23948sdkhjf

Rå industriperle i vild forvandling

En hengemt og nedslidt transformatorstation i København kan kalde sig Danmarks bedste renovering - nu i skikkelse af Hotel Herman K i hjertet af København

En renovering, der har beskyttet de historiske lag i bygningen. Og en stor vilje til at bevare den rå stemning i den nedslidte bygning, der er kommet til live igen, nu som hotel.

Det var nogle af de rosende bemærkninger til den nykårede vinder af Renover Prisen 2019, fra Henrik Mielke, medlem af nomineringudvalget.

Vinderholdet

Et renoveringsprojekt er altid en holdsport, også i dette tilfælde. Disse står bag hotelprojektet:
Bygherre : Dansk Ejendoms Management A/S
Arkitekt : Dansk Ejendoms Management A/S
Energi- og installationsingeniør : Dansk Energi Management A/S
Konstruktionsingeniør : AB Clausen A/S
Entreprenør : Techniq Installation A/S
Bruger-lejer : Brøchner Hotels A/S
Indretning : Mette Fredskild Design ApS, Laboratoriet ApS

Hotel Herman K i København - tidligere en gammel transformerstation - kan nu kalde sig Danmarks bedste renovering.

Folkene bag den gennemgribende men også nænsomme forvandling af det industrielle og eksplosionssikrede bygningsværk modtog 5. september hæderen ved en stor prisfest i København.

- Der er sket en eksemplarisk forvandling fra en stilfærdig, hengemt transformatorstation til et højklasset hotel, siger Henrik Mielke, der til dagligt er direktør i Enemærke og Petersen A/S.

Ordene faldt i FLSmidts gamle kantinelokaler Marketenderiet i Valby, hvor prisfesten blev afholdt.

Bevarer autencitet
Gladest af alle var ejer og direktør Frantz Longhi fra Hotel Herman K., der sammen med sine samarbejdspartnere kunne nyde den orangefarvede regn af konfetti, der dalene ned på scenen, mens klapsalverne bragede op mod både ham og hans hold.

Derfor hedder det Herman K.

Til det nyrenoverede hotel er der håndvaske i keramik, specialfremstillede til Hotel Herman K i samarbejde med blandt andre Kähler.

Kähler var indtil 2018 et firma i samme koncern som Dansk Ejendoms Management, der har stået for renoveringen.

Hotellets navn stammer derfor fra Herman A. Kähler (1846 – 1917), den mest berømte frontmand for Kählers værksteder.

- Det er en grov og brutalistisk bygning, der nu har fået tilført elegante detaljer og ikke mindst fine elementer på facaden. Den er isoleret efter nye standarder og der er solceller på taget, der dækker hele bygningens energiforbrug. Hele vores formål med transformationen har været at tage en gammel bygning fra 1960’erne, med al den autencitet, den rummer, og føre den vellykket ind i nutiden. Vi er glade for at nogen synes, det er lykkedes, sagde en jublende Frantz Longhi.

Rå stoflighed
Også formanden for nomineringsudvalget, Gøsta Knudsen, der ved afsløringen af vinderen fik hjælp af sidste års vinder, Cobes stiftende partner og arkitekt Dan Stubbergaard, er fuldt tilfreds med valget af dette års vinder:

- Det vellykkede resultat, hvor det på en begavet måde er lykkedes at bevare den brutalistiske betonarkitekturs rå stoflighed, der er meget sexet, vidner om en overlegen arkitektonisk beherskelse, fornem byggeledelse og et godt samarbejde med hoteloperatøren, lød det blandt andet fra Gøsta Knudsen, der er tidligere stadsarkitekt i Aarhus.

Hengemt og i tornerosesøvn
Med sproglig ekvilibrisme, og ude af stand til at skjule sin begejstring for den industrihistoriske perle, der nu har fået nyt (turist)liv, kunne han tilføje, at der er sket en fantastisk udvikling, siden Renover prisen første gang blev uddelt i 2013.

Hotel i historisk perle

I Bremerholm 6, midt i Københavns indre by, står en industrihistorisk perle i beton og bronze.

Bygningen er opført i årene 1962-63, tegnet af Stadsarkitektens Direktorat og arkitekt Hans Chr. Hansen, og har til 2013 levet en anonym tilværelse som transformerstation.

Dansk Ejendoms Management købte bygningen i 2015 med henblik på at skabe et særligt sted i Københavns centrum, funderet på bygningens unikke arkitektoniske kvaliteter. Det er blevet til Hotel Herman K, hotel og restaurant.

Omdannelsen af bygningen i højstyrke sprængsikker beton har været krævende for de udførende, særligt da man har arbejdet for at bevare store dele af huset.
Kilde: renover.dk

- Dengang sagde man, at renovering var for tegnestuerne i Serie 5. Det var ikke noget, man tog alvorligt, men i dag ser jeg, at alle de unge fra tegnestuer med mærkelige navne oplever stor prestige ved at få denne pris.

Han tilføjede, at transformerstationen altid har været et fantastisk stykke arkitektur, men at de fleste ikke har lagt mærke til det.

- Flere har nok troet, det var et parkeringshus eller lignende. Det, der er sket nu, er, at det efter mange års stille støvet tornerosesøvn er blevet vakt til live igen. Det er en fantastisk præstation af holdet, at I kunne se potentialet i bygningen, sagde Gøsta Knudsen.

Med til den fortælling hører, at bygherren af egne midler har finansieret byggeriet og insisteret på en håndværksmæssig udførelse af høj kvalitet. Det er ifølge nomineringsudvalget, og det 70 mand store valgkollegie fra byggebranchen, der har udvalgt vinderen, en førstepris værd.

Årets vinder kommer i selskab med blandt andre fornemme renoveringer som The Silo i Nordhavnen (sidste års vinder), Nr. Vium Skole (2017) Herning Bibliotek (2015) og Diamanten i Augustenborg (vinder i 2014). ///

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188