23948sdkhjf

Det skal være lidt råt

Beton er langt bedre end sit rygte, siger arkitekt Christian Cold, stiftende partner hos arkitektvirksomheden Entasis i København.

- Det er et designvenligt materiale, det er solidt - men samtidigt elegant - og bæredygtigt, ikke mindst på grund af den lange levetid. Når man ikke behøver rive ned før om måske mange hundrede år, skal man heller ikke bruge ressourcer eller Co2 på at bygge nyt, siger han til Arkbyg.Et af Entasis mest markante byggerier er tegnestuens eget nye domicil, Kanonhuset fra 2017, i den nye hovedstadsbydel Nordhavn. Med sine cirka 25 medarbejdere har firmaet selv været bygherre på projektet.

Røde teglfacader adskiller ikke umiddelbart huset fra omgivelserne, men indenfor i den meget høje stueetage folder den rå beton sig for alvor ud.

Christian Cold har med det nye in-situ støbte hovedsæde dermed taget sin egen medicin.

- Huset skal signalere, hvem vi selv er, og hvad vi står for; hvad der er vores "best practice", siger han.

Læs også: Endnu en højhusentreprise er på plads i Carlsberg Byen

Solid grundtone
Bygningen istemmer, ifølge ham, tegnestuens grundtone af soliditet og æstetik. Det robuste repræsenteret ved betonen og det luftige ved meget lange loft til gulv-gardiner, der spiller op mod betonen.

- Det skal være råt, og derfor har vi ikke tegnet vores egne forskallingsbrædder, fordi det gerne må have en råhed i sig.

Eller som han siger: - Det er på tegnestuen, vi fortæller, at vi bygger på stedet. Vores næste 10 projekter er jo ikke kopier af Kanonhuset, men det er vigtigt, at der er en fælles resonans, og det fornemmer man måske, når man besøger os. 

Hvor skal man passe på, når man arbejder med beton?
- Der kan opstå en konflikt mellem materialets stoflighed og form. Man skal for eksempel passe på med at male det, fordi man derved mister den stoflige kvalitet i betonen. Når man dækker den til, tager man brodden af kvaliteten. Den dækkende maling er en fjende, siger Entasis-stifteren, der blandt andet fremhæver Sluseholmen i København som et varieret og farverigt byggeri.

Læs også: Betonarkitekten efterlyser mere kvalitet i nye projektbyggerier

- Men at omgivelserne er konforme kan dels skyldes lokalplaner, dels at det er projektbyggerier, der skal produceres og sælges. Eller som han har sagt til bladet Beton: "..det er lidt for blodfattigt, det, der bliver skabt herhjemme; meget byggeri er enormt konformt, og det skal bare gå hurtigt, fordi der skal tjenes penge inden næste finanskrise". 

Har I en vækststrategi?
- Det kan jeg sige nej til. Vi skal måske være lidt større, men ikke meget. Hvis vi får en helt uimodståelig god opgave, har vi dog mulighed for her i det nye domicil at indrette en satellit ovenpå. Men en anden begrænsning er, at vi taler skandinavisk og det betyder igen, at vi alt overvejende arbejder i Danmark og især Københavnsområdet. Og som det går lige nu, er vi ikke specielt opsøgende. Vi har fyldte ordrebøger, siger Christian Cold.

Nyt projekt støbt på stedet
Han tilføjer med et smil, at der lige akkurat ikke er plads til at skyde et dæk mere ind. Så ikke noget med et mylder af nye ansatte og mellemledere, selv om tiderne bestemt er til betonbyggeri, aktuelt med projekteringen af et nyt kampsportscenter på Nørrebro, uden brug af betonelementer; det hele støbt på stedet.

- Jeg nyder at kunne følge også det projekt tæt. Jeg definerer mig som arkitekt og ikke virksomhedsleder, siger han til Licitationen.

Læs også: MT Højgaard og KAB bygger til ungdommen

Men det er han nu alligevel, med en række markante byggerier på cv’et, primært i hovedstadsområdet.

Er der ambitioner om at erobre andre lande, for eksempel Norge og Sverige?
- Både og. Men vi er jo kun mennesker, og det kræver, at der er nogen, der synes, at det er skønt at sidde meget i en lufthavn og bruge tid på det. Langt de fleste af os vil hellere bruge tid på arkitektur end flyveture. Men hvis det rigtige projekt er der, er vi selvfølgelig åbne for det.

