23948sdkhjf

En sag for hele holdet

I november 2018 blev Arkitema Architects opkøbt af Cowi. Hvordan ser fremtiden ud for 550 tværfaglige kollegaer, der lige har fået 6600 nye tværfaglige kollegaer?

Lige i første omgang ikke meget anderledes. Verden dagen før og dagen efter opkøbet ser ens ud: Der er brug for specialister og vi skal alle kunne samarbejde. Set indefra øjner vi muligheder - og set specifikt med et urbanperspektiv, så er det en præference.

Arbejdet med landskab og urbanitet har altid været et mødested for forskellige fagligheder. Løsninger bliver til gennem tværfagligt samarbejde. Og landskabsarkitektens opgave er i dag og i morgen, at give form til de visioner, der måtte være for et givent sted.

Vi skaber arkitektonisk helhed og sammenhæng og vi skal sørge for en klarhed trods kompleksiteten af funktioner, forventninger, bindinger, regler, behov og ønsker. Målet er, at give brugere, borgere og interessenter gode, smukke og brugbare rammer for det hverdagsliv eller det arbejde, som skal udfylde disse rammer.

Men det er klart, at kompleksiteten præger opgaveporteføljen for landskabsarkitekter og byplanlæggere. Ikke bare tværfagligt, men selv indenfor vores eget fagområde skal viften af kompetencer nu være så bred, så det virker umuligt at være én eller få personer til at håndtere alle typer opgaver.

Eksempelvis er det er bemærkelsesværdigt, at projekter som Sankt Annæ Plads i København, og Monumentområdet i Jelling har mødt forholdsvis beskeden modstand fra offentligheden mens projektet for Sankt Jørgens Sø i København og for Himmelbjerget nær Skanderborg har mødt endog kraftig modstand.

Det stiller særlige krav til rådgiveren, når man skal arbejde med sårbare steder. For det er afgørende, at øvrigheden kan finde tryghed i, at der bliver passet godt på Danmarks nationalværdier. Man kan konstatere, at fælles for de tre eksempler, som øvrigheden tog til sig, er, at der er rådgivende tegnestuer bag projekterne, som alle besidder både en arkitektonisk profil og en stor faglig modenhed.

I den anden ende af projektskalaen, har vi opgaver, hvor kompetencer som borgerinddragelse, klimasikring, byudviklingsstrategier, plantekