23948sdkhjf

Forskning i byggeriets processer skal op i gear

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Dagens debat er en opfordring til virksomheder, uddannelsesinstitutioner og politikere om at hjælpe branchen med at udvikle, forske og indføre de nyeste teknologiske hjælpemidler

Af Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, Henrik Garver, direktør i FRI, Lene Espersen, direktør i Danske Ark, Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT, Niels Jørgen Hansen, direktør i Tekniq arbejdsgiverne og Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen

Der er alt for lidt fokus på at udvikle byggeriets produktions-, ledelses- og samarbejdsprocesser. Det har betydning for alle de værdier, som byggeriet skaber og leverer til samfundet og dermed for store dele af økonomien i vores samfund. Men det påvirker også indtjeningen i byggeriets virksomheder og hele innovationskraften i branchen.

Der er brug for, at byggeriet fornyer sig gennem forskning og innovation inden for byggeriets processer også kaldet construction management. Det kan blandt andet ske ved, at man på for eksempel ingeniøruddannelserne fokuserer meget mere på byggeriets produktionsprocesser.Den erkendelse har ført til, at byggeriets toneangivende organisationer har henvendt sig til ledelsen på de universiteter herhjemme, der uddanner ingeniører med en opfordring til dem om at prioritere byggeriets processer langt mere både i forskningen og ikke mindst i uddannelsen af fremtidens ingeniører. Samtidig har vi opfordret dem til at stille sig i spidsen for at udbrede bedre produktionsprocesser til andre uddannelser i byggeriet som for eksempel erhvervs- og konstruktøruddannelserne.

Byggeriet som samfundsaktør
Men hvorfor fokus på byggeriets produktionsprocesser? Bygge- og anlægssektoren er landets fjerde største industri med en omsætning på over 260 mia. kr. Branchen beskæftiger mere end 170.000 udførende håndværkere, arkitekter, ingeniører mv. Deres arbejde har grene ind i alle andre brancher og sektorer, fordi nybyggeri og renovering af bl.a. bygninger og infrastruktur skaber rammerne for vores industrier, vores velfærdsinstitutioner og vores fritids- og privatliv. 4.000 mia. kr. af samfundets værdier er bundet op i mursten, vinduer, fundamenter, broer og veje og udgør dermed langt den største del af vores fælles nationale formue på i alt 5.700 mia. kr.

Læg dertil, at vi som mennesker befinder os indendørs op til 90 pct. af tiden. Bygninger bliver med andre ord centrum for vores liv, vores helbred og velbefindende, og dermed også en afgørende faktor for sundhed og produktivitet.

Begrænset fokus på innovation
Byggeriets rolle som værdiskaber kan derfor ikke overvurderes. Alligevel er det påfaldende, hvor lidt opmærksomhed vi som samfund traditionelt har haft på at udvikle byggeriet og innovationskraften i byggeriet, så branchen kan blive mere konkurrencedygtig og hele tiden levere bedre løsninger. Løsninger der også kan afsættes i udlandet, for eksempel via de danske rådgivningsvirksomheder og materialeproducenter.

Flere undersøgelser viser, at virksomhederne i byggeriet bruger begrænsede ressourcer på innovation, forskning og udvikling, hvis man sammenligner med andre brancher. Og alt tyder på, at der uddeles færre offentlige forskningsmidler til bygge- og anlægssektoren i forhold til sammenlignelige brancher. Misforholdet mellem byggeriets betydning for vores samfund, og i hvor høj grad vi prioriterer at skabe innovation og udvikling i bygge- og anlægsbranchen, er en udfordring for branchen og ikke mindst for samfundet.

Klimaforandringer - en afgørende udfordring
Vi står overfor nogle afgørende udfordringer, som bygge- og anlægsbranchen skal levere relevante svar på. Klimaforandringer stiller krav til, at vi bruger færre ressourcer og mindre energi samtidig med, at vi skal sikre vores byer og infrastruktur mod oversvømmelser og ekstrem nedbør.

En gennemgribende urbanisering, hvor folk over hele kloden valfarter til byerne, skaber kæmpe behov for bl.a. nye løsninger på bolig- og infrastruktur-området. Det giver et enormt pres på vores ressourcer og betyder, at vi er nødt til at nytænke den måde, vi bygger på og den måde, vi for eksempel udnytter affaldet som en ressource.

Tænk bare på de mange muligheder, den øgede digitalisering og automatisering kan bidrage til for at både skabe smartere og billigere processer og øge den værdi, der bliver skabt, både når man anvender og står for driften af bygninger og infrastruktur som veje og jernbaner.

Med vores henvendelse til de danske universiteter og opfordringen til at fokusere mere på byggeriets produktionsprocesser ønsker vi at sætte ingeniørfaglighed ind i en forståelse af de processer, der skal arbejdes med, for at skabe effektive og nyskabende løsninger på de markante udfordringer, samfundet står overfor.

