23948sdkhjf

Forskning i byggeriets processer skal op i gear

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Dagens debat er en opfordring til virksomheder, uddannelsesinstitutioner og politikere om at hjælpe branchen med at udvikle, forske og indføre de nyeste teknologiske hjælpemidler

Af Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, Henrik Garver, direktør i FRI, Lene Espersen, direktør i Danske Ark, Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT, Niels Jørgen Hansen, direktør i Tekniq arbejdsgiverne og Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen

Der er alt for lidt fokus på at udvikle byggeriets produktions-, ledelses- og samarbejdsprocesser. Det har betydning for alle de værdier, som byggeriet skaber og leverer til samfundet og dermed for store dele af økonomien i vores samfund. Men det påvirker også indtjeningen i byggeriets virksomheder og hele innovationskraften i branchen.

Der er brug for, at byggeriet fornyer sig gennem forskning og innovation inden for byggeriets processer også kaldet construction management. Det kan blandt andet ske ved, at man på for eksempel ingeniøruddannelserne fokuserer meget mere på byggeriets produktionsprocesser.Den erkendelse har ført til, at byggeriets toneangivende organisationer har henvendt sig til ledelsen på de universiteter herhjemme, der uddanner ingeniører med en opfordring til dem om at prioritere byggeriets processer langt mere både i forskningen og ikke mindst i uddannelsen af fremtidens ingeniører. Samtidig har vi opfordret dem til at stille sig i spidsen for at udbrede bedre produktionsprocesser til andre uddannelser i byggeriet som for eksempel erhvervs- og konstruktøruddannelserne.

Byggeriet som samfundsaktør
Men hvorfor fokus på byggeriets produktionsprocesser? Bygge- og anlægssektoren er landets fjerde største industri med en omsætning på over 260 mia. kr. Branchen beskæftiger mere end 170.000 udførende håndværkere, arkitekter, ingeniører mv. Deres arbejde har grene ind i alle andre brancher og sektorer, fordi nybyggeri og renovering af bl.a. bygninger og infrastruktur skaber rammerne for vores industrier, vores velfærdsinstitutioner og vores fritids- og privatliv. 4.000 mia. kr. af samfundets værdier er bundet op i mursten, vinduer, fundamenter, broer og veje og udgør dermed langt den største del af vores fælles nationale formue på i alt 5.700 mia. kr.

Læg dertil, at vi som mennesker befinder os indendørs op til 90 pct. af tiden. Bygninger bliver med andre ord centrum for vores liv, vores helbred og velbefindende, og dermed også en afgørende faktor for sundhed og produktivitet.

Begrænset fokus på innovation
Byggeriets rolle som værdiskaber kan derfor ikke overvurderes. Alligevel er det påfaldende, hvor lidt opmærksomhed vi som samfund traditionelt har haft på at udvikle byggeriet og innovationskraften i byggeriet, så branchen kan blive mere konkurrencedygtig og hele tiden levere bedre løsninger. Løsninger der også kan afsættes i udlandet, for eksempel via de danske rådgivningsvirksomheder og materialeproducenter.

Flere undersøgelser viser, at virksomhederne i byggeriet bruger begrænsede ressourcer på innovation, forskning og udvikling, hvis man sammenligner med andre brancher. Og alt tyder på, at der uddeles færre offentlige forskningsmidler til bygge- og anlægssektoren i forhold til sammenlignelige brancher. Misforholdet mellem byggeriets betydning for vores samfund, og i hvor høj grad vi prioriterer at skabe innovation og udvikling i bygge- og anlægsbranchen, er en udfordring for branchen og ikke mindst for samfundet.

Klimaforandringer - en afgørende udfordring
Vi står overfor nogle afgørende udfordringer, som bygge- og anlægsbranchen skal levere relevante svar på. Klimaforandringer stiller krav til, at vi bruger færre ressourcer og mindre energi samtidig med, at vi skal sikre vores byer og infrastruktur mod oversvømmelser og ekstrem nedbør.

En gennemgribende urbanisering, hvor folk over hele kloden valfarter til byerne, skaber kæmpe behov for bl.a. nye løsninger på bolig- og infrastruktur-området. Det giver et enormt pres på vores ressourcer og betyder, at vi er nødt til at nytænke den måde, vi bygger på og den måde, vi for eksempel udnytter affaldet som en ressource.

Tænk bare på de mange muligheder, den øgede digitalisering og automatisering kan bidrage til for at både skabe smartere og billigere processer og øge den værdi, der bliver skabt, både når man anvender og står for driften af bygninger og infrastruktur som veje og jernbaner.

Med vores henvendelse til de danske universiteter og opfordringen til at fokusere mere på byggeriets produktionsprocesser ønsker vi at sætte ingeniørfaglighed ind i en forståelse af de processer, der skal arbejdes med, for at skabe effektive og nyskabende løsninger på de markante udfordringer, samfundet står overfor.

