23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Flot kommunal respons på AB18 og arbejdsgarantier

Langt størstedelen af landets kommuner har valgt først at kræver arbejdsgrantier ved projekter med en entreprisesum på en mio. kr. eller derover. Dermed følger kommunerne opfordringen i AB18, som til forskel for forgængeren AB92 netop forholder sig til, hvornår det findes rimeligt at kræve arbejdsgaranti.

Det viser en analyse fra Dansk Byggeri. Analysen viser også, at garantierne nærmest aldrig bliver udløst og at det ofte også er administrativt tungt for kommunerne at håndtere arbejdsgarantierne for opgaver under en mio. kr.

Det er en meget glædelig reaktion fra kommunerne. Ikke mindst fordi nærmest enhver fravigelse fra AB18 betyder, at regelsættet udvandes og reelt skaber både usikkerhed og uigennemsigtighed, når der skal laves aftaler og kontrakter. Kommunernes accept af opfordringen i AB18 er også glædelig - og nødvendig - i forhold til at reducere entreprenørernes og håndværksmestrenes omkostninger, når de vinder en opgave og skal i gang med at løse den. Det forbedrer alt andet lige likviditeten i virksomhederne, som i forvejen er hårdt presset i bygge- og anlægsbranchen.

Det er især de små- og mellemstore virksomheder som nu med lidt mere ro i maven kan byde på kommunale opgaver også selvom det skærper konkurrencen, når flere kan byde.

Der er stadig nogle ganske få kommuner som kræver arbejdsgaranti på opgaver under en mio. kroner. Men mon ikke også de hurtigt ser lyset og følger opfordringen i AB18.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109