23948sdkhjf

BIG i stort fransk kultur-gennembrud

Den verdenskendte danske tegnestue BIG har fået sin helt store franske debut på kulturhus-området.

Arkbyg foretog i sidste nummer en overflyvning af arkitektvirksomhedens New Yorker-projekter, og nu er det den franske by Bordeaux, det gælder.

Her har Bjarke Ingels Group, sammen med Freaks Freearchitects, designet et nyt kunstmuseum og multikulturhus.

Centralt beliggende mellem Garone-floden og hovedbanegården Saint-Jean kommer den 18.000 kvm store kulturbygning, kaldet MÉCA, til at danne ramme om tre regionale kunst-organisationer, nemlig FRAC (contemporary art), ALCA (for blandt andet filmkunst og litteratur) og OARA (for scenekunst og performing arts).

Kunst skal på den måde, i og omkring bygningen, tilbyde et revitaliseret kulturliv i den franske by, der er på UNESCOs liste over epicentre for kultur.

Ikke kun for eliten 
- Når en by investerer millioner i en stor kulturinstitution, ender det ofte med kun at komme en indviet inderkreds, der allerede har interesse for kunst, til gode. Med denne gang er det anderledes. Ikke blot spiller MÉCA nu en rolle i dagliglivet og det offentlige rum, men bygningen inviterer også borgerne til at gå rundt om, igennem, over og under den nye kulturelle indgangsport, siger arkitekt Bjarke Ingels, der er stiftende partner og kreativ direktør hos BIG.

- Ved at invitere kunsten ind i byen og byen ind i kunsten, vil MÉCA give mulighed for nye hybrider mellem det kulturelle og sociale liv i byen, håber han.

Et kreativt værktøj
Også Alain Rousset, der er formand for regionalrådet Nouvelle-Aquitaine, er begejstret for den nye kulturbygning:

- De alsidige funktioner byder både de udøvende kunstenere og befolkningen indenfor. Det gør bygningen til et fantastisk værktøj til at stimulere kreativitet. BIG har perfekt forstået kompleksiteten ved at tre kulturinstitutioner skal huses der, at der skal være plads til både professionelle og offentligheden og at bygningen skal ligge i centrum af Bordeaux.
kargaard

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Læs mere om: big
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.391