23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Fortidsminder er en dyr fornøjelse

Alt afhængig af, hvem man spørger, kan den danske muld til tider byde på både gode og dårlige overraskelser, når gravemaskinerne begynder at gøre deres arbejde på bygge- og anlægsprojekterne.

Gode overraskelser for landets arkæologer og museer, men ofte en negativ overraskelse for bygherren. For når fortidsminderne dukker op, hænger bygherren på regningen for den følgende udgravning ifølge Museumsloven.

Aktuelt står boligselskabet Domea.dk med et byggeprojekt i Kolding, som er sat på standby, fordi arkæologer har fundet spor af bygninger fra Middelalderen. Det kan blive en dyr affære for Domea.dk, og for mange bygherrer kan det ende med et økonomisk mareridt, hvis et byggeri pludselig bliver flere millioner kroner dyrere, fordi arkæologerne blot skal passe deres arbejde.

Bygherreforeningen har argumenteret for, at det burde være en samfundsopgave at sikre fortidsminderne, og at bygherrerne ikke burde sidde med hele regningen.

Det er da også svært at se det rimelige i, at en mindre privat bygherre hænger på hele regningen, mens en offentlig eller statslig bygherre ofte sagtens kan finde pengene i stats- eller kommunekasserne. Og der har da heller ikke været politisk vilje til at gøre noget ved problemet.

En løsning kunne være som bygherrerne foreslår, at man laver en form for kollektiv ordning, hvor staten bidrog til betalingen. For fortidsminder skal selvfølgelig bevares, men det skal ikke koste en bygherre hele sin indtjening.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079