23948sdkhjf

Aarsleff har produceret kæmpeelement på en pram i Polen

Det nye molehoved til Hanstholm Havn-udvidelsen er det største betonelement, anlægsvirksomheden nogensinde har produceret

Swinoujscie. Det er svært at udtale, men formentlig et bynavn, som man vil huske i Per Aarsleff A/S.

På en pram i byen nord for polske Stettin ud til Østersøen har bygge- og anlægsentreprenøren netop produceret sit største betonelement nogensinde.

Det er 16 meter højt, 40 meter langt og 23 meter bredt, vejer cirka 7.000 tons og skal bruges som molehoved på det der kaldes ydermole vest i Hanstholm Havn.

Aarsleff er i gang med at udvide havnen i en entreprise, der tidligere har været opgjort til cirka 500 mio. kr., og skal afleveres til næste år.

Ugunstige vejrforhold
Inden for kort tid skal betonelementet fragtes nordpå til Frederikshavn. Her gøres last og pram klar til uddykning, hvorefter det flydende molehoved skal slæbes det sidste stykke til Hanstholm, hvor det forventes at blive installeret sidst i juni.

I et internt medarbejdermagasin forklarer Aarsleff, at produktionen er forgået på en pram i Polen på grund af vejrforholdene ved Hanstholm, der "sjældent er gunstigt for vandbygningsarbejde".

Når molehovedet skal fragtes til Hanstholm, bliver der pumpet 1.500 tons vand i molehovedet for at stabilisere transporten.

Prammen bliver sænket til havbunden ned til en dybde af 17,5 meter, når den fyldes med vand.

"Dernæst pumper vi ballastvandet ud, så betonelementet flyder, og slæber det til sin endelige position. Her fylder vi det med 9.500 kbm vand og placerer det på en afrettet stenpude. Vandet udskiftes efterfølgende med sand, som er den permanente løsning", bliver det oplyst.

Endnu større på Femern
Det er Aarsleffs hidtil største betonelement, men de kommende år kan rekorden blive overgået. Virksomheden er nemlig med i det konsortium, der skal stå for at anlægge Femern-tunnelen.

Den 18 km lange sænketunnel består af 79 standardelementer i armeret beton og 10 specialelementer. Elementerne skal produceres på en elementfabrik i Rødbyhavn, der skal bygges senere på året.

Hvert af disse elementer vejer ifølge bygherren Femern A/S omkring 73.000 tons.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125