23948sdkhjf

Efter telefonopkald: Energinet stopper byggeri til 200 millioner kroner

Et enkelt telefonopkald var alt, hvad der skulle til, for at byggeriet af Apples andet danske datacenter i Aabenraa Kommune styrtede i grus.

Grunden ved Kassø var solgt til Apple. Ligeledes var der indgået kontrakt mellem Energinet og Apple om opførelsen af en stor højspændingsstation i umiddelbar nærhed af det kommende datacenter.

Også European Energy havde aktier i planerne, da selskabet, som Apples danske energipartner, var sat til at udvikle på både sol- og vind-parker.

Men i går kom telefonopkaldet til Aabenraa Kommune.

- Apple har besluttet ikke at gå videre med planerne, hvorfor Aabenraa Kommune har indledt arbejdet med at finde en køber til den grund, der ellers skulle have huset datacenteret.

Men hvad så med højspændingsstationen og sol- og vindparkerne?

Energinet og højspændingen
Arbejdet med højspændingsstationen nord for den eksisterende højspændingsstation ved Kassø gik i gang allerede sidste år, da Apple og Energinet indgik en aftale om at opføre den højspændingsstation, der skulle forbinde datacenteret med det danske elnet.

Der blev sat underskrift på aftalen – Også på at alle udgifter skulle betales af Apple. Derfor ser det heller ikke helt sort ud for Energinet, der allerede er gået i gang med arbejdet i Kassø.

- Apple har indgået en kontrakt med Energinet, så alle Energinets, og dermed samfundets, udgifter i forbindelse med at undersøge muligheden for og bygge en højspændingsstation bliver betalt af Apple, oplyser Energinet til Energy Supply.

Efter telefonopkaldet og de ændrede planer er det endnu uvist, hvad der skal ske.

- Jamen, vi fik jo en melding i går om, at Apple ønsker at stoppe byggeriet i Kassø. Lige som resten af verden gjorde. Det bevirker jo, at vi skal til at se på, hvordan vi skal håndtere det her. Det skal vi lige have en dialog med Apple om, fortæller Oddleif Nielsen, projektleder hos Energinet.

Stopper byggeri
Heldigvis er Energinet ikke kommet særligt langt med byggeriet i Kassø.

- Vi er lige gået i gang med at lave fundamenter. Vi stopper arbejdet nu og her. Vi skal have fundet ud af, hvad der skal ske. Stationen er beregnet udelukkende til Apple. Der er ikke behov for en station uden Apple, siger Oddleif Nielsen.

Byggeriet er altså i sin vorden, men store dele af anlægget har allerede været sendt i udbud, og der er indgået aftaler med divergerede underleverandører.

- Det kan ende med, at der ikke kommer en station. Derfor skal vi også til at kigge på de juridiske aftaler for byggeriet, siger Oddleif Nielsen, der dog ikke vil lægge projektet helt i graven endnu.

- Man ved jo aldrig, hvad der kan ske. I morgen kan vi stå i en ny situation, siger han.

En højspændingsstation, som den i Kassø, koster et sted mellem 175 og 200 millioner at opføre.

Oddleif Nielsen understreger, at det er Apple, der skal stå for alle omkostninger, og at byggestoppet ikke kommer til at koste hos elkunderne.

Uanset om der kommer en station eller ej.

Stadig brug for sol og vind
Også hos European Energy har man haft en fod inden for hos Apple.

I april kom det frem, at Apple ville opføre en vindmøllepark og et 42 MW stort solcelleanlæg, som på sigt skulle forsyne Apples datacentre i Viborg og Aabenraa med vedvarende energi. Som Apples danske energipartner skulle European Energy stå for udviklingsarbejdet.

At datacenteret i Aabenraa ikke bliver til noget, rokker dog ikke ved European Energys planer.

- Apples udmelding har ikke umiddelbar betydning for os. De to energiprojekter kører videre uden ændringer. Det bekræfter Apple også i en statement i dag, oplyser European Energy i en mail til Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125