23948sdkhjf

Da boligen blev funktionel

| Af Anne Kathrine S. Rosener | Tip redaktionen om en historie

Bauhaus i Tyskland blev en smeltedigel for modernismen. Drømmen var det rationelle og gennemtænkte byggeri

For bare 100 år siden var storbyen for alvor blevet stor. Og den var for alvor blevet moderne med flere og flere biler, blinkende neonreklamer, høj larm og ligeså høj hastighed. Den moderne tid indtog i starten af 1900’tallet kunsten, design og arkitektur, og i byggeriet gav modernismen også en helt ny type arkitektur med fokus på funktion, enkelthed og masseproduktion af såvel materialer som selve byggeriet.

Siger man modernisme, siger man også schweiziske Le Corbusier, hollandske De Stijl - og tyske Bauhaus. Og netop i år fejres 100-året for grundlæggelsen af Bauhaus, som tog sin begyndelsen i byen Weimar, hvor arkitekten Walter Gropius i april 1919 omdannede to eksisterende kunst- og kunsthåndværkerskoler til det nye "Staatliches Bauhaus".

Jazztosser i Weimar
Walter Gropius ville med Bauhaus nå frem til en ny bygningskultur, og i et manifest for Bauhaus slog han fast, at arkitekter, malere og billedhuggere skulle tilbage til håndværket, og de skulle lære en ny måde at se og forstå et bygningsværk.

Tidsnedslag i Bauhaus 1919-1933

1919 – arkitekt Walter Gropius grundlagde ”Staatliches Bauhaus” i Weimar i det centrale Tyskland. Han overtog ledelsen af kunst- og kunsthåndværkerskoler i bygningerne tegnet af den tidligere leder Henry van de Velde.

1923 – Bauhaus afholdt sin store udstilling med værker fra skolen. Den første Bauhaus-bolig, Haus am Horn, opførtes i byens udkant.

1925 – politisk modstand pressede Bauhaus ud af Weimer, der i stedet flyttede til industribyen Dessau. Her opførtes den moderne skole tegnet af Walter Gropius, som også tegnede boliger til underviser og direktør.

1928 – Hannes Meyer overtog ledelsen af Bauhaus. Han indførte et mere vidtgående syn på rationelt byggeri. Meyers kommunistiske holdninger førte til hans afskedigelse i 1930.

1930 – Mies van der Rohe overtog ledelsen. Det politiske miljø i Tyskland presser i 1932 skolen til Berlin, men i 1933 er det slut. Bauhaus bukker under for nazisterne i 1933.

Han ville væk fra nytteløs pynt med stuk og kunst uden indhold, og han greb tidsånden med slagord som "Form følger funktion". Også manifester var en del af tidsånden i det nye århundrede, som efter en blødende 1. verdenskrig var parat til en ny tidsånd - i et nyt Europa.

- Tiden var speciel, og tankerne og ideerne lå også i andre dele af datiden. Der var flere spor af tendensen allerede i slutningen af 1800’tallet, hvor den moderne tid begyndte. Der opstod tanker om, hvordan man skulle reagere på de nye store byer, som eksploderede i tilvækst, fortæller adjunkt i arkitekturhistorie på KADK, Martin Søberg.

I Weimar blev Bauhaus hurtigt et samlingssted for datidens avantgarde, og kunstnere som Paul Klee og Wassily Kandinsky blev undervisere. Eleverne skulle lære håndværket at kende ved de selv skulle eksperimentere og ikke bare sanseløst fodres med fortidens traditioner og teorier.

Skolen var i begyndelsen særdeles kreativ og eksperimenterende, og lokalt fik den ry for vilde fester og jazzmusik. Rygtet siger endda, at mere konservative borgere i Weimar ligefrem advarede deres børn om, at de blev sendt hen på Bauhaus, hvis de opførte sig uartigt!

I 1923 opførte Bauhaus villaen Haus am Horn, og skolens værksteder bidrog til indretning af det moderne hus med alt fra møbler til køkkenkeramik. Funktionaliteten gennemstrømmede husets arkitektur og interiør.

