23948sdkhjf

Det skal være lidt råt

Beton er langt bedre end sit rygte, siger arkitekt Christian Cold, stiftende partner hos arkitektvirksomheden Entasis i København.

- Det er et designvenligt materiale, det er solidt - men samtidigt elegant - og bæredygtigt, ikke mindst på grund af den lange levetid. Når man ikke behøver rive ned før om måske mange hundrede år, skal man heller ikke bruge ressourcer eller Co2 på at bygge nyt, siger han til Arkbyg.Et af Entasis mest markante byggerier er tegnestuens eget nye domicil, Kanonhuset fra 2017, i den nye hovedstadsbydel Nordhavn. Med sine cirka 25 medarbejdere har firmaet selv været bygherre på projektet.

Røde teglfacader adskiller ikke umiddelbart huset fra omgivelserne, men indenfor i den meget høje stueetage folder den rå beton sig for alvor ud.

Christian Cold har med det nye in-situ støbte hovedsæde dermed taget sin egen medicin.

- Huset skal signalere, hvem vi selv er, og hvad vi står for; hvad der er vores "best practice", siger han.

Læs også: Hemmelighedskræmmeri: Arkitektkonkurrence skærer to fra

Solid grundtone
Bygningen istemmer, ifølge ham, tegnestuens grundtone af soliditet og æstetik. Det robuste repræsenteret ved betonen og det luftige ved meget lange loft til gulv-gardiner, der spiller op mod betonen.

- Det skal være råt, og derfor har vi ikke tegnet vores egne forskallingsbrædder, fordi det gerne må have en råhed i sig.

Eller som han siger: - Det er på tegnestuen, vi fortæller, at vi bygger på stedet. Vores næste 10 projekter er jo ikke kopier af Kanonhuset, men det er vigtigt, at der er en fælles resonans, og det fornemmer man måske, når man besøger os. 

Hvor skal man passe på, når man arbejder med beton?
- Der kan opstå en konflikt mellem materialets stoflighed og form. Man skal for eksempel passe på med at male det, fordi man derved mister den stoflige kvalitet i betonen. Når man dækker den til, tager man brodden af kvaliteten. Den dækkende maling er en fjende, siger Entasis-stifteren, der blandt andet fremhæver Sluseholmen i København som et varieret og farverigt byggeri.

Læs også: Endnu en højhusentreprise er på plads i Carlsberg Byen

- Men at omgivelserne er konforme kan dels skyldes lokalplaner, dels at det er projektbyggerier, der skal produceres og sælges. Eller som han har sagt til bladet Beton: "..det er lidt for blodfattigt, det, der bliver skabt herhjemme; meget byggeri er enormt konformt, og det skal bare gå hurtigt, fordi der skal tjenes penge inden næste finanskrise". 

Har I en vækststrategi?
- Det kan jeg sige nej til. Vi skal måske være lidt større, men ikke meget. Hvis vi får en helt uimodståelig god opgave, har vi dog mulighed for her i det nye domicil at indrette en satellit ovenpå. Men en anden begrænsning er, at vi taler skandinavisk og det betyder igen, at vi alt overvejende arbejder i Danmark og især Københavnsområdet. Og som det går lige nu, er vi ikke specielt opsøgende. Vi har fyldte ordrebøger, siger Christian Cold.

Nyt projekt støbt på stedet
Han tilføjer med et smil, at der lige akkurat ikke er plads til at skyde et dæk mere ind. Så ikke noget med et mylder af nye ansatte og mellemledere, selv om tiderne bestemt er til betonbyggeri, aktuelt med projekteringen af et nyt kampsportscenter på Nørrebro, uden brug af betonelementer; det hele støbt på stedet.

- Jeg nyder at kunne følge også det projekt tæt. Jeg definerer mig som arkitekt og ikke virksomhedsleder, siger han til Licitationen.

Læs også: Betonarkitekten efterlyser mere kvalitet i nye projektbyggerier

Men det er han nu alligevel, med en række markante byggerier på cv’et, primært i hovedstadsområdet.