Har du selv skulle overbevises om fordelene ved beton?
- Jeg har været overbevist siden vores første beton-byggeri, hovedindgangen til Københavns Zoo, fra 1998. Det var et eksempel på et meget vellykket in-situ støbt projekt. Og hvad jeg kalder ægte bæredygtighed, når det kan stå i 300 år - og derfor betyder det også mindre, om man har brugt lidt energi på at brænde noget kalk, siger han.

- Jeg er fascineret af et materiale, der holder længere end både dit og mit liv. Meget længere. Men i mine øjne er der en forskel på det in-situ støbte og betonelementerne. Elementerne har ikke det sammen æstetiske niveau - og holder heller ikke lige så længe. Men udfordringen er selvfølgelig, at hele vores byggekultur er bygget op omkring betonelementer. Så det kan være lidt af en kamp, siger han.

Læs også: Kampsporten får sit eget hus på Nørrebro

Et parallelkultur i byggeriet
Gennem årene har der også været andre kampe for Entasis.

Hvad betyder Entasis

Ifølge den romerske arkitekt Vitruvius er Entasis den græske betegnelse for de let konvekse, udadbuende kurver på en græsk søjle, der får dem til at ”svulme” på midten. Entasis betyder ’spænding’ på græsk og kan tolkes som et billede på den belastning, søjlen er udsat for, eller som en korrektion af den optiske illusion, der får en række parallelle konturlinjer til at se let konkave, indadbuende ud på afstand.
(Kilde: Den Store Danske, Gyldendal)

- Blandt andet den med at overbevise totalentreprenøren om, at det, vi foreslår, ikke fordyrer byggeriet væsentligt, men at det til gengæld kan have afgørende arkitektonisk betydning, siger han.

Men som Christian Cold betoner, har arkitekter som han - der har brugt år på at forfine betonbyggeri - høstet fordel af de ofte lange leveringstider på betonelementer.

- Derfor har vi lige nu muligheden for at få styrket vores viden og indsigt om at støbe på stedet og skabe en parallelkultur i byggeriet, understreger han.

Og så indeholder Christian Cold også et gran af nostalgi:

- Noget af det, jeg savner, når jeg ser moderne byggeri, er tilstedeværelsen af håndværk. Det er virkelig gået fløjten. Dybden af en gammel facade, med gesimsbånd og små altaner er fascinerende. Ikke forstået sådan, at man skal arbejde i et gammelt formsprog, men den dybde i facaden, der kaster skygger og bliver spændende at se på - den findes ikke mere. ///

Mere om: Christian Cold | Entasis
Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

arkbyg
BIG er klar til Nordhavnen

Efter først at være blevet afvist af kommunen, skulle BIG HQ nu være klar til godkendelse

arkbyg
Når havet møder arkitekturen

På Atlanterhavsøen Madeira holder et unikt udendørsbad stævnemøde med den mørke vulkanske klippe og lavaens naturlige swimmingpools >>>

arkbyg
Megabyer bliver klodens næste store udfordring ...men de bliver også en del af løsningen

Verdens store bysamfund vokser med en eksplosiv hast. Rådgiver- og byggebranchen får mere end nok at gøre med at følge med

arkbyg
Mr. Yin & Yang vinder den største pris

Arata Isozaki vinder den største pris i arkitekturen, Pritzker Architecture Prize, som nummer ni fra Japan

arkbyg
Lappeløsningernes tid er forbi

Havet stiger. Derfor skal vi passe godt på vores kyster, lyder opfordringen fra landskabsarkitekt Rikke Juul Gram. Lokale initiativer kan gøre mere skade end gavn på nationale værdier, mener Schønherr-partneren, der efterlyser en debat om alt det, der er værd at bevare

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv

arkbyg
Ung ingeniør får pris for sit arbejde

arkbyg
Arkitekt Noah Yaffe fra Steven Holl Architects: Bygninger skal ikke kun gøre gavn lige nu og her

Arkitektur er en miljøhandling, siger en af hovedtalerne ved den kommende bæredygtige messe Building Green i Aarhus. Målet er at tænke mindst 100 år frem i tiden

arkbyg
Vi skal væk fra 0 fejls-kulturen

Arkitekt- og ingeniørvirksomheden Constructa A/S henter sværvægter fra Niras til at skrue op for sunde byggerier og nye klimaløsninger. Morten Reher-Langberg vil sætte fokus på FN’s verdensmål men møder ikke ind med en skræddersyet programerklæring