Det handler om øget produktivitet, konkurrencekraft og værdiskabelse. Og det handler især om løsninger på hvad og hvordan, vi skal bygge samt svar på vigtige dagsordener som bæredygtighed, klimaforandringer og klimatilpasning. Vi håber, at der kan skabes en fælles forståelse og vilje til at prioritere byggeriets produktionsprocesser højere i et tæt samarbejde mellem branchen og universiteterne, og at det vil være muligt at rejse de midler, der skal til for at udvikle området.

Vi tager det første skridt
Byggeriets parter er gået sammen, og gennem branchesamarbejdet Værdibyg og med støtte fra Realdania sætter vi en analyse i gang, som skal kortlægge de behov og muligheder, der er for at styrke samspillet mellem forskning, uddannelse, udvikling og praksis i forhold til byggeriets processer.

Målet er at sætte gang i udviklingen bl.a. gennem koordinering af universitetsmiljøer og uddannelser på området og arbejde for at skaffe finansiering til en øget indsats. Vi håber, at universiteter og uddannelser vil være med til at tage udfordringen op og samarbejde om at understøtte og løfte byggeriets processer, så vi kan løse de mange presserende udfordringer for samfundet og indfri det kæmpe potentiale, som en effektiv byggebranche ligger inde med.

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Nyt om navne

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Ugens konkurser - uge 38

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Risikostyring øger konkurrenceevnen på trængt marked

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv
Plus

Udlandet køber flere danske mursten

De danske teglværker har i første halvår 2019 øget eksporten af mursten med mere end 15 procent sammenlignet med første halvår 2018

Plus

Egernsund Tegl tror på mere eksport

Plus

Sådan spotter en ekspert økonomisk usunde byggevirksomheder

Efter 26 år i branchen for byggegarantier er Henning Skaarup ekspert i at spotte de økonomiske svagheder hos danske entreprenører

Plus

Bygningsstyrelsen vil bortvise yderligere tre ansatte

Andelsboliger
Nedlagt skole bliver til andelsboliger

Furesø sender børnehavebørn på officersskole

Grønlandsk lufthavn kan blive dyr for Danmark

201 år gammel kro viger pladsen for boligbyggeri

Nye rammer om 120 børns dagligdag i Støvring

It-gigant investerer i fem solcelleparker i Danmark

Aarhus får ny koncertplads til 40.000 gæster

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Google investerer i fem solcelleparker i Danmark

- CJ Group og Aart Arcitechts' hold slog benene væk under os

Plus

Nedrivere
Travle nedrivere præsterer alle overskud

Kartelsagen har kastet mørke skygger over nedrivningsbranchen, men økonomisk giver den kun overfladiske skrammer hos de dømte virksomheder

Nyt om navne

Plus

Casa finder ny CFO hos developer

51-årige Jan Aarestrup bliver ny finansdirektør hos Casa A/S

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Store bygherrer bør tage den grønne tete

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Casa henter ny finansdirektør hos developer

Plus

Borgmester aflyser møde om Vinge

Andelsboliger
Andelsforening udskifter sine vinduer og døre

Vejdirektoratet slukker lyset

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Nyt om navne

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Konservative klar til at støtte regeringens klimamål

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Nyt om navne

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Skæring og svejsning af stål - H. Nielssons Maskinfabrik A/S

Forlæng kølevæskens levetid

Oprydningssalg - skiltepylon til under halv pris

En udflugt til paradis

Få styr på kravene til funktionsafprøvning af varmeanlæg

Hi2019 Messenyhed - Elbilens lader skal også testes

Det er stadig tid til udendørs reklame. Beachflag til de helt rigtige priser.

KTR ROTEX ® koblinger

Rejsegilde på Venligbolig plus Frederiksberg

Styrket dansk buildingSMART skal sikre tværfagligt og internationalt samarbejde i byggeriet

Vil du ha' styr på reglerne for ekspropriation og anbringelse af ledninger her i efteråret?

Læs Electra, nr. 8 – 2019

Det betyder noget for os at kunne gøre en forskel i netop din virksomhed

Sulzer Muffin Monster. Nedeler Grinder

Grøn omstilling - hvilke køle og klimaanlæg skal du vælge?

Mød os på Boligmessen i Holstebro

Nyt online showroom - se alle maskinerne!

Bliv klar til efteråret med en isoleret container

Ajos øger fleksibiliteten på kranområdet gennem efteruddannelse

Eliminering af olietåge og olierøg

hi-messen samler alt inden for 3D

Mød Fibox på hi Tech & Industri Scandinavia 1.-3. oktober 2019

Byggeriets Miljøkonference

Mød os på Building Green Copenhagen 2019

Prysmian Group lancerer RFID kabelteknologi

Send til en kollega

0.219