23948sdkhjf

Jorton vinder det første kommunale byggeri på Flyvestation Værløse

En bevaringsværdig officersskole på den tidligere Flyvestation Værløse bliver nu omdannet til en DGNB-certificeret børneinstitution. 

Opgaven med at indrette Jonstrups nye børnehus, som har arbejdstitlen ’Børnehus i Lunden’, er lagt i hænderne på et team bestående af Jorton som totalentreprenør, Rubow Arkitekter, Orbicon og Center for Bygningsbevaring.

Dagtilbuddet bliver det første kommunale byggeri på Flyvestationen og betegnes som et vigtigt spadestik i forhold at omdanne det tidligere militære anlæg til Furesøs nye byområde. Det skriver Furesø kommune i en pressemeddelelse. 

Plads til 150 børn
Den nye integrerede institution på cirka 1.260 kvm kommer til at rumme fem vuggestuegrupper og fire børnehavegrupper. De to etager i bygningen er bundet sammen af et fællesrum, der bliver husets hjerte. Grupperummene er indrettet, så de kan bruges af både vuggestuebørn og børnehavebørn.

Samlet er der plads til i alt 150 børn, og børnehuset kan opdeles i mindre enheder. Projektet tager desuden hensyn til tilgængelighed, så små og bløde trafikanter kan komme sikkert frem. 

Projektet vurderes med få justeringer fint at kunne leve op til kommunens ønsker til den nye daginstitution, så det nye dagtilbud kan være klar til indflytning medio 2020. 

Arbejder med et stykke kulturarv
Da Officersskolen er et bevaringsværdigt byggeri, må der ikke ændres på facadens udtryk. Dog har man måttet etablere nogle flugtveje. 

- Vi tager udgangspunkt i den eksisterende bygning, en gammel officersskole fra 1950erne, og arbejder ud fra dens kvaliteter og mangler. De bærende bevaringsværdier af Officersskolen knytter det tydeligt aflæselige hierarki i bygningskroppen med hovedbygning, mellembygningerne og lavere ’pavilloner’. Dertil kommer den tidstypiske knappe hovedform med sadeltag, og de stramt komponerede og taktfaste facader med rytmisk placerede vinduer og døre, forklarer projekteringsleder Esben Pilegaard fra Jorton på firmaets hjemmeside. 

- At vi arbejder med et stykke kulturarv, sætter jo nogle begrænsninger. Vi skal udføre alle indgreb, med respekt for bevaringsværdien, samtidigt med at vi skal skabe gode rum for børn og voksne. Kravene til 1950’ernes officersskoler er jo væsentligt anderledes end dagens børneinstitutioner, fortsætter han. 

Må være kreative i arbejdet
Bevaringsværdigheden stiler krav til kreativitet for at sikre en DGNB-certificering.

- Vi kan jo ikke bare plastre taget til med solpaneler og solafskærmning for at få flere point i forhold til Energi- og DGNB-regnskabet. Men vi har eksempelvis kunnet genbruge gamle mursten fra en tilbygning, der desværre måtte rives ned. Det bevarer bygningens udtryk, det sparer fysiske ressourcer, og så ser det bare smukt ud, når gamle mursten genbruges. Man bevarer bygningens historik og sjæl, siger Esben Pilegaard og uddyber:

- Både til belægninger samt udendørs og indvendig opmuring, genbruger vi faktisk også tegl fra andre steder af byggeriet, der desværre måtte rives ned.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141