23948sdkhjf

Forskning i byggeriets processer skal op i gear

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Dagens debat er en opfordring til virksomheder, uddannelsesinstitutioner og politikere om at hjælpe branchen med at udvikle, forske og indføre de nyeste teknologiske hjælpemidler

Af Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, Henrik Garver, direktør i FRI, Lene Espersen, direktør i Danske Ark, Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT, Niels Jørgen Hansen, direktør i Tekniq arbejdsgiverne og Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen

Der er alt for lidt fokus på at udvikle byggeriets produktions-, ledelses- og samarbejdsprocesser. Det har betydning for alle de værdier, som byggeriet skaber og leverer til samfundet og dermed for store dele af økonomien i vores samfund. Men det påvirker også indtjeningen i byggeriets virksomheder og hele innovationskraften i branchen.

Der er brug for, at byggeriet fornyer sig gennem forskning og innovation inden for byggeriets processer også kaldet construction management. Det kan blandt andet ske ved, at man på for eksempel ingeniøruddannelserne fokuserer meget mere på byggeriets produktionsprocesser.Den erkendelse har ført til, at byggeriets toneangivende organisationer har henvendt sig til ledelsen på de universiteter herhjemme, der uddanner ingeniører med en opfordring til dem om at prioritere byggeriets processer langt mere både i forskningen og ikke mindst i uddannelsen af fremtidens ingeniører. Samtidig har vi opfordret dem til at stille sig i spidsen for at udbrede bedre produktionsprocesser til andre uddannelser i byggeriet som for eksempel erhvervs- og konstruktøruddannelserne.

Byggeriet som samfundsaktør
Men hvorfor fokus på byggeriets produktionsprocesser? Bygge- og anlægssektoren er landets fjerde største industri med en omsætning på over 260 mia. kr. Branchen beskæftiger mere end 170.000 udførende håndværkere, arkitekter, ingeniører mv. Deres arbejde har grene ind i alle andre brancher og sektorer, fordi nybyggeri og renovering af bl.a. bygninger og infrastruktur skaber rammerne for vores industrier, vores velfærdsinstitutioner og vores fritids- og privatliv. 4.000 mia. kr. af samfundets værdier er bundet op i mursten, vinduer, fundamenter, broer og veje og udgør dermed langt den største del af vores fælles nationale formue på i alt 5.700 mia. kr.

Læg dertil, at vi som mennesker befinder os indendørs op til 90 pct. af tiden. Bygninger bliver med andre ord centrum for vores liv, vores helbred og velbefindende, og dermed også en afgørende faktor for sundhed og produktivitet.

Begrænset fokus på innovation
Byggeriets rolle som værdiskaber kan derfor ikke overvurderes. Alligevel er det påfaldende, hvor lidt opmærksomhed vi som samfund traditionelt har haft på at udvikle byggeriet og innovationskraften i byggeriet, så branchen kan blive mere konkurrencedygtig og hele tiden levere bedre løsninger. Løsninger der også kan afsættes i udlandet, for eksempel via de danske rådgivningsvirksomheder og materialeproducenter.

Flere undersøgelser viser, at virksomhederne i byggeriet bruger begrænsede ressourcer på innovation, forskning og udvikling, hvis man sammenligner med andre brancher. Og alt tyder på, at der uddeles færre offentlige forskningsmidler til bygge- og anlægssektoren i forhold til sammenlignelige brancher. Misforholdet mellem byggeriets betydning for vores samfund, og i hvor høj grad vi prioriterer at skabe innovation og udvikling i bygge- og anlægsbranchen, er en udfordring for branchen og ikke mindst for samfundet.

Klimaforandringer - en afgørende udfordring
Vi står overfor nogle afgørende udfordringer, som bygge- og anlægsbranchen skal levere relevante svar på. Klimaforandringer stiller krav til, at vi bruger færre ressourcer og mindre energi samtidig med, at vi skal sikre vores byer og infrastruktur mod oversvømmelser og ekstrem nedbør.

En gennemgribende urbanisering, hvor folk over hele kloden valfarter til byerne, skaber kæmpe behov for bl.a. nye løsninger på bolig- og infrastruktur-området. Det giver et enormt pres på vores ressourcer og betyder, at vi er nødt til at nytænke den måde, vi bygger på og den måde, vi for eksempel udnytter affaldet som en ressource.

Tænk bare på de mange muligheder, den øgede digitalisering og automatisering kan bidrage til for at både skabe smartere og billigere processer og øge den værdi, der bliver skabt, både når man anvender og står for driften af bygninger og infrastruktur som veje og jernbaner.

Med vores henvendelse til de danske universiteter og opfordringen til at fokusere mere på byggeriets produktionsprocesser ønsker vi at sætte ingeniørfaglighed ind i en forståelse af de processer, der skal arbejdes med, for at skabe effektive og nyskabende løsninger på de markante udfordringer, samfundet står overfor.

