23948sdkhjf

Betonmaterialers aftryk på miljøet kan nu måles

Betonproducenter kan nu udarbejde miljøvaredeklarationer, som rådgivere, entreprenører og bygherrer kan anvende til vurdering af bæredygtige løsninger i byggeriet

Medlemsvirksomhederne hos brancheorganisationen Dansk Beton vil i starten af 2020 selv kunne udvikle miljøvaredeklarationer for deres betonprodukter, der samtidig er verificeret af en tredjepart.

Det vil sige, at en uvildig 3. part sikrer, at miljøvaredeklarationerne er korrekte. Det nye værktøj er et vigtigt skridt i forhold til at få skabt et endnu bedre beregningsgrundlag for at vurdere bæredygtige løsninger i byggeriet. Værktøjet bliver det første af sin art i den danske bygge- og anlægsbranche.

Branchefælleskabet har indgået en kontrakt om udviklingen af et softwareværktøj med den tyske it-virksomhed Thinkstep, der er ekspert i udvikling af værktøjer til livscyklusanalyser. Og med Teknologisk Institut, der skal udvikle værktøjets detaljerede beregningsmodel for betonprodukternes miljøbelastning - en såkaldt Life Cycle Assessment-model.

Derudover er der indgået aftale med EPD Danmark, der er programoperatør og udgiver de såkaldte EPD´ere som miljøvaredeklarationer også kaldes, for byggevarer i Danmark, om at få værktøjet 3. parts verificeret.

- Med værktøjet i hånden kan betonbranchen dokumentere en lang række miljøaftryk, herunder CO₂-aftrykket i hele betonproduktets livscyklus. Udvikling af værktøjet spiller fint ind i Bæredygtig Beton-initiativet, hvor vi arbejder hen imod at reducere CO₂-aftrykket til det halve i 2030. For at dokumentere effekten af vores arbejde, har vi brug for at kunne måle og dokumentere resultaterne. Det er præcis, hvad værktøjet vil kunne, udtaler branchedirektør Dorthe Mathiesen, fra Dansk Beton under Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

Indspark til national strategi
Værktøjet er også et vigtigt indspark til regeringens fokus på en national strategi for bæredygtigt byggeri.

- Der er brug for bedre data og bedre beregningsmetoder for, at vi kan stille krav til bæredygtigt byggeri. Her kommer vi fra betonbranchens side til at levere et meget stærkt datagrundlag, siger Dorthe Mathiesen.

Teknologisk Institut lægger vægt på, at EPD’erne er et afgørende datagrundlag i forhold til at dokumentere den indlejrede energi i materialerne.

- I nye bygninger er byggematerialernes indlejrede energiforbrug og miljøpåvirkninger efterhånden en større belastning end energiforbruget ved driften af bygningerne. I den forbindelse udgør EPD’erne et helt afgørende datagrundlag i forhold til dokumentation af den indlejrede energi. Det nye værktøj vil gøre betonbranchen i stand til at stille dette datagrundlag til rådighed for byggebranchen, siger sektionsleder Rune Østergaard Haven, Teknologisk Institut, i pressemeddelelsen.

Rette materialevalg
Når softwaren er udviklet i begyndelsen af 2020, vil Dansk Beton stille 13 "gennemsnitlige" miljøvaredeklarationer (EPD´er) for forskellige betonprodukter til rådighed for rådgivere og arkitekter.

Disse branche-EPD´er kan hjælpe dem til at træffe deres materialevalg, når de laver deres tidlige beregninger af miljøbelastningen i produktets levetid (LCA).

Når det kommer til de helt specifikke betonprodukter får Dansk Betons medlemsvirksomheder licens til at bruge softwaren til at beregne EPD’erne for deres egne produkter. Værktøjet gør det muligt for betonproducenterne at levere EPD´er, som kan indgå direkte i LCA Byg, der er det værktøj, som bruges til at certificere byggeri efter DGNB-kriterierne.

Dansk Beton regner med, at softwaren er klar til brug i beton- og byggebranchen efter første kvartal 2020.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094