23948sdkhjf

Kritik af fokusering på el-maskiner

Flere rejser kritik af, at kun eldrevne maskiner kunne komme på podiet under uddelingen af Innovationspriserne på Have & Landskab i Slagelse

Alle er enige i, at det er en rigtig god idé at uddele priser på Have & Landskab, og at det er med til at sætte fokus på den teknologiske udvikling og den innovation, der finder sted hos producenterne bag maskinleverandørerne.

Men denne gang var der også mislyde i forbindelse med prisuddelingen i Slagelse, fordi nogle synes at det var for meget at både første-, anden- og tredjepladsen gik til eldrevne maskiner.

Der var i alt 25 nyheder, som var klassificeret forskelligt efter hvor store nyheder, de blev vurderet til at være.

- Det virker lidt som om, at det eneste der dur fra nu af, er eldrevne maskiner, sagde en udstiller til Licitationen efter prisuddelingen. Han ønsker ikke sit navn frem.

Og der var flere steder lidt murren i krogene over at det kun er maskiner på "strøm" der kan vinde priser.

Miljøet i front
Ekspertudvalget havde lagt speciel vægt på miljø, emissioner og støj, ergonomi, sikkerhed og funktion, og der er ingen tvivl om, at det blev miljø-innovationerne, der løb med laurbærrene.

Peter Porup, indkøbsdirektør i anlægsgartnerfirmaet OKNygaard, var en af de fire mand i ekspertpanelet. Han erkender, at det sagtens kunne have set anderledes ud:

De var eksperterne

John Hansen , tidligere distriktschef i Hako Danmark A/S

Erik Daugaard Jørgensen , indkøbs- og driftsansvarlig i Københavns Kommunes Teknik- & MIljøforvaltning.

Peter Porup , direktør i OKNygaard A/S med ansvar for indkøb
og salg.

Klaus Nissen , branchedirektør i Maskinleverandørerne.

- Havde vi haft et kriterie med som eksempelvis holdbarhed, så ville det have været noget anderledes, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Eksperterne har ikke afprøvet eller set alle maskinerne, men har vurderet dem ud fra brochurer og datablade.

- Vi har kunnet se, hvor der virkelig var udvikling, som var det der blev fokuseret på, og derfor blev resultatet som det gjorde, men jeg erkender, at der bestemt er mange andre maskiner, der har været i spil, og der var også ikke-eldrevne maskiner med i toppen, siger han.

Omkring udvælgelsen af vindere baseret på brochuremateriale, erklærer han at det var den måde det kunne lade sig gøre på.

Tre vindere
H.A. Fog A/S vandt førstepladsen i Maskinleverandørernes Innovationspris med maskinen “Mean Green" - model Majoris - som er en miljøvenlig zero turn klippemaskine, som er ren el-drevet, meget støjsvag, og lavet i aluminium. Første gang prisen blev uddelt til Have & Landskab ’17 var det også H.A. Fog, der vandt - dengang med deres elektriske redskabsbærer Nimos Posi-Trac med el-drevne redskaber.

Helms TMT-Centeret A/S løb med sølvmedaljen for deres Robofox Electra, Peruzzo, som er en 100 procent eldrevet og fjernstyret slagleklipper, som med sine kraftfulde lithiumbatterier kan køre i op til fire timer og samtidig arbejde støjsvagt.

Den var dog ikke at finde på standen hos udstilleren.

Bobcat E10e Electric fra Svenningsens Maskinforretning A/S fik tredjepladsen for endnu en 100 procent eldrevet maskine, som er meget anvendelig og handy, og endda også er velegnet til indendørs brug. Maskinen har samme - eller større - kraft end den tilsvarende E10z diesel-maskine.

Robert Kjærgaard, salgsdirektør i Stemas Maskiner A/S, er en af dem, der undrede sig over at alle tre pladser gik til elmaskiner:

- Helt overordnet, så er eldrevne maskiner det helt store hele vejen rundt i øjeblikket, men jeg kan godt have mine tvivl om, hvorvidt markedet er klar til den revolution, siger Robert Kjærgaard fra Stemas Maskiner A/S, til Licitationen Byggeriets Dagblad.

- Når alt kommer til alt handler det jo om ladekapacitet, og den er ikke til stede endnu, siger han.

Firmaet havde selv overvejelser omkring tilmelding af en Weidemann læssemaskine på el, men mente ikke selv, at den nye udvikling af maskinen var så ny mere, at den kunne bære det.

Et spørgsmål om kriterier
I dommerkomiteen forklarer en af dommerne, Klaus Nissen, branchedirektør i Maskinleverandørerne:

- Nu hænger det jo ikke sådan sammen, at det var et kriterie, at maskinerne var på el. Det handlede derimod om kriterier som nyhedsværdi, ergonomi, støj og miljø, så at det er eldrevne maskiner der vinder, er en tilfældighed. Marginalerne var små i det indsnævrede felt, som fra starten var på 25 maskiner, så 15, så 10 og til sidst fem maskiner hvor vinderne så skulle findes, forklarer han over for Licitationen Byggeriets Dagblad.

Brancheforeningen Maskinleverandørerne oplyser til Licitationen, at over halvdelen af de tilmeldte nyheder var ren el plus nogle med kombinationer mellem el og diesel, samt dertil miljøvenlige motorer. Desuden var der redskaber og påmonterede maskiner blandt kandidaterne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095