant med udviklingen, fortæller R&D Manager hos Hi-Con Bendt Aarup i en pressemeddelelse.

For Hi-Con har brugt næsten 20 år på at udvikle den patenterede CRC-beton (Compact Reinforced Composite) til det niveau, hvor produktet er i dag. Og derfor handler det om at sikre maksimal indflydelse på de internationale standarder, der gør sig gældende for branchen.

- Vi vil gerne være med til at definere de krav, som et produkt skal leve op til. Kommer der en fælles, international standard for højstyrkebeton, håber vi, at vi med vores CE-mærkning kan være med til at sætte en høj standard for branchen, siger han i pressemeddelelsen.

Læs også: Opbremsning rammer elementproducent på bundlinjen


Adgangsbillet til nye markeder
Det er først og fremmest i et internationalt perspektiv, at certificeringen kommer til at gøre en forskel, vurderer Bendt Aarup.

ETA og EAD

ETA (European Technical Assessment) er en frivillig teknisk dokumentation, der kan søges for alle områder, produkter og konstruktioner, som ikke er omfattet af en harmoniseret standard. Med en ETA er det muligt at udarbejde en ydeevnedeklaration og efterfølgende CE-mærke sit produkt.

En ETA udarbejdes på grundlag af en EAD (European Assessment Document), der beskriver metoder og kriterier til vurdering af produktets egenskaber. EAD’en og ETA’en udgør den samlede beskrivelse af produktets tekniske specifikationer.

Hi-Con har leveret hundredvis af elementer rundt om i Europa. Men i nogle lande oplever virksomheden, at der kan gå lang tid med at få de nødvendige godkendelser på plads.

Her vil CE-mærket være adgangsbilletten, der giver bygherrer, rådgivere, entreprenører og myndigheder en sikkerhed for, at Hi-Cons altaner lever op til anerkendte kvalitetskrav.

- Det gælder eksempelvis i England og i Tyskland, hvor det kan være en vanskelig proces at komme igennem alle instanser uden den nødvendige dokumentation. I Finland vil de slet ikke overveje et produkt, som ikke er CE-mærket. Så vi forventer helt klart, at det bliver lettere for os at komme ind på nye markeder, siger Bendt Aarup.

Et bedre produkt
Det har krævet fem års intensivt arbejde at få CE-mærkningen i hus.

Læs også: Hi-Cons indtjening bliver ved med at stige


Fordi der ikke findes en harmoniseret standard for altanplader i højstyrkebeton, måtte Hi-Con få udarbejdet såkaldte EAD og ETA, der beskriver de tekniske krav, som en altan i højstyrkebeton skal leve op til. Det har medført en lang række supplerende tests af blandt andet brandegenskaber, stivhed og trækstyrke.

- ETA’en er kun på 13 sider, men vi har sendt hundredvis af sider til ETA Denmark som dokumentation, fortæller Bendt Aarup.

Også selve certificeringen af produktet har været en omfattende proces og har løftet Hi-Cons arbejde med dokumentation, sporbarhed og kvalitetssikring til et endnu højere niveau. Det gælder både eksternt i forhold til leverandører og internt på fabrikken i Hjallerup. Her har man blandt andet automatiseret doseringen af de stålfibre, der tilsættes betonen.

- Vores CRC-beton har grundlæggende de samme egenskaber som før certificeringen. Men vi er blevet skarpere på kvalitetssikring og står i dag med et bedre og mere ensartet produkt, siger Bendt Aarup.

I første omgang er det Hi-Cons altaner, der er omfattet af CE-mærkningen. Men virksomheden er allerede i gang med at overveje muligheden for at certificere andre produkttyper.
brahe

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125