23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Ingen skal uddanne sig til ledighed

Dansk arkitektur og danske arkitekter er i høj kurs i udlandet. Både Henning Larsen og Jørn Utzon er navne, som giver genlyd i udlandet, og af nyere dato er ikke mindst BIG slået igennem internationalt og har med stor succes opført flere byggerier i New York.

Men den danske arkitektur- og designtradition kan være alvorligt i fare, hvis ikke der optages flere studerende på landets arkitektuddannelser. Det frygter i hvert fald rektorerne fra skolerne i København og Aarhus.

Det skyldes ikke mindst, at optaget på skolerne i forvejen blev reduceret i 2016; flere af de gamle årgange skal snart på pension og så er stadig flere udenlandske studerende blevet optaget på skolerne. Og mange af dem rejser hjem efter endt uddannelse.

Nu er der absolut ingen grund til at uddanne folk til ledighed. Og derfor var det fornuftigt, at der blev sat ind over den høje dimittendledighed tilbage i 2016.

Umiddelbart burde der også være fortsat være nok ledige nyuddannede til at tage de job, som er. Men det kræver selvfølgelig, at de arkitektstuderende uddanner sig inden for de områder, som virksomhederne efterspørger eksempelvis klima og urbanisering.

En lige så stor fare er dog det store antal udlændinge på de danske arkitektskoler. For det kan udvande den dansk arkitekttradition, når de forlader Danmark igen efter end uddannelse. Det er måske i lige så høj grad her, at skolerne skal sætte ind, så vidt det er muligt i forhold til de internationale forpligtelser. Men dansk arkitektviden risikerer at flyve udenlands, hvis udviklingen fortsætter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096