Det handler om øget produktivitet, konkurrencekraft og værdiskabelse. Og det handler især om løsninger på hvad og hvordan, vi skal bygge samt svar på vigtige dagsordener som bæredygtighed, klimaforandringer og klimatilpasning. Vi håber, at der kan skabes en fælles forståelse og vilje til at prioritere byggeriets produktionsprocesser højere i et tæt samarbejde mellem branchen og universiteterne, og at det vil være muligt at rejse de midler, der skal til for at udvikle området.

Vi tager det første skridt
Byggeriets parter er gået sammen, og gennem branchesamarbejdet Værdibyg og med støtte fra Realdania sætter vi en analyse i gang, som skal kortlægge de behov og muligheder, der er for at styrke samspillet mellem forskning, uddannelse, udvikling og praksis i forhold til byggeriets processer.

Målet er at sætte gang i udviklingen bl.a. gennem koordinering af universitetsmiljøer og uddannelser på området og arbejde for at skaffe finansiering til en øget indsats. Vi håber, at universiteter og uddannelser vil være med til at tage udfordringen op og samarbejde om at understøtte og løfte byggeriets processer, så vi kan løse de mange presserende udfordringer for samfundet og indfri det kæmpe potentiale, som en effektiv byggebranche ligger inde med.

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Ugens konkurser - uge 49

Plus

Gammel byggesag koster stort tømrerfirma dyrt

Esbjerg-firma i klemme efter konkurs i datacenterbyggeri

Forsvarsskandale: Kemp & Lauritzen igangsætter revisionsundersøgelse

Først var der Kødbyen og Carlsbergbyen – nu får hovedstaden Postbyen

Nyhedsbrev

34.462 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv

Aarhus-arkitekter i spidsen for Blåvand-projekt

Firma involveret i svindelsag: Vi reagerede med det samme

Stark melder klar til at fortsætte opkøbsbølgen

Især geografien bliver afgørende for fremtidige opkøb i Stark Group

Nyt om navne

Plus

Ny direktør holdt kun i 11 måneder

Ejer Michael Mortensen træder selv ind som topchef i HM Entreprenør, efter Benny Kristensen har valgt at stoppe

Byggefirmaet Knudsgaard skal bygge behandlingscenter

Trægrossist holder kursen trods afmatning

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Når investeringer bliver et fy-ord og lammer ejendomshandlen

Debat
Tag dine nye mellemledere alvorligt

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Branchetal
Konkursrekord: Så hårdt rammes byggebranchen

Plus

Store rådgivere vinder infrastruktur til 616 mio.

De rådgivende ingeniørfirmaer Rambøll, Cowi, Atkins og Niras vinder fire-årig rammeaftale om drift af vej, bane og bygninger for Sund & Bælt

Ny mand i front hos Velux

Plus

Anlægsfirma holder overskud i nedgangsår

HM Entreprenør A/S tjener fortsat på den gode side af 20 mio. kr., selvom aktivitetsniveauet er faldet

Plus 1

Stor fransk rådgiver køber Moe

1

Skive-entreprenør vinder 1.5000 demensvenlige kvm

Plus

Topchef i tale
Moe-direktør efter fusion med Artelia: Vi har fået nyt jetbrændstof på tanken

NCC underskriver milliardkontrakt på supersygehus

Plus

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Hver konkurs har sin egen historie

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Nyt om navne

Fynske Damixa-job i fare

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Billigere bus og tog redder ikke klimaet

Nyt om navne

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Debat
Digitalisering uden omtanke skaber ekstra bøvl og er spildt arbejde

Damixa flytter til nyt domicil

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Utraditionelt tiltag får 87 procent ledige i arbejde

Stor opbakning til innovativt messeevent

NYHED! Nu kan du bestille Præ-isolerede rør hos Neotherm

Klimaanlæg/varmepumpe uden udedel med WIFI styring!

Containernet sikrer din last i alt slags vejr!

All Remove går til filmen

Så let er det at samle en Thern® Davit kran →

Specialfremstillet søjlesvingkran

Underleverandør i stål og montage -H. Nielssons Maskinfabrik

Gratis Solibri webinar d. 18/12

Er du usikker på, hvordan du skal gribe kemisk APV an?

Jul hos Sonnimax

Automatisk markørstop

Fleet Complete Danmark flytter til nye kontorer i Ballerup

Midlertidige Kontorlokaler

Sidste chance før jul

Kroghejs med mange brugervenlige løsninger

Ny Finder serie Solid State relæ serie 77.31

COOL-FIT på BrauBeviale 2019

Båndstropper, løftestropper eller løftebånd?

BS FALSE - MONTAGE på Vintervej med Bytømreren

Work smarter not harder

Sådan undgår du de hyppigste fejl med tagterrasser

Salg af industri container løsninger

Venlig Bolig Plus er indflytningsklar

Send til en kollega

0.27