23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Drop tanten og øg overskuddet

Alt for mange byggevirksomheder har fået for lidt ud af det opsving, som de sidste par regnskabsår har budt på.

Byggebosserne undskylder sig ofte med hård konkurrence eller mangel på arbejdskraft. Sandheden er, at begge dele er uundgåelige omstændigheder i stort set alle brancher under en højkonjunktur som den nuværende.

Manglen på arbejdskraft kan eksempelvis afhjælpes ved at satse på digitalisering samt rekruttering og omskoling af medarbejdere fra andre brancher. Og for manges vedkommende kan den hårde konkurrence mindskes ved at afsøge markedet for nicher eller satse helhjertet på eksport.

Det kræver kompetencer. Og de kan i første omgang tilføres oppefra ved at hyre professionelle bestyrelsesfolk. Det har færre end hver femte af byggeriets virksomheder overvejet, ifølge en to år gammel undersøgelse. Og langt færre har ført beslutningen ud i livet.

Vurderingen er sikkert, at en professionel bestyrelse koster både penge, tid og magt. Løsningen bliver derfor alt for ofte at ansætte familiemedlemmer i en af de såkaldte tantebestyrelser, som findes i tusindtal blandt landets 60.000 virksomhedsbestyrelser.

Byggeriets virksomheder snyder dermed sig selv for indsigt og kompetencer fra andre brancher, markeder og lande, som kan få investeringen i lidt ekstra mødeaktivitet og et forholdsvis beskedent bestyrelseshonorar til at tjene sig selv hjem mange gange.

Send derfor tanten på pension og brug i stedet tiden på at håndplukke det helt rigtige bestyrelseshold - og gør det gerne før konkurrenterne, for der er også hård kamp om de kloge hoveder uden for byggebranchen.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125