Få år efter, i 1925, måtte Bauhaus forlade Weimar på grund af politisk modstand, og flyttede til industribyen Dessau. Her opførte Walter Gropius den senere berømte Bauhaus-skole samt villaer til undervisere og skolens direktør.

I Dessau flyttede fokus sig endnu mere fra det eksperimenterende til det industrialiserede, og det er denne periode, som har sat størst aftryk på eftertiden.

- Målet var at skabe gode og billige boliger i en fart. Bauhaus fik opført flere boligbebyggelser med masseproduktionen og minimums loftshøjder og standardmål. Der er de såkaldte "Hvide byer", og nogle huse var mere spændende end andre, for eksempel i Stuttgart, som var noget af det tidlige. Senere blev det mere fabriksfremstillet, fortæller Nan Dahlkild, lektor på Københavns Universitet, der har beskrevet Bauhaus’ bevægelse fra eksperimenterende håndværk til industrielt design.

- Bauhaus er spændende, fordi det er en meget kompleks historie. Der var mange paradokser undervejs, for ideologien passede ikke altid til resultatet. De lykkes med at opføre billige boliger, men samtidig var modernismen også ren avantgarde og elitær, siger han.

Spor i hele verden
Skolen blev lukket af nazisterne efter kun 14 år, for ifølge nazismen var modernismen "ikke-germansk".

Efter 1933 spredtes elever og undervisere til hele verden, blandt andet slog skolens sidste direktør, Mies van der Rohe igennem i USA. I Chicago forsøgte László Moholy-Nagy at genskabe "New Bauhaus", som i stedet blev til Chicago School of Design.

Tilbage i Tyskland efterlod Bauhaus både funkisvillaer og boligblokke bygget efter idealet om det rationelle byggeri, og på UNESCO’s Verdensarvsliste er flere byggerier i Weimar, Dessau og Bernau. ///

Læs mere om Bauhaus: Bauhaus-aftryk i Danmark

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

arkbyg
BIG er klar til Nordhavnen

Efter først at være blevet afvist af kommunen, skulle BIG HQ nu være klar til godkendelse

arkbyg
Når havet møder arkitekturen

På Atlanterhavsøen Madeira holder et unikt udendørsbad stævnemøde med den mørke vulkanske klippe og lavaens naturlige swimmingpools >>>

arkbyg
Mr. Yin & Yang vinder den største pris

Arata Isozaki vinder den største pris i arkitekturen, Pritzker Architecture Prize, som nummer ni fra Japan

arkbyg
Megabyer bliver klodens næste store udfordring ...men de bliver også en del af løsningen

Verdens store bysamfund vokser med en eksplosiv hast. Rådgiver- og byggebranchen får mere end nok at gøre med at følge med

arkbyg
Lappeløsningernes tid er forbi

Havet stiger. Derfor skal vi passe godt på vores kyster, lyder opfordringen fra landskabsarkitekt Rikke Juul Gram. Lokale initiativer kan gøre mere skade end gavn på nationale værdier, mener Schønherr-partneren, der efterlyser en debat om alt det, der er værd at bevare

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv

arkbyg
Ung ingeniør får pris for sit arbejde

arkbyg
Arkitekt Noah Yaffe fra Steven Holl Architects: Bygninger skal ikke kun gøre gavn lige nu og her

Arkitektur er en miljøhandling, siger en af hovedtalerne ved den kommende bæredygtige messe Building Green i Aarhus. Målet er at tænke mindst 100 år frem i tiden

arkbyg
Vi skal væk fra 0 fejls-kulturen

Arkitekt- og ingeniørvirksomheden Constructa A/S henter sværvægter fra Niras til at skrue op for sunde byggerier og nye klimaløsninger. Morten Reher-Langberg vil sætte fokus på FN’s verdensmål men møder ikke ind med en skræddersyet programerklæring

