23948sdkhjf

Træhuse er hotte - men er de også brandsikre?

Træbyggeri overvinder i disse år gamle forestillinger om sårbarhed ved brand

Hvis din bygning skal brandsikres, bør den være opført i træ.

Lyder det umiddelbart selvmodsigende? Ikke ifølge Søren Peter Kristensen, som er leder af facadeteknikgruppen hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll.

Han oplever, at træbyggeri i disse år har momentum.

Især nu, da Rambøll og andre byggefaglige virksomheder deltager jævnbyrdigt med kommuner og brandmyndighederne i beslutningsprocesserne om også højere træbyggerier.

- Vores engelske afdeling har bygget meget i CLT (Cross Laminated Timber, red.), også mere end fem etager. Og England er ikke mindre konservativ på brandområdet end Danmark. Alligevel er det lykkedes at overbevise brandmyndighederne om sikkerheden ved CLT. Det vil også ske i større og større omfang herhjemme, siger Søren Peter Kristensen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han understreger, at de beregninger, der skal ske, fortsat vil blive udført ud fra de eksisterende eksempelsamlinger.

- Og efterhånden ved vi meget om, hvordan træ reagerer under brand. Fordelen er forudsigelighed, som vi kan udnytte, siger Søren Peter Kristensen, der også kan fortælle, at virksomheden på et tidspunkt arbejdede med beregninger af et træbyggeri, også prismæssigt, som om det var betonelementer, man skulle arbejde med. CLT er da også blevet sammenlignet med betonelementer, men med den forskel, ifølge Søren Peter Kristensen, at det det grønne aftryk er større, man kan spare vægt og kan også etablere flere kvadratmeter.

- Med det arbejde henvender vi os også til developere, som gerne vil afprøve byggeri i træ, siger han.

Udfase giftige midler
På den netop overståede Build in Wood i København, mødte Licitationen Thomas Sørensen, der er seniorkonsulent hos Teknologisk Institut:

Han og kollegerne arbejder med de mest holdbare - og brandsikre - løsninger til byggematerialer af træ.

- Ofte ligger udfordringen ikke i CLT, som er en bærende konstruktion, der som regel er beskyttet mod vejrlig. Udfordringen ligger i beskyttelse af det udendørs træ. Mange af de midler, der er på markedet, er ifølge EU giftige og skal udfases. Derfor finder vi alternativer, og det kan være en udfordring, siger Thomas Sørensen.

En ting er han dog sikker på: Gran og fyr fra de nordiske lande kommer til at spille en stor rolle.

- For selv om brandsikkerheden kan være i top ved for eksempel tropisk træ, er det ikke bæredygtigt nok, når det både skal skoves og transporteres over lange afstande. Derfor skal vi finde andre løsninger, siger han.

Lige så brandsikre
Også andre af byggeriets eksperter, der arbejder forskningsmæssigt med træ, er enige i, at træbyggeri er en stigende stjerne.

Ifølge Finn Larsen, der er brandingeniør hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll, er fortidens skepsis ved at blive gjort til skamme.

- Det er forståeligt, at man kan have svært ved at fatte, at træhuse kan gøres mindst lige så brandsikre som huse i mursten eller beton. Men det kan de - netop fordi man ved, hvordan træ brænder: Derfor kan man tage de nødvendige forholdsregler.

- Vi kan hurtigt slå fast, at beton og stål tager skade, når det udsættes for høj varme - så der tager man også nødvendige forholdsregler, selv om materialerne ikke kan brænde.

Det skal man naturligvis også gøre med træ, og det kan grundlæggende gøres på to måder: Sprinkling og/eller brandbeskyttende beklædning, har han tidligere sagt til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Sprinkling er en meget effektiv aktiv brandsikring, der sikrer, at temperaturen aldrig kommer i nærheden af, at trævæggene antændes. Sprinkling er dog mest anvendt i kontorer, skoler, hotel og andre større byggerier.

I boligbyggeri er det, ifølge Rambøll-ingeniørerne, ikke lige så accepteret, dels fordi jævnligt tjek af anlægget kan kollidere med privatlivets fred, dels fordi en fejlaktivering af sprinkleren i en lejlighed kan have alvorlige følger.

Derfor vælges ofte mere passive brandsikringer, for eksempel at beklæde væggene med gipsplader. Gips som overflade kan være et naturligt valg, da det er nemt at vedligeholde og renovere.

Flere fordele
Dan Andersen er projektchef hos materialeleverandøren Keflico a/s. Han var en af udstillerne på den netop afholdte Build in Wood-konference i København, og ifølge ham er efterspørgslen efter træ som byggemateriale stor.

- Det skyldes blandt andet, at der er kommet en større fleksibilitet i forhold til brandstrategi fra projekt til projekt, siger han.

Morten L. Hansen, der er adm. direktør i entreprenørvirksomheden Adserballe & Knudsen, sagde tidligere på året her i avisen, at virksomhedens egen dokumentation viser, at CLT-byggeri kan leve op til de danske krav til brand, fugt, lyd og tæthed.

Han tilføjer, at træbyggeri i almindelighed og CLT i særdeleshed har mange indbyggede fordele, ud over at det i tilfælde af brand fortæres langsomt, så de, der er i bygningen, kan nå at slippe ud.

- Det har flere miljøfordele og belaster gennem sin levetid klimaet mindre end beton og stål. Og så er giver de præfabrikerede elementer en effektiv byggeproces med lettere transport, færre løft af tunge elementer og kortere byggetid, siger han.

CLT giver god sikkerhed ved brand

CLT massivtræselementer yder god brandsikkerhed, som kan sammenlignes med ikke-brandbare byggematerialer.

CLT er et materiale i kraftige dimensioner, som ikke brænder, men forkuller langsomt og med en forudsigelig hastighed, så de bærende egenskaber opretholdes i lang tid.

I forbindelse med jordskælv har erfaringer vist, at bygninger lavet af CLT har en god evne til at modstå seismiske påvirkninger.
(Kilde: trae.dk/Build in Wood)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093