23948sdkhjf

Kunstner skaber værk til nyt boligområde

Billedkunstner Signe Guttormsens værk handler om stedets historie som industriområde, men det inviterer også nutidens beboere til at mødes med interesse for hinanden

Når de nye beboere flytter ind i boligbyggeriet Kongens Punkt i Kanalbyen i Kolding i kommer de til at bo omkring et kunstværk, der strækker sig fra den private parkeringskælder og op i det store fælles gårdrum.

Værket med titlen "Det vi ikke ved det ved vi ikke" udspringer af et partnerskab mellem Kanalbyen i Fredericia og Statens Kunstfond, som handler om at undersøge kunstens potentiale i byudvikling.

I partnerskabet indgår fem kunstværker, hvor kunstnerne udpeges i et samarbejde mellem Statens Kunstfond og bygherrerne i Kanalbyen.

- Til boligbyggeriet Kongens Punkt har vi peget på billedkunstner Signe Guttormsen, fordi hun er en af de store stjerner inden for bygningsintegreret kunst med et særligt blik for steders ånd og kendetegn, fortæller Søren Taaning, formand for Statens kunstfonds legatudvalg for billedkunst i en pressemeddelelse.

Fysisk udgør værket et værn i cortenstål opført omkring en cirkulær gennembrydning i dækket, som opleves fra det fælles gårdrum.

Værnet består af en tekst samt et billede af plantegninger, der illustrerer fabriksområdet, der tidligere lå på stedet.

Teksten i værnet former ordene ”Det vi ikke ved det ved vi ikke”. I det nedre gårdrum ved parkeringskælderen fortsætter værket i en installation bestående af duge ophængt på tværgående wires, der danner et billede af vasketøj.

Hyldest til arbejderfamilierne
Billedkunstner Signe Guttormsen fortæller selv, at værket tematiserer det liv og arbejde, der udspillede sig på ’Syren’, svovlsyrefabrikken, som lå på samme sted fra 1917-2004.

- Arbejdet på svovlsyrefabrikken var fysisk hårdt og produktionen potentielt skadelig både for mennesker og miljø på grund af giftige dampe og udledning af spildevand i Lillebælt. På hjemmefronten knoklede kvinderne med børnepasning, tøjvask og en lang række andre fysisk krævende gøremål. Sætningen "Det ved ikke ved det ved vi ikke" henviser specifikt til omgangen med kemikalier, som hverken kommune, fabriksejere eller ansatte kunne overskue farligheden af. Konsekvenserne af vores handlinger kender vi først senere, udtaler Signe Guttormsen.

Dialog og nysgerrighed
Selve værket skal realiseres samtidig med, at beboerne begynder at flytte ind i det nye hus. Kunstneren håber, at det vil give anledning til dialog, mellem beboere og kunstner og beboerne imellem.

Kongens Punkt består af almene lejligheder, ejerlejligheder og lejligheder til privat udlejning, og der er indflytning omkring 1. november.

Boligkontoret Fredericias direktør Finn Muus glæder sig også over valget af Signe Guttormsens værk.

- Med dette kunstværk bygger Kongens Punkt bro mellem stedets historie fra grundlæggelsen af Fredericia over industrialiseringen og til udviklingen af Kanalbyen. Jeg er overbevist om, at kunstværket vil sætte gang i dialoger mellem beboere og gæster om byens spændende historie og udvikling, siger Finn Muus fra Boligkontoret Fredericia.

Der planlægges en indvielse af værket i februar 2020. Værket er finansieret af STB Byg, Boligkontoret Fredericia samt Statens Kunstfond, Den Jyske Kunstfond og Kanalbyen i Fredericia. Trine Møller Madsen, InSitu, har været kunstfaglig rådgiver.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14