23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Så lidt som muligt skal gå til spilde

Intet fra produktionen af beton skal gå til spilde i betonbranchen. Sådan lyder den ambitiøse målsætning i branchen, der om nogle år skal overgå til såkaldt nulspildsproduktion.

En af vejene går gennem det særlige nulspildsprojekt, som en række betonproducenter har indgået med Teknologisk Institut. På bedste innovative maner har parterne udviklet metoder til fremstilling af nye betonprodukter på deres fabrikker baseret på spildbeton fra produktionen, som man kan læse i dagens tema om beton.

Og det er da også prisværdigt, at betonbranchen går sammen om at reducere spildet. Eksempelvis udgør spildet fra produktionen af huldæk 8 pct., mens spildet fra produktionen af belægningssten og fabrikssten udgør 2 pct.

Nu er det jo ikke fordi, at spildbetonen ikke har fundet ny anvendelse tidligere. Det er ofte blevet knust og genanvend til bærelagene på veje og pladser. Men det koster på miljøregnskabet, fordi spildmaterialet hidtil er transporteret videre. Ved at genanvende betonen direkte på fabrikken spares transporten - og sparer samtidig på råstoffer som sand og sten.

Det er prisværdigt, at en del af byggebranchen går denne vej for at komme manglen på nye råstoffer i forkøbet.

Men byggebranchen er i forvejen godt på vej med et større fokus på genanvendelse og cradle-to cradle. Og flere bør have dette fokus. For branchen skal også tage sin del af det grønne ansvar herhjemme.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11