Er der ambitioner om at erobre andre lande, for eksempel Norge og Sverige?
- Både og. Men vi er jo kun mennesker, og det kræver, at der er nogen, der synes, at det er skønt at sidde meget i en lufthavn og bruge tid på det. Langt de fleste af os vil hellere bruge tid på arkitektur end flyveture. Men hvis det rigtige projekt er der, er vi selvfølgelig åbne for det.

Har du selv skulle overbevises om fordelene ved beton?
- Jeg har været overbevist siden vores første beton-byggeri, hovedindgangen til Københavns Zoo, fra 1998. Det var et eksempel på et meget vellykket in-situ støbt projekt. Og hvad jeg kalder ægte bæredygtighed, når det kan stå i 300 år - og derfor betyder det også mindre, om man har brugt lidt energi på at brænde noget kalk, siger han.

- Jeg er fascineret af et materiale, der holder længere end både dit og mit liv. Meget længere. Men i mine øjne er der en forskel på det in-situ støbte og betonelementerne. Elementerne har ikke det sammen æstetiske niveau - og holder heller ikke lige så længe. Men udfordringen er selvfølgelig, at hele vores byggekultur er bygget op omkring betonelementer. Så det kan være lidt af en kamp, siger han.

Læs også: MT Højgaard og KAB bygger til ungdommen

Et parallelkultur i byggeriet
Gennem årene har der også været andre kampe for Entasis.

Hvad betyder Entasis

Ifølge den romerske arkitekt Vitruvius er Entasis den græske betegnelse for de let konvekse, udadbuende kurver på en græsk søjle, der får dem til at ”svulme” på midten. Entasis betyder ’spænding’ på græsk og kan tolkes som et billede på den belastning, søjlen er udsat for, eller som en korrektion af den optiske illusion, der får en række parallelle konturlinjer til at se let konkave, indadbuende ud på afstand.
(Kilde: Den Store Danske, Gyldendal)

- Blandt andet den med at overbevise totalentreprenøren om, at det, vi foreslår, ikke fordyrer byggeriet væsentligt, men at det til gengæld kan have afgørende arkitektonisk betydning, siger han.

Men som Christian Cold betoner, har arkitekter som han - der har brugt år på at forfine betonbyggeri - høstet fordel af de ofte lange leveringstider på betonelementer.

- Derfor har vi lige nu muligheden for at få styrket vores viden og indsigt om at støbe på stedet og skabe en parallelkultur i byggeriet, understreger han.

Og så indeholder Christian Cold også et gran af nostalgi:

- Noget af det, jeg savner, når jeg ser moderne byggeri, er tilstedeværelsen af håndværk. Det er virkelig gået fløjten. Dybden af en gammel facade, med gesimsbånd og små altaner er fascinerende. Ikke forstået sådan, at man skal arbejde i et gammelt formsprog, men den dybde i facaden, der kaster skygger og bliver spændende at se på - den findes ikke mere. ///

Mere om: Christian Cold | Entasis
Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Topchef i tale
FN-mål spiller med i Realdanias million-uddelinger

Som noget nyt medtager Realdania seks af FN’s i alt 17 Verdensmål i sin filantropiske virksomhed, siger arkitekt Nina Kovsted Helk, som er ny filantropidirektør

Plus

Stop for projekter førte til fyringer hos københavnsk arkitektfirma

Antallet af medarbejdere er skrumpet hos JJW Arkitekter sidste år, der bød på en faldende top- og bundlinje

Jorton vinder det første kommunale byggeri på Flyvestation Værløse

Plus

Tårnplaner for København kuldsejlet

Store drømme at slå nye højderekorder med H. C. Andersen Adventure Tower er skudt ned. Det skete mandag efter en afstemning i Teknik- og Miljøudvalget

Plus

Materialevalg er vigtigt for klimasikring

Byggeriets udfordringer med at sikre værdier mod vildt vejr kan vurderes med livscyklusanalyse, siger ny rapport fra DTU Dansk Byggeris virksomheder er åbne for løsninger både over og under jorden, siger direktør Michael H. Nielsen

Nyhedsbrev

34.161 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv
Plus

Landets største arkitekt øger overskuddet trods store engangsomkostninger

Vilhelm Lauritzen Arkitekter sætter erhvervsprofil i spidsen for bestyrelsen

Plus

Stagnerende boligmarked udløser arkitekt-fyringer

Arkitema har opsagt 25 medarbejdere i Danmark og Sverige, hvor virksomheden kan mærke en afmatning

Se billederne: Her er Danmarks bedste sundhedsbyggeri

Center for Sundhed i Holstebro, som åbnede sidste år, løb med prisen som "Årets sundhedsbyggeri 2018".

