23948sdkhjf

Center skal formidle Thys vilde natur

Nationalparkcenter Thy skal med respekt for omgivelserne formidle storslået natur og vigtig kulturhistorie til både lokale og besøgende

Den rå natur er et vigtigt aktiv i Nordvestjylland - både for de udenlandske gæster og de lokale beboere.

Helt tæt på naturens kræfter mellem Vesterhavet, klitterne og fiskerlandsbyen Nørre Vorupør er der nu udarbejdet tegninger for Danmarks første nationalparkcenter.

Det nye center skal fungere som indgang til en særlig naturoplevelse - og som mødested og udstillingsrum med faciliteter til både skoleklasser, turister og lokale på tur.

Vinderforslaget udarbejdet af Loop Architects i samarbejde med LB Consult, SLA og Coast, bygger nationalparkcentret ind i en eksisterende klit, som derved overdækker de indendørs formidlingsrum og får bygningen til at smelte ind i naturen.

Arkitekturen tegner sig primært ved tre store åbninger ud mod naturen og ind mod byen.

"Alt i alt et arkitektonisk hovedgreb, der på glimrende vis markerer sig i landskabet og som på fortrinlig vis spiller sammen med omgivelserne, samtidig med, at klitheden fremstår intakt", skriver fagdommerne i deres bedømmelse af vinderforslaget ifølge en pressemeddelelse fra Realdania.

Både børnefamilier, surfere, vandrere og cyklende vil benytte den nye trædesten til klitheden, havet og de nærliggende småbyer - eksempelvis Nørre Vorupør hvor man kan opleve de kulturbærende og nyrenoverede fiskeribygninger.

Samtidig bliver Nationalparkcenter Thy også lokalt samlingssted for medarbejdere og frivillige - interesseorganisationer, skoler og foreninger.
brahe

Projektet

  • Nationalparkcenter Thy har et samlet budget på 31 mio. kr.
  • Det er støttet af Thisted Kommune (10 mio.kr.), A.P. Møller Fonden (8 mio.kr.), Realdania (3,5 mio. kr.), Nordea-fonden (3 mio.kr.) og Oticon Fonden (1 mio.kr.).
  • Støtteforeningen Nationalpark Thy har desuden bidraget med 1,5 mio. kr. gennem en indsamling, som 33 virksomheder, 24 foreninger og 173 privatpersoner har bidraget til.
  • Projektering af byggeriet begynder nu, og planen er åbning i foråret 2021. De sidste cirka 2 mio. kr. søges hos fonde sideløbende med projekteringen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11