23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Store bygherrer bør tage den grønne tete

Når de store offentlige bygherrer i fremtiden udbyder store infrastrukturprojekter, bliver parametre som prisen og materialer ikke de eneste vigtige krav, som entreprenører skal konkurrere på.

Krav til klimabelastning, miljø og bæredygtighed kommer i fremtiden til at spille en langt større (og grønnere) rolle i udbuddene.

Det bebudede to af de største offentlige bygherrer herhjemme på Infrastrukturdagen i denne uge.

Vejdirektoratet har eksempelvis sat gang i en markedsdialog, hvor de søger bud på, hvordan styrelsen kan implementere reduktion af drivhusgasser i sine kontrakter og udbud. Og Københavns Kommune arbejder i sin ambition om at blive CO2-neutral i 2025 med at stille krav til brændstoffet i entreprenørmaskiner, så de kører på brint eller el.

Som en af de største CO2-udledere er der ingen tvivl om, at byggeriet kommer til at bære sin del af ansvaret for, at det danske CO2-forbrug kan reduceres med 70 pct. inden 2030, som regeringen lægger op til.

Og derfor er det også vigtigt, at bygherrerne går foran og begynder at tænke det grønne aspekt ind i udbuddene. Og særligt de største af landets bygherrer har et ansvar for at drive byggeriet i en grønnere retning. For jo større grønne krav de stiller til deres projekter, jo mere forplanter det sig nedad i byggeriets fødekæde til underentreprenører og byggematerialeproducenter.

Derfor er bygherrernes grønne retning nødvendig, og de private samt mindre bygherrer bør hurtigst muligt følge efter.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14