Københavns blå byrum skal udvikles

Plus

Region har mod på mere OPP

Plus

Analyse: OPP blev bedre men dyrere

Et nyt studie sammenligner to psykiatribyggerier, hvoraf det ene blev opført i offentlig-privat partnerskab

Hemmelighedskræmmeri: Arkitektkonkurrence skærer to fra

Plus

FN Byen tager sin egen vandspare-medicin

At spare så meget på sit vandforbrug som muligt. En ny analyse af de 1.500 ansattes vandforbrug i det danske FN-hovedkvarter er fundament for et kommende udbud

Skelettet til Gladsaxes nye sundhedshus er klar

Fængslende arkitektur

Fængslet i Horsens skal have ny kultur- event- og konferencesal. Nu er vinderen af arkitektkonkurrencen fundet

Plus

Investeringsfond vil have flere unge håndværkere

Tre er blevet til en - her er vinderen af Vejles grønne bydel

Plus

H+ Arkitekter udvider med nye partnere

Plus

Københavnerarkitekt tjener flere penge

Omsætningen går tilbage for H+ Arkitekter A/S i 2018 - men resultatet før skat går frem og lander tredjebedst i virksomhedens historie

Plus

Cubo satser på mere campus

Cubo Arkitekter og den nytiltrådte partner Torben Schytt håber på ny opblomstring af tegnestuens undervisningsprojekter. Optimismen er steget efter at virksomheden har vundet projektet UC Syd Kolding

Link vinder kirke på tværs af Skagerrak

Plus

Flere arbejdsulykker vil udløse erstatning

Plus

Boltens Gård er Københavns nye totalprojekt

Boltens Food Court i hovedstadens centrum er åbnet. Det har krævet en hel del af byggeriets folk at få Fugl Fønix op at flyve igen

GPP-stifter starter forfra

arkbyg
KLUMME: Skaber vi fire tabere for hver vinder?

Nyt om navne

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: En bedrøvelig sagsbehandling

Se alle Medlemmernes egne nyheder

OrCam MyReader 2.0 Læsekamera - til alle med læsevanskeligheder.

Graco XP70 2-K anlæg fås hos G.A. Hansen

Ny kapsling/elskab? Stål eller Polycarbonat? Hvad bør du vælge?

Ny udlejningsafdeling hos Carl Stahl A/S

Jobopslag: Strategisk indkøber

Temadag om Nyt Fællesregulativ

Åbent hus på det bæredygtige kontorhus FRAMEHOUSE d. 23. maj kl. 13.00

Svanemærket byggeri

Tak for den store interesse på VVS'19

HSHansen lander kontrakt på 60m højt hus

Har I det godt?

Arbejdslivet er for langt til dårlig akustik!

Plads til leg og udvikling

Vi sætter lige nu fokus på støj

Fuld synlighed

CERTEX Danmark designer og producerer løfteåg til løft af naceller

Kom til åbent hus hos SAWO i Tilst

NYHED: Giant Platformsstige "Safety Cage"

Den tynde hulmursisolering.

Manicus Teknik, din leverandør af hydraulik

Udvidet produktsortimentet til den kvalitetsbevidste bygningshåndværker.

Brugte kranløsninger købes og sælges af stålspecialisten

Blueprint Robotics mener, at byggeri med præfabrikerede elementer er bedre

Ara-el anbefaler LED-belysning

HCS klarer dit ekstra tunge læs - og vi har selv trucken med

Send til en kollega

0.431