23948sdkhjf

Det skal være lidt råt

Beton er langt bedre end sit rygte, siger arkitekt Christian Cold, stiftende partner hos arkitektvirksomheden Entasis i København.

- Det er et designvenligt materiale, det er solidt - men samtidigt elegant - og bæredygtigt, ikke mindst på grund af den lange levetid. Når man ikke behøver rive ned før om måske mange hundrede år, skal man heller ikke bruge ressourcer eller Co2 på at bygge nyt, siger han til Arkbyg.Et af Entasis mest markante byggerier er tegnestuens eget nye domicil, Kanonhuset fra 2017, i den nye hovedstadsbydel Nordhavn. Med sine cirka 25 medarbejdere har firmaet selv været bygherre på projektet.

Røde teglfacader adskiller ikke umiddelbart huset fra omgivelserne, men indenfor i den meget høje stueetage folder den rå beton sig for alvor ud.

Christian Cold har med det nye in-situ støbte hovedsæde dermed taget sin egen medicin.

- Huset skal signalere, hvem vi selv er, og hvad vi står for; hvad der er vores "best practice", siger han.

Læs også: 107 ungdomsboliger i København – minister kickstarter MTH-byggeri

Solid grundtone
Bygningen istemmer, ifølge ham, tegnestuens grundtone af soliditet og æstetik. Det robuste repræsenteret ved betonen og det luftige ved meget lange loft til gulv-gardiner, der spiller op mod betonen.

- Det skal være råt, og derfor har vi ikke tegnet vores egne forskallingsbrædder, fordi det gerne må have en råhed i sig.

Eller som han siger: - Det er på tegnestuen, vi fortæller, at vi bygger på stedet. Vores næste 10 projekter er jo ikke kopier af Kanonhuset, men det er vigtigt, at der er en fælles resonans, og det fornemmer man måske, når man besøger os. 

Hvor skal man passe på, når man arbejder med beton?
- Der kan opstå en konflikt mellem materialets stoflighed og form. Man skal for eksempel passe på med at male det, fordi man derved mister den stoflige kvalitet i betonen. Når man dækker den til, tager man brodden af kvaliteten. Den dækkende maling er en fjende, siger Entasis-stifteren, der blandt andet fremhæver Sluseholmen i København som et varieret og farverigt byggeri.

Læs også: Hemmelighedskræmmeri: Arkitektkonkurrence skærer to fra

- Men at omgivelserne er konforme kan dels skyldes lokalplaner, dels at det er projektbyggerier, der skal produceres og sælges. Eller som han har sagt til bladet Beton: "..det er lidt for blodfattigt, det, der bliver skabt herhjemme; meget byggeri er enormt konformt, og det skal bare gå hurtigt, fordi der skal tjenes penge inden næste finanskrise". 

Har I en vækststrategi?
- Det kan jeg sige nej til. Vi skal måske være lidt større, men ikke meget. Hvis vi får en helt uimodståelig god opgave, har vi dog mulighed for her i det nye domicil at indrette en satellit ovenpå. Men en anden begrænsning er, at vi taler skandinavisk og det betyder igen, at vi alt overvejende arbejder i Danmark og især Københavnsområdet. Og som det går lige nu, er vi ikke specielt opsøgende. Vi har fyldte ordrebøger, siger Christian Cold.

Nyt projekt støbt på stedet
Han tilføjer med et smil, at der lige akkurat ikke er plads til at skyde et dæk mere ind. Så ikke noget med et mylder af nye ansatte og mellemledere, selv om tiderne bestemt er til betonbyggeri, aktuelt med projekteringen af et nyt kampsportscenter på Nørrebro, uden brug af betonelementer; det hele støbt på stedet.

- Jeg nyder at kunne følge også det projekt tæt. Jeg definerer mig som arkitekt og ikke virksomhedsleder, siger han til Licitationen.

Læs også: Betonarkitekten efterlyser mere kvalitet i nye projektbyggerier

Men det er han nu alligevel, med en række markante byggerier på cv’et, primært i hovedstadsområdet.