Plus

Arkitema vil vokse stort i Norge

Plus

Entreprenører får mere ansvar i ny strategi

Over 300 leverandører arbejdede for Bygningsstyrelsen i 2018

Plus

Bygningsstyrelsen indfører rammeaftaler for entreprenører

Tiltaget er en del af en kommende udbudsstrategi, der bliver lanceret i løbet af foråret

Plus

Aarsleff vinder milliardprojekt i Københavns Lufthavn

Københavns Lufthavn i Kastrup har vægtet bygbarhed og design højt i valget af samarbejdspartner

Plus

Investeringsplan til 20 mia. kr. foldes ud

Udvidelsen af terminalerne til fire mia. kr. er en del af en større investeringsplan

Plus

Lufthavn starter historisk stor udbygning til 4 mia. kr.

I morgen offentliggøres navnene på de byggevirksomheder, der skal stå for udvidelsen af stort terminal-område i Københavns Lufthavn

Plus

Realdania slutter 2018 med underskud: Taber kvart milliard på aktiemarkedet

Et enkelt kvartal kostede dyrt for den filantropiske forening, som ikke desto mindre støttede projekter for mere end 500 mio. kroner sidste år

Plus

Realdanias direktør: Kritikken har været overraskende hård

Plus

PLH Arkitekter ser mere mod udlandet

Virksomheden forventer at fastholde niveauet fra 2018 i indeværende regnskabsår men håber at slå mere igennem i blandt andre de nordiske nabolande

Plus

PLH Arkitekter har hævet niveauet

Top- og bundlinjen er øget i arkitektvirksomhedens nyligt offentliggjorte regnskab for 2018 sammenlignet med året før

Plus

Entreprenør siger nej til opgaver med lange betalingsfrister: Vi dør på likviditet

- Det er en ond spiral, siger Lars Draslov fra Byens Tømrerentreprise om de lange betalingsfrister i branchen

Plus

Økonomer afblæser krise i produktivitet

Vismandsrapport skøjter hen over byggeriets produktivitet, men det udvikler sig fint, forsikrer to af byggeriets cheføkonomer

Plus

Frivillig ordning skal forhindre lange betalingsfrister

Plus

Dansk Byggeri vender ryggen til lovgivning om betalingsfrister

En frivillig ordning skal sikre fair betalingsvilkår for små virksomheder, mener to organisationer. SMVdanmark vil have lovgivning

Plus

NCC vinder milliardaftale: - Vi skal skabe noget helt nyt

En mail fra boligselskabet Fsb skabte tirsdag stor glæde på NCC’s kontorer i København

Stark bygger videre på succes i Årslev

arkbyg
En sag for hele holdet

arkbyg
Bauhaus-aftryk i Danmark

Plus

Nu skal der styr på den europæiske bæredygtighed

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Selvindsigt på direktionsgangen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Frysehus hos Havi i Ishøj

Brug specialisterne – de er til for dig

Häfele bygger nyt logistikcenter

Sølvpakken - Messeudstyr

Mød Panelbyg til Building Green Aarhus 2019 på stand 38.

En sauna skal bygges med den helt rigtige slags træ

Controlflex Kobling

BIM Equity går WebiAmok

Gudrunsvej - Aarhus

Et nyt parcelhus i Sundolitt indpakning - Etape 2 

Innovationsfonden kan blive endnu bedre

20 fods containere på lager i flere farver

Første spadestik i solskin hos Dacapo Stainless A/S

Give Steel hejser gitterspær på historisk arena i Oslo

Godt regnskab fra BM Byggeindustri udfordres af MGO-plade sager

Har I styr på virksomhedens IT-sikkerhed? | Gratis gå-hjem-møde i ISO 27001

Kabeludstyr bør være tilpasset dig og dine behov

Nye regler for entreprise-kontrakter

Henrik Skaarup, direktør for Gråkjær Erhverv 50 år

Ny Quick Guide fra NKT

Syddansk Erhvervsskole i Vejle, bygger nyt

Ny kinesisk bogholder hos Cp Sourcing

Bronzepakken - Messeudstyr

Tick Cad investerer yderligere inden for 3D-scanning.

Opgradering fra Outercore

Send til en kollega

0.218