23948sdkhjf

Amalienborg Slot skal sikres mod terror

Bilerne skal væk fra Amalienborg Slotsplads. Det skal forebygge terrorangreb, hvor mange mennesker er samlet, sådan som det er set i andre europæiske lande

Siden Amalienborg blev opført i midten af 1700-tallet, har det været muligt at køre ind på slotspladsen.

Et nyt arbejde med at terrorsikre pladsen er gået i gang, og når det er færdigt, så er det slut med biler på pladsen. Kun gående og cyklister får adgang.

Slots- og Kulturstyrelsen oplyser, at et vigtigt formål med sikringen er at øge beskyttelsen, når større folkemængder er samlet på pladsen.

- Pladsen bliver mere sikker at færdes på. Det gælder ved store begivenheder i kongehuset, for eksempel dronningens fødselsdag, men også til hverdag, siger slotsgartner i styrelsen, adjungeret professor Palle Kristoffersen, som er ansvarlig for arbejdet.

Pullerter med bronze
- På gode sommerdage, og når der er mange krydstogtskibe i havnen, er der utrolig mange mennesker på slotspladsen. Især omkring Livgardens vagtskifte klokken 12, siger han.

Sikringen består af bronzebetrukne pullerter af en højde på en meter og tyve centimeter.

De placeres ved de fire indgange til pladsen.

13 ved hvert sted, hvoraf nogle kan sænkes, så chauffører med varer til den kongelige familie eller andre med et nødvendigt ærinde kan komme ind og ud.

Køretøjer er flere gange blevet brugt ved angreb i udlandet. I 2016 døde 86 mennesker, efter en lastbil på Bastilledagen kørte ind på Promenade des Anglais i Nice.

I London, Berlin, Stockholm og Barcelona har gerningsmænd også benyttet køretøjer.

Granitkugler på Christiansborg
Herhjemme har det medført, at Christiansborg Slotsplads fik en permanent terrorsikring tidligere i år. Den består blandt andet af 85 granitkugler.

Sikring med pullerter

Ved hver af de fire indgange til slotspladsen placeres 13 pullerter. De er betrukket med bronze og er en meter og tyve centimeter høje.

Nogle af pullerterne kan sænkes, så det er muligt at komme ind for biler, der har et nødvendigt ærinde til Amalienborg.

Det vil stadig være muligt for gående og cyklister at komme ind på pladsen.
Arbejdet skal stå færdigt i begyndelsen af 2020.

Arbejdet er sat i gang på baggrund af en anbefaling fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).
Kilde: Ritzau/Slots- og Kulturstyrelsen

De er skabt af GHB Landskabsarkitekter, som sammen med Slots- og Kulturstyrelsen også medvirker til sikringen af Amalienborg Slotsplads.

Ud over at gøre pladsen mere sikker, så vil den komme til at fremstå mere harmonisk, siger Palle Kristoffersen.

De midlertidige betonblokke kommer væk, ikke færre end 60 vejskilte omkring indkørselsvejene pilles ned, og brobelægningen bliver fuldendt helt ud til pullertanlægget.

Klar til fødselsdagen
- Der er ingen tvivl om, at alle, der kommer på pladsen, vil opleve, at den bliver æstetisk flottere, siger Palle Kristoffersen.

Arbejdet ventes at være færdigt i begyndelsen af 2020, og dermed inden dronningen fylder 80 år den 16. april.

Det er Københavns Kommune, der som vejmyndighed har nikket ja til sikringen.

Det er sket på baggrund af en anbefaling fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), der i 2017 opfordrede kommunen til at etablere "hastighedsdæmpende foranstaltninger" ved blandt andet Amalienborg Slotsplads.
/ritzau/ 

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093