Plus

Arkitema vil vokse stort i Norge

Plus

Entreprenører får mere ansvar i ny strategi

Over 300 leverandører arbejdede for Bygningsstyrelsen i 2018

Plus

Bygningsstyrelsen indfører rammeaftaler for entreprenører

Tiltaget er en del af en kommende udbudsstrategi, der bliver lanceret i løbet af foråret

Plus

Aarsleff vinder milliardprojekt i Københavns Lufthavn

Københavns Lufthavn i Kastrup har vægtet bygbarhed og design højt i valget af samarbejdspartner

Plus

Investeringsplan til 20 mia. kr. foldes ud

Udvidelsen af terminalerne til fire mia. kr. er en del af en større investeringsplan

Plus

Lufthavn starter historisk stor udbygning til 4 mia. kr.

I morgen offentliggøres navnene på de byggevirksomheder, der skal stå for udvidelsen af stort terminal-område i Københavns Lufthavn

Plus

Realdania slutter 2018 med underskud: Taber kvart milliard på aktiemarkedet

Et enkelt kvartal kostede dyrt for den filantropiske forening, som ikke desto mindre støttede projekter for mere end 500 mio. kroner sidste år

Plus

Realdanias direktør: Kritikken har været overraskende hård

Plus

PLH Arkitekter ser mere mod udlandet

Virksomheden forventer at fastholde niveauet fra 2018 i indeværende regnskabsår men håber at slå mere igennem i blandt andre de nordiske nabolande

Plus

PLH Arkitekter har hævet niveauet

Top- og bundlinjen er øget i arkitektvirksomhedens nyligt offentliggjorte regnskab for 2018 sammenlignet med året før

Plus

Entreprenør siger nej til opgaver med lange betalingsfrister: Vi dør på likviditet

- Det er en ond spiral, siger Lars Draslov fra Byens Tømrerentreprise om de lange betalingsfrister i branchen

Plus

Økonomer afblæser krise i produktivitet

Vismandsrapport skøjter hen over byggeriets produktivitet, men det udvikler sig fint, forsikrer to af byggeriets cheføkonomer

Plus

Frivillig ordning skal forhindre lange betalingsfrister

Plus

Dansk Byggeri vender ryggen til lovgivning om betalingsfrister

En frivillig ordning skal sikre fair betalingsvilkår for små virksomheder, mener to organisationer. SMVdanmark vil have lovgivning

Plus

NCC vinder milliardaftale: - Vi skal skabe noget helt nyt

En mail fra boligselskabet Fsb skabte tirsdag stor glæde på NCC’s kontorer i København

Stark bygger videre på succes i Årslev

arkbyg
En sag for hele holdet

arkbyg
Bauhaus-aftryk i Danmark

Plus

Nu skal der styr på den europæiske bæredygtighed

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Selvindsigt på direktionsgangen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Der er fuld gang i den på vores stand på Transport 2019!

Frysehus hos Havi i Ishøj

Brug specialisterne – de er til for dig

Häfele bygger nyt logistikcenter

Sølvpakken - Messeudstyr

Mød Panelbyg til Building Green Aarhus 2019 på stand 38.

En sauna skal bygges med den helt rigtige slags træ

Controlflex Kobling

BIM Equity går WebiAmok

Gudrunsvej - Aarhus

Et nyt parcelhus i Sundolitt indpakning - Etape 2 

Innovationsfonden kan blive endnu bedre

20 fods containere på lager i flere farver

Første spadestik i solskin hos Dacapo Stainless A/S

Give Steel hejser gitterspær på historisk arena i Oslo

Godt regnskab fra BM Byggeindustri udfordres af MGO-plade sager

Har I styr på virksomhedens IT-sikkerhed? | Gratis gå-hjem-møde i ISO 27001

Kabeludstyr bør være tilpasset dig og dine behov

Nye regler for entreprise-kontrakter

Henrik Skaarup, direktør for Gråkjær Erhverv 50 år

Ny Quick Guide fra NKT

Syddansk Erhvervsskole i Vejle, bygger nyt

Ny kinesisk bogholder hos Cp Sourcing

Bronzepakken - Messeudstyr

Tick Cad investerer yderligere inden for 3D-scanning.

Send til en kollega

0.286