23948sdkhjf

Da boligen blev funktionel

| Af Anne Kathrine S. Rosener | Tip redaktionen om en historie

Bauhaus i Tyskland blev en smeltedigel for modernismen. Drømmen var det rationelle og gennemtænkte byggeri

For bare 100 år siden var storbyen for alvor blevet stor. Og den var for alvor blevet moderne med flere og flere biler, blinkende neonreklamer, høj larm og ligeså høj hastighed. Den moderne tid indtog i starten af 1900’tallet kunsten, design og arkitektur, og i byggeriet gav modernismen også en helt ny type arkitektur med fokus på funktion, enkelthed og masseproduktion af såvel materialer som selve byggeriet.

Siger man modernisme, siger man også schweiziske Le Corbusier, hollandske De Stijl - og tyske Bauhaus. Og netop i år fejres 100-året for grundlæggelsen af Bauhaus, som tog sin begyndelsen i byen Weimar, hvor arkitekten Walter Gropius i april 1919 omdannede to eksisterende kunst- og kunsthåndværkerskoler til det nye "Staatliches Bauhaus".

Jazztosser i Weimar
Walter Gropius ville med Bauhaus nå frem til en ny bygningskultur, og i et manifest for Bauhaus slog han fast, at arkitekter, malere og billedhuggere skulle tilbage til håndværket, og de skulle lære en ny måde at se og forstå et bygningsværk.

Tidsnedslag i Bauhaus 1919-1933

1919 – arkitekt Walter Gropius grundlagde ”Staatliches Bauhaus” i Weimar i det centrale Tyskland. Han overtog ledelsen af kunst- og kunsthåndværkerskoler i bygningerne tegnet af den tidligere leder Henry van de Velde.

1923 – Bauhaus afholdt sin store udstilling med værker fra skolen. Den første Bauhaus-bolig, Haus am Horn, opførtes i byens udkant.

1925 – politisk modstand pressede Bauhaus ud af Weimer, der i stedet flyttede til industribyen Dessau. Her opførtes den moderne skole tegnet af Walter Gropius, som også tegnede boliger til underviser og direktør.

1928 – Hannes Meyer overtog ledelsen af Bauhaus. Han indførte et mere vidtgående syn på rationelt byggeri. Meyers kommunistiske holdninger førte til hans afskedigelse i 1930.

1930 – Mies van der Rohe overtog ledelsen. Det politiske miljø i Tyskland presser i 1932 skolen til Berlin, men i 1933 er det slut. Bauhaus bukker under for nazisterne i 1933.

Han ville væk fra nytteløs pynt med stuk og kunst uden indhold, og han greb tidsånden med slagord som "Form følger funktion". Også manifester var en del af tidsånden i det nye århundrede, som efter en blødende 1. verdenskrig var parat til en ny tidsånd - i et nyt Europa.

- Tiden var speciel, og tankerne og ideerne lå også i andre dele af datiden. Der var flere spor af tendensen allerede i slutningen af 1800’tallet, hvor den moderne tid begyndte. Der opstod tanker om, hvordan man skulle reagere på de nye store byer, som eksploderede i tilvækst, fortæller adjunkt i arkitekturhistorie på KADK, Martin Søberg.

I Weimar blev Bauhaus hurtigt et samlingssted for datidens avantgarde, og kunstnere som Paul Klee og Wassily Kandinsky blev undervisere. Eleverne skulle lære håndværket at kende ved de selv skulle eksperimentere og ikke bare sanseløst fodres med fortidens traditioner og teorier.

Skolen var i begyndelsen særdeles kreativ og eksperimenterende, og lokalt fik den ry for vilde fester og jazzmusik. Rygtet siger endda, at mere konservative borgere i Weimar ligefrem advarede deres børn om, at de blev sendt hen på Bauhaus, hvis de opførte sig uartigt!

I 1923 opførte Bauhaus villaen Haus am Horn, og skolens værksteder bidrog til indretning af det moderne hus med alt fra møbler til køkkenkeramik. Funktionaliteten gennemstrømmede husets arkitektur og interiør.

Få år efter, i 1925, måtte Bauhaus forlade Weimar på grund af politisk modstand, og flyttede til industribyen Dessau. Her opførte Walter Gropius den senere berømte Bauhaus-skole samt villaer til undervisere og skolens direktør.

I Dessau flyttede fokus sig endnu mere fra det eksperimenterende til det industrialiserede, og det er denne periode, som har sat størst aftryk på eftertiden.

- Målet var at skabe gode og billige boliger i en fart. Bauhaus fik opført flere boligbebyggelser med masseproduktionen og minimums loftshøjder og standardmål. Der er de såkaldte "Hvide byer", og nogle huse var mere spændende end andre, for eksempel i Stuttgart, som var noget af det tidlige. Senere blev det mere fabriksfremstillet, fortæller Nan Dahlkild, lektor på Københavns Universitet, der har beskrevet Bauhaus’ bevægelse fra eksperimenterende håndværk til industrielt design.

- Bauhaus er spændende, fordi det er en meget kompleks historie. Der var mange paradokser undervejs, for ideologien passede ikke altid til resultatet. De lykkes med at opføre billige boliger, men samtidig var modernismen også ren avantgarde og elitær, siger han.

Spor i hele verden
Skolen blev lukket af nazisterne efter kun 14 år, for ifølge nazismen var modernismen "ikke-germansk".

Efter 1933 spredtes elever og undervisere til hele verden, blandt andet slog skolens sidste direktør, Mies van der Rohe igennem i USA. I Chicago forsøgte László Moholy-Nagy at genskabe "New Bauhaus", som i stedet blev til Chicago School of Design.