Er der ambitioner om at erobre andre lande, for eksempel Norge og Sverige?
- Både og. Men vi er jo kun mennesker, og det kræver, at der er nogen, der synes, at det er skønt at sidde meget i en lufthavn og bruge tid på det. Langt de fleste af os vil hellere bruge tid på arkitektur end flyveture. Men hvis det rigtige projekt er der, er vi selvfølgelig åbne for det.

Har du selv skulle overbevises om fordelene ved beton?
- Jeg har været overbevist siden vores første beton-byggeri, hovedindgangen til Københavns Zoo, fra 1998. Det var et eksempel på et meget vellykket in-situ støbt projekt. Og hvad jeg kalder ægte bæredygtighed, når det kan stå i 300 år - og derfor betyder det også mindre, om man har brugt lidt energi på at brænde noget kalk, siger han.

- Jeg er fascineret af et materiale, der holder længere end både dit og mit liv. Meget længere. Men i mine øjne er der en forskel på det in-situ støbte og betonelementerne. Elementerne har ikke det sammen æstetiske niveau - og holder heller ikke lige så længe. Men udfordringen er selvfølgelig, at hele vores byggekultur er bygget op omkring betonelementer. Så det kan være lidt af en kamp, siger han.

Læs også: MT Højgaard og KAB bygger til ungdommen

Et parallelkultur i byggeriet
Gennem årene har der også været andre kampe for Entasis.

Hvad betyder Entasis

Ifølge den romerske arkitekt Vitruvius er Entasis den græske betegnelse for de let konvekse, udadbuende kurver på en græsk søjle, der får dem til at ”svulme” på midten. Entasis betyder ’spænding’ på græsk og kan tolkes som et billede på den belastning, søjlen er udsat for, eller som en korrektion af den optiske illusion, der får en række parallelle konturlinjer til at se let konkave, indadbuende ud på afstand.
(Kilde: Den Store Danske, Gyldendal)

- Blandt andet den med at overbevise totalentreprenøren om, at det, vi foreslår, ikke fordyrer byggeriet væsentligt, men at det til gengæld kan have afgørende arkitektonisk betydning, siger han.

Men som Christian Cold betoner, har arkitekter som han - der har brugt år på at forfine betonbyggeri - høstet fordel af de ofte lange leveringstider på betonelementer.

- Derfor har vi lige nu muligheden for at få styrket vores viden og indsigt om at støbe på stedet og skabe en parallelkultur i byggeriet, understreger han.

Og så indeholder Christian Cold også et gran af nostalgi:

- Noget af det, jeg savner, når jeg ser moderne byggeri, er tilstedeværelsen af håndværk. Det er virkelig gået fløjten. Dybden af en gammel facade, med gesimsbånd og små altaner er fascinerende. Ikke forstået sådan, at man skal arbejde i et gammelt formsprog, men den dybde i facaden, der kaster skygger og bliver spændende at se på - den findes ikke mere. ///

Mere om: Christian Cold | Entasis
Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Institution til 225 børn og voksne har fundet sin vinder

Plus

Aarhus-arkitekter køber op for at skabe ligevægt i opgaverne

Plus

Schmidt Hammer Lassen lukker sit Aarhus-kontor

I stedet påtænker arkitektvirksomheden at samle sine danske aktiviteter i en afdeling i København

Byggesager på et sundt fundament

Plus

Dansk arkitekt rykker ind i USA

I løbet af første halvår 2020 åbner Schmidt Hammer Lassen Architects kontor i både New York og San Francisco

Nyhedsbrev

34.472 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Udvidelse af infrastruktur fordrer fleksibel forskalling

Online Avis Arkiv
Plus

Tabt ordre rammer arkitektfirma hårdt

Lundgaard & Tranberg har skruet ned for forventninger til 2019/20 efter tabt opgave på Postgrunden

Plus

3XN satser stort på Nordamerika og Australien

Massive investeringer i New York og Sydney giver arkitektvirksomheden 3XN et dyk i indtjeningen. Stiftende partner Kim Herforth Nielsen er optimist for 2020

