23948sdkhjf

Klar til de første almene boliger med Svanemærket

Nu opføres 66 nye bæredygtige familieboliger i Amagers Urbanplanen. Ifølge Scandi Byg handler det ikke kun om penge, men også om at tage et samfundsansvar

Byggetilladelsen til 66 nye boliger på Amager, kaldet Store Solvænget, er netop blevet givet.

Det betyder, at Boligforeningen 3B i samarbejde med blandt andre det almene administrationsselskab KAB og Københavns Kommune nu kan gå i gang med opførelsen af familieboligerne på den grund, der tidligere husede Solvang Centret, som blev revet ned i 2015.

Scandi Byg, der er en af landets største inden for industrialiseret modulbyggeri af boliger, kontorer og institutioner, er totalentreprenør på projektet.

Store Solvænget indgår som en del af en større rammeaftale, AlmenBolig+ Rammeaftale 4, som blev udbudt af KAB og Boligforeningen 3B tilbage i 2013.

Svanemærket erobrer byggebranchen

Svanemærket blev stiftet i 1989 af Nordisk Ministerråd og er Nordens officielle miljømærke.

I Danmark har Miljømærkning Danmark ansvaret for både Svanemærket, som 95 procent af danskerne kender.

Svanemærkets licens består af de tre elementer: proces, materiale og den færdige bygning.

Under byggeprocessen skal alle medarbejdere hos Scandi Byg vide, hvordan arbejdet skal udføres i forhold til Svanemærkets krav, og alle byggematerialer skal gennemses og godkendes af Miljømærkning Danmark.

Hos både boligforeningen og i KAB, som administrerer 3B, er der høje forventninger, da Scandi Bygs modulbyggeri har fået miljøcertificeringen Svanemærket. Det betyder, at Boligforeningen 3B nu får landets første, svanemærkede almene boliger:

- Vi vil påtage vi os et medansvar for at løfte de samfunds- og miljømæssige udfordringer. Vi arbejder derfor på at skabe bæredygtige boligområder med energivenlige og miljøbevidste løsninger, hvor folk har råd til at bo. Derfor er vi selvfølgelig også rigtig glade for, at Store Solvænget nu bliver bygget med Svanemærket, siger projektleder Mette Høgel fra KAB.

Byggevirksomheden er ikke i tvivl om, at boligerne skal opføres med Svanemærket uden meromkostninger for boligforeningen.

Ifølge Scandi Bygs administrerende direktør, Thomas Raunsbæk, handler det nemlig ikke kun om økonomi:

- For mange virksomheder handler det om, hvorvidt kunden vil betale for bæredygtigt byggeri eller ej. Det vil vi gerne lave om på, da bæredygtigt byggeri er meget mere end penge. Det handler om at tage et samfundsansvar og sikre, at en så stor del af byggeriet foregår på så miljørigtige præmisser som muligt, og derfor har vi besluttet, at vi heller ikke går på kompromis med det i fremtidige byggerier, siger Thomas Raunsbæk.

Fra vaskepulver til byggeri
De almene boliger bliver en del af et eksisterende boligområde på Amager kaldet Urbanplanen, og de får efter planen selskab af en anden 3B-afdeling som nabobebyggelse med cirka 100 ungdomsboliger kaldet Lille Solvænget.

Scandi Byg blev i begyndelsen af 2018 den første danske byggevirksomhed, der kan levere godkendt svanemærket modulbyggeri. Siden 2018 har virksomheden kunnet bygge certificerede miljø- og energirigtige bygninger som standard.

- Da rammeaftalen blev indgået tilbage i 2013, havde ingen overvejet svanemærkning inden for byggeri - på det tidspunkt forbandt man det med vaskepulver og babysalve. Det er først i løbet af de seneste par år, at mærket er blevet en del af byggeriet, siger Michael Hansen, som er projektchef hos Scandi Byg.

Siden er Svanemærket blevet populært inden for byggebranchen, og efterspørgslen på miljøcertificerede byggerier er stigende.

- Blandt andet besluttede Københavns Kommune i 2016, at materialer til alle nybyggerier inden for alment boligbyggeri skal have en form for miljømærkning, tilføjer Michael Hansen.

Store Solvænget forventes at stå klar i efteråret 2020. ///

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156