Tilbage i Tyskland efterlod Bauhaus både funkisvillaer og boligblokke bygget efter idealet om det rationelle byggeri, og på UNESCO’s Verdensarvsliste er flere byggerier i Weimar, Dessau og Bernau. ///

Læs mere om Bauhaus: Bauhaus-aftryk i Danmark

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Topchef i tale
FN-mål spiller med i Realdanias million-uddelinger

Som noget nyt medtager Realdania seks af FN’s i alt 17 Verdensmål i sin filantropiske virksomhed, siger arkitekt Nina Kovsted Helk, som er ny filantropidirektør

Plus

Stop for projekter førte til fyringer hos københavnsk arkitektfirma

Antallet af medarbejdere er skrumpet hos JJW Arkitekter sidste år, der bød på en faldende top- og bundlinje

Jorton vinder det første kommunale byggeri på Flyvestation Værløse

Plus

Tårnplaner for København kuldsejlet

Store drømme at slå nye højderekorder med H. C. Andersen Adventure Tower er skudt ned. Det skete mandag efter en afstemning i Teknik- og Miljøudvalget

Plus

Materialevalg er vigtigt for klimasikring

Byggeriets udfordringer med at sikre værdier mod vildt vejr kan vurderes med livscyklusanalyse, siger ny rapport fra DTU Dansk Byggeris virksomheder er åbne for løsninger både over og under jorden, siger direktør Michael H. Nielsen

Nyhedsbrev

34.161 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv
Plus

Landets største arkitekt øger overskuddet trods store engangsomkostninger

Vilhelm Lauritzen Arkitekter sætter erhvervsprofil i spidsen for bestyrelsen

Plus

Stagnerende boligmarked udløser arkitekt-fyringer

Arkitema har opsagt 25 medarbejdere i Danmark og Sverige, hvor virksomheden kan mærke en afmatning

Se billederne: Her er Danmarks bedste sundhedsbyggeri

Center for Sundhed i Holstebro, som åbnede sidste år, løb med prisen som "Årets sundhedsbyggeri 2018".

Københavns blå byrum skal udvikles

Plus

Region har mod på mere OPP

Plus

Analyse: OPP blev bedre men dyrere

Et nyt studie sammenligner to psykiatribyggerier, hvoraf det ene blev opført i offentlig-privat partnerskab

Hemmelighedskræmmeri: Arkitektkonkurrence skærer to fra

Plus

FN Byen tager sin egen vandspare-medicin

At spare så meget på sit vandforbrug som muligt. En ny analyse af de 1.500 ansattes vandforbrug i det danske FN-hovedkvarter er fundament for et kommende udbud

Skelettet til Gladsaxes nye sundhedshus er klar

Fængslende arkitektur

Fængslet i Horsens skal have ny kultur- event- og konferencesal. Nu er vinderen af arkitektkonkurrencen fundet

Plus

Investeringsfond vil have flere unge håndværkere

Tre er blevet til en - her er vinderen af Vejles grønne bydel

Plus

H+ Arkitekter udvider med nye partnere

Plus

Københavnerarkitekt tjener flere penge

Omsætningen går tilbage for H+ Arkitekter A/S i 2018 - men resultatet før skat går frem og lander tredjebedst i virksomhedens historie

Plus

Cubo satser på mere campus

Cubo Arkitekter og den nytiltrådte partner Torben Schytt håber på ny opblomstring af tegnestuens undervisningsprojekter. Optimismen er steget efter at virksomheden har vundet projektet UC Syd Kolding

Link vinder kirke på tværs af Skagerrak

Plus

Flere arbejdsulykker vil udløse erstatning

Plus

Boltens Gård er Københavns nye totalprojekt

Boltens Food Court i hovedstadens centrum er åbnet. Det har krævet en hel del af byggeriets folk at få Fugl Fønix op at flyve igen

GPP-stifter starter forfra

arkbyg
KLUMME: Skaber vi fire tabere for hver vinder?

Nyt om navne

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: En bedrøvelig sagsbehandling

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Graco XP70 2-K anlæg fås hos G.A. Hansen

Ny kapsling/elskab? Stål eller Polycarbonat? Hvad bør du vælge?

Ny udlejningsafdeling hos Carl Stahl A/S

Jobopslag: Strategisk indkøber

Temadag om Nyt Fællesregulativ

Åbent hus på det bæredygtige kontorhus FRAMEHOUSE d. 23. maj kl. 13.00

Svanemærket byggeri

Tak for den store interesse på VVS'19

HSHansen lander kontrakt på 60m højt hus

Har I det godt?

Arbejdslivet er for langt til dårlig akustik!

Plads til leg og udvikling

Vi sætter lige nu fokus på støj

Fuld synlighed

CERTEX Danmark designer og producerer løfteåg til løft af naceller

Kom til åbent hus hos SAWO i Tilst

NYHED: Giant Platformsstige "Safety Cage"

Den tynde hulmursisolering.

Manicus Teknik, din leverandør af hydraulik

Udvidet produktsortimentet til den kvalitetsbevidste bygningshåndværker.

Brugte kranløsninger købes og sælges af stålspecialisten

Blueprint Robotics mener, at byggeri med præfabrikerede elementer er bedre

Ara-el anbefaler LED-belysning

HCS klarer dit ekstra tunge læs - og vi har selv trucken med

Udstil på industrimessen i Hamborg

Send til en kollega

0.612