23948sdkhjf

Rotationslæsser, eldrift og telematik fylder hos JCB

Der er pres på udviklingsafdelingen hos engelske JCB. Forsommerens internationale præsentation bød på flere nyheder og opdateringer

Begejstringen var til at mærke hos den danske importør, Nicolaisen & Larsen, da tæppet hos JCB i Midtengland blev trukket for præsentationen af mærkets første rotationsteleskoplæsser. En 5,5 tons maskine, der drejer rundt om sig selv.

HydraLoad hedder den, og som navnet antyder, er den bygget over samme basekoncept som Hydradig’en, der har fået motoren flyttet ned mellem hjulene, og dermed har fået et langt lavere tyngdepunkt. Den tunge maskine rækker 20,5 meter i vejret, og den har en dobbeltfunktion på støttebenene, så den også kan komme ind, hvor der er snævert. Dog med de begrænsninger det giver i løftekapacitet. Der fås en lang række tilbehør til den, og den kan blandt andet bruges som kran, hvilket øger anvendelsen ganske betydeligt.

- Vi har faktisk ventet på denne maskine i 10 år, for vi kan se mange anvendelsesmuligheder for vore kunder i den, hvor en almindelig teleskoplæsser nogle gange kommer til kort, siger Dennis Faurby, markedschef hos Nicolaisen & Larsen, til Licitationen, da tæppet falder for den nye maskine.

Lille segment
Markedet er ganske vist ikke ubegrænset i Danmark, men Dennis Faurby regner alligevel med at skulle levere nogle stykker af dem.

- Der sælges formentligt et halvt hundrede stykker totalt set i Danmark, og der er kun et par andre mærker, der har dem, og derfor mener jeg, dette er et meget seriøst bud, også fordi det er en ny udvikling, der har alle de seneste teknologier samt ikke mindst det meget lave tyngdepunkt og den nemme adgang til service. Det er en kompakt maskine, og den kører med JCB’s egen motor, så miljøet er også i orden, siger han.

Den eldrevne minigraver 19 C1 IT er før blevet præsenteret, men er nu produktionsklar. Programmet af eldrevne maskiner er blevet udvidet med en eldrevet teletruck, der bruges til lager og logistik. Den venter Nicolaisen & Larsen sig også en del af, blandt andet fordi den er lige anvendelig inde som ude:

- Det faktum, at den er eldrevet og har den seneste batteriteknologi, gør jo, at den i høj grad er anvendelig inden døre. Mange af disse teletrucks kører i dag på gas, og det er heller ikke optimalt i forhold til moderne miljøkrav, hverken inde eller ude. Samtidig har TLT 30 e-Tec jo den store fordel, at den ikke har den store ramme foran føreren, men er opbygget som en teleskoplæsser. Det betyder, at føreren har frit udsyn, og opbygningen betyder at han eksempelvis kan læsse en gardintrailer fra den ene side, fordi han kan række helt ind over midten af traileren, siger Dennis Faurby.

Nye dumpers
En vedvarende debat omkring sikkerheden på de såkaldte site-dumpers, herhjemme kaldet minidumpers, har fået JCB til at udvikle nye modeller. De store af dem på henholdsvis 6 og 7 tons, kaldet High-Viz, er ifølge importøren interessante for det danske marked:

- Det er de, fordi de har et meget lavt tyngdepunkt og dermed et bedre udsyn. Problemet med site-dumpers generelt - især i England - har været, at der er sket en række vælteulykker, og nogle af dem med dødelig udgang, fordi føreren kommer i klemme. Derfor har disse nye maskiner et lad, der er bygget ned mellem hjulene, og en større hjulafstand. Det øger sikkerheden betydeligt sammen med det bedre udsyn, siger han.

JCB’s egen motorteknologi fortsætter med at brede sig ud i mærkets maskinprogram, og med den senest tilkomne motorudvikling, en firecylindret JCB EcoMax motor på 55 kW, vil der fremover også være JCB-maskiner i mange af de lidt mindre modeller. Motoren er Stage 5 og møder dermed de krav, der kommer på alle motorer.

Tre nye gravemaskiner
Også på gravemaskiner er der nyt. Det gælder de tre modeller 131X, 140X og 150X. De tre nye maskiner i X-serien erstatter maskinerne JS131, JS130 og JS145. De nye vejer det samme som de tidligere, men er en smule bredere og har derfor en større kabine. Og så har de nydesignet undervogn og bom.

131X-maskinen har en 55 kilowatt JCB EcoMax-motor med 74 hestekræfter, mens 140X- og 150X-maskinen har 81 kW-motor med 108 hestekræfter - også JCB EcoMax. JCB har sænket støjniveauet i de tre nye maskiner med helt op til 68 procent. I Danmark bliver 140X-modellen formentligt den mest populære, hvis importørens fornemmelse holder stik.

Læs mere om JCB: Dataindsamling i stor stil verden over

Læs mere om: JCB
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125