Plus

3XN føjer England og Spanien til listen over kunder

Den danske arkitektvirksomhed kan fremvise en bred palet af udenlandske prestigebyggerier

Værdiskabende værktøj begejstrer byggebranchen

Aart vinder multisal uden fast størrelse - skal hjælpe hjemløse fra herregård til hverdag

Første gang siden Cowi-opkøb: Arkitema vinder på 650 millioners projekt

Tre prækvalificeret til at vise vej ved Vestkysten

Plus

Building Awards 2019
Building Awards-priser giver fagfolk en større stemme

Det bliver de fremsynede talenters aften, når Licitationens Building Awards 2019 uddeler priser. Som noget nyt er der også en Teknikpris til den virksomhed, der har sat de bedste installationsløsninger i spil

Plus

Building Awards 2019
Klimarobuste byer spiller hovedrolle i fremtidens grønne omstilling

Licitationen - Byggeriets Dagblads konference og prisfest Building Awards hylder i morgen klimahåndtering, bæredygtighed i byplanlægning og kampen for at gøre Danmark til en grøn supermagt

Plus

Bygherre roser mulighed for flere mindre lejligheder

At forslaget til Københavns Kommuneplan 2019 lægger op til at lempe krav om boligstørrelser, får roser fra bygherre-siden og fra Lejernes Landsorganisation

Plus

Kommuneplan lægger op til alt fra mindre boliger til ny metrolinje

Processen med at få Kommuneplan 2019 på plads i København er godt i gang. Forslag med flere elementer i byggeriet har været i offentlig høring

Der skal være liv efter kl 18 i ny Lyngby-bydel

Midtjysk dobbeltjob til vestjyske arkitekter

Dorthe Mandrup vinder 300 km nord for Polarcirklen       

Plus

Building Green - byg genbrugeligt

Københavnske arkitekter vinder overdækket byrum ved Per Kirkeby-værk

Arkitekterne fra Plan1 henter opgave hos Københavns Kommune

Disse entreprenører skal bygge Københavns nye psykiatrihospital

Plus

Building Green hylder fremtidens by

Den bæredygtige messe Building Green åbnede i går i København. Det skete med emner som sundhed, nye fællesskaber og kunsten at generobre verdens byer, så de igen bliver for mennesker

Pluskontoret vinder daginstitution ved Aarhus

Plus

Byggebranchen: Vær varsom med omstridt paragraf

arkbyg
Forsinkelser var besværet værd

arkbyg
KLUMMEN: Med landskabsarkitekten for bordenden

Robotproducent allierer sig med stjernearkitekt

LICITATIONEN MENER: Ingen skal uddanne sig til ledighed

Finalister til landskabspris er fundet

Plus

Erhvervsorganisationer: Det bliver dyrere at være virksomhed

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Tilmeld dig året sidste uddannelse hos BLC!

82 unikke kombinationer af reoler til Novozymes

Præisolerede PE rør med spirokappe fra Nordic Pipe ApS

Kom og mød Jotun på Tank – og raffinaderikonferencen

Sidste udkald til basiskursus om Udbudsloven

Ny hjemmeside om bæredygtighed

ABV teknik - Færdigmeldinger på ABV-anlæg

Jul i Aalborg Zoo

Certificeret Miljørådgiver

Ajos' kraner løfter ny Metroudvidelse i København

Eaton har fået ny Application Engineer

NOS A/S har pallegafler til DIN løfteopgave!

NYHED: Unikke Rundsling til 'Heavy Lift' fra Hampidjan

JFP ISO certificeret i arbejdsmiljø

BS FALSE - MONTAGE lukker endnu en bygning i Midgård!

Anvender du for få radonmålere?

Hvor gode er klimatilpasningsløsningerne? - temadag

CE-mærkede materialer

Sådan sikrer vi, at alle taler samme sprog

Midlertidige bolig til alle behov

Elenia har valgte Prysmian Finland som nr. 1 kabelleverandør

Ny Lamelvakuumpume med trykregulering

Kan trægulvet afslibes?

Ara-el præsenterer ATyS S

Elbek & Vejrup leverer rekordgode resultater!

Send til en kollega

0.244