23948sdkhjf

Verdensnavn tegner formidlingscenter på Fanø

Lycium er navnet på et nyt nyt naturhistorisk udstillings- og formidlingssted på Fanø. Arkitekterne fra Bjarke Ingels Group (BIG) har tegnet oplægget til det spektakulære center på vegne af initiativtager Steen Lassen og Fanø Kommune. 

Arkitektur i det nye formidlingscenter er ifølge bagmændene uden sidestykke, som naturen selv. Den gør sig usynlig i landskabet, som den samtidig synliggør og bevidstgør for os. Den går i ét med klitterne og hører til på samme måde, som navnet angiver – Lycium, som er den latinske betegnelse for bukketorn. Bukketorn blev hjembragt af Fanø sømændene fra Kina – og historien om planten er på den måde også historien om Fanøs kultur og historie. 

Lycium vil som Geoport til Nationalpark Vadehavet med tiden blive anvendt af uddannelses- og forskningsinstitutioner, som udgangspunkt for iagttagelser og registreringer af naturforandringer, og venteligt danne rammen om nationale og internationale konferencer. 

Det vil udvikle sig til et centrum for Vadhavsforskning og formidling af viden om den tilstand, Vadehavet befinder sig i og den udvikling Vadehavet er på vej imod.

De naturhistoriske udstillinger skal give indblik i dannelsen af Vadehavet, geologi og klima, og anskueliggør, ved brug af animationer, interaktive medier og virtual reality, hvordan Fanø bliver skabt af bølger, tidevand og stormfloder, vind og vejr.   

Fuldender beskrivelsen af Barriereøerne
Steen Lassen er initiativtager til Lycium i tæt samarbejde med Fanø Kommune og Nationalpark Vadehavet. Lycium lægger sig i forlængelse af den udviklingsplan for området, der allerede er sat i værk af Realdanias/Fanø Kommunes projekt ”Stedet Tæller” og i samarbejde med Nationalpark Vadehavet.

Projektet bliver etableret af en almennyttig fond, og skal ligge ved Fanø Vesterhavsbad, som er den bedste placering i forhold til natur og infrastruktur. 

Med denne placering bliver der fra Lycium derfor udsigt til netop den natur, som det giver indsigt i: havet og tidevandet og barriereøen, der rejser sig i sand, slik og marsk, og vokser og forandrer sig fra dag til dag. Her kan man fortælle om klitternes opståen, og se dem med en ny og rigere forståelse lige udenfor. 

Områdets øvrige store formidlingssteder bunkermuseet Tirpitz – som også er tegnet af BIG, Vadehavscentret, og Fiskeri- og Søfartsmuseet formidler på fineste vis trækfuglene, den krigshistoriske tid, og den maritime natur og kulturarv. Lycium fuldender billedet i beskrivelsen af barriereøernes udvikling fra istiden og hvor den geologiske tid møder samtiden, i et af verdens mest dynamiske og produktive naturområder. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189