23948sdkhjf

KPC vinder sag over Skattestyrelsen

EU-dom stopper Skattestyrelsens momskrav på bebygget areal

EU-Domstolen har onsdag underkendt en praksis af Skattestyrelsen, som har opkrævet moms af bebyggede grunde, når det var en erklæret hensigt, at bygningen efterfølgende skulle rives ned og nyt byggeri opføres. 

Det kan føre til, at Skattestyrelsen skal betale moms tilbage i tidligere sager. 

Domstolen har konkret vurderet en momssag på Odense Havn mellem entreprenørselskabet KPC Herning og Skattestyrelsen på vegne af Vestre Landsret, som har bedt om EU-Domstolens fortolkning af reglerne. 

"En transaktion i form af levering af en grund, hvorpå der på leveringstidspunktet er opført en bygning", kan "ikke kvalificeres som levering af en byggegrund", hedder det i afgørelsen.

En byggegrund er momspligtig, hvis den overtages af en momspligtig virksomhed, mens en grund med tilhørende gammel bygning er fritaget for moms. 

Momsreglerne er begrundet i, om der skabes merværdi. 

I den konkrete sag besluttede KPC Herning at købe en grund på Finlandkaj 12 i Odense efter en aftale med en lokal boligforening om at opføre ungdomsboliger. 

Parterne mente ikke, at der skulle betales moms, når der lå et pakhus på grunden, selv om dette efter planen skulle rives ned. 

Det mente Skattestyrelsen, som har arbejdet ud fra en praksis om, at der ved salg af bygninger med tilhørende grunde opkræves moms, som var det en "byggegrund", hvis det som led i aftalen var hensigt om nedrivning. 

Onsdagens afgørelse kan betyde, at Skattestyrelsen må betale moms tilbage. Styrelsen har arbejdet ud fra den - ifølge EU-Domstolen - forkerte praksis i 6-8 år. 

- Det betyder i bund og grund, at man har tilsidesat Skattestyrelsens praksis. Det kan så føre til, at man er nødt til at revurdere en del af de sager, der er afgjort i overensstemmelse med den gamle praksis, siger advokat Thomas Frøbert, som repræsenterer KPC Herning i sagen. 

Skattestyrelsens praksis tog blandt andet udgangspunkt i en EU-dom fra 2012.

Den dom sagde, at hvis man sælger en fast ejendom, hvor der står en bygning på, og sælger samtidig skal nedrive den bygning, så er det det samme som at sælge en byggegrund. 

Skattestyrelsen fortolkede det sådan, at hvis der er en hensigt, om at bygningen skal rives ned - af sælger, køber eller andre - så er det ud fra et momsperspektiv det samme som et salg af en byggegrund. Momspligtigt. 

EU-Domstolen siger onsdag, at man ikke kan lægge vægt på en hensigt. Man skal se på de faktiske forhold, på det tidspunkt overdragelsen sker: Står der er en bygning eller ej? Er sælger medvirkende til en nedrivning i én samlet transaktion?

Advokat Thomas Frøbert understreger, at man ikke kan sige, at Skattestyrelsens praksis er underkendt i samtlige sager. 

Der skal ske en konkret vurdering af, om sælger var med i nedrivningen? Det skal Vestre Landsret vurdere. 

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125