Det handler om øget produktivitet, konkurrencekraft og værdiskabelse. Og det handler især om løsninger på hvad og hvordan, vi skal bygge samt svar på vigtige dagsordener som bæredygtighed, klimaforandringer og klimatilpasning. Vi håber, at der kan skabes en fælles forståelse og vilje til at prioritere byggeriets produktionsprocesser højere i et tæt samarbejde mellem branchen og universiteterne, og at det vil være muligt at rejse de midler, der skal til for at udvikle området.

Vi tager det første skridt
Byggeriets parter er gået sammen, og gennem branchesamarbejdet Værdibyg og med støtte fra Realdania sætter vi en analyse i gang, som skal kortlægge de behov og muligheder, der er for at styrke samspillet mellem forskning, uddannelse, udvikling og praksis i forhold til byggeriets processer.

Målet er at sætte gang i udviklingen bl.a. gennem koordinering af universitetsmiljøer og uddannelser på området og arbejde for at skaffe finansiering til en øget indsats. Vi håber, at universiteter og uddannelser vil være med til at tage udfordringen op og samarbejde om at understøtte og løfte byggeriets processer, så vi kan løse de mange presserende udfordringer for samfundet og indfri det kæmpe potentiale, som en effektiv byggebranche ligger inde med.

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Se listen: Her er de 10 byggevirksomheder, der betaler mest i skat

Plus

Ufrivillig pause: Nedrivning af ikonisk spillested forsinkes

150 år gammel kro ved Himmelbjerget står i stort flammehav

Plus

Aarhus-entreprenør går i rødt efter tab på grøn kontrakt

Aarsleff-selskabet Dan Jord oplever lav aktivitet på anlægsområdet i Aarhus og omegn

Aarsleff mere end fordobler bundlinjen i første kvartal

Nyhedsbrev

34.721 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv
Plus

30-årige Nana er elevernes rollemodel

Nomineret solcelletag klar til BYGGERI'20

Mærsk og ADP vil bygge for en milliard i Taulov

Plus

Nyt om navne

Plus

Coronavirus: Rockwool sender danske medarbejdere hjem

GPS-tracking viser vejen frem

Kuben bygger andelsboliger med hjælp fra Randers Regnskov

Når teknologiske P-løsninger viser vejen

Plus

Fra konkurs til succes: Nu får medarbejderne stor lønbonus

Plus

KPC køber og bygger på Godsbanen i Aarhus

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plads til flere boliger på byens tørrelofter

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Vandmasser kalder på handling

Plus

Struktøruddannelsen i Horsens er populær som aldrig før

Antallet af elever på struktøruddannelserne hos Learnmark Horsens er eksploderet. Mød Nicklas, Sebastian, Tobias og Mikkel, der skiftede mening og besluttede sig for at sætte kryds ved struktøruddannelsen

Gottlieb Paludan Architects vinder station og byrum i historisk miljø

Plus

Udsigt til nulvækst i nordisk byggeri i år

Ny konjunkturanalyse for Norden forudser afmatning i byggeriet - særligt i bolig- byggeriet, som trækkes ned af Sverige

Fjordudsigten får fjordudsigt – KG Hansen bygger 47 boliger i naturbydel

Plus

Arkil, M.J. Eriksson og Barslund forandrer Aalborg

Kuben Management i nyt opkøb

Kører ny maskine direkte på deponi

NCC har givet 120 lejligheder den helt store tur

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

LICITATIONEN MENER: Godt initiativ skaber fælles forståelse for farlige materialer

Amerikansk messe trækker i danskerne

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Udbudsmaterialet er nøglen til succes

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Debat
Grønne udbud bør omfatte innovation

Plus

Nyt om navne

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Vigtigt at bygherrer trækker læsset

Vækst over hele linjen hos AO Johansen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Jernkonstruktioner Sydsjælland - Smed

Kabelfejlfinding, modul 2

Ny ejerlejlighedslov og nye muligheder: Gå-hjem-møder

Ny kran i jeres virksomhed?

Kom på forkant med det digitale samarbejde i byggeriet

Advisor, Torben Møller Pedersen fylder 60 år.

Er du træt af vand i kælderen?

NOS A/S tilbyder manuelle RHINO Taljer!

DressCode konfigurator

Estimator søges for support til Intern Salg

Tag over nye robuste skæve hjemløse-boliger i København

Næste generations modulsystem

Mini Trans leverer med usvigelig præcision

Mange grunde til at vælge FAKRO

Nyhed: Kompakte Split Core-strømtransformere fra SACI

HCS tilbyder opbevaring af pallegods i Glostrup

Hauge Stål renoverer på Islands Brygge

Strategi for din messe.

Splinterny campus i biotekbyen Kalundborg

Deltag i gratis seminar om 3D, VR og data i byggeriet

AAG besøger BYGGERI-messen 2020

Overstrømsbeskyttelse i distributionsnettet

Smedearbejde og stålkonstruktioner - H. Nielssons Maskinfab.

Se hvorfor et kursus i Sikker Anhugning kan være en god ide

Intern sælger med lyst til at arbejde med kraner

Send til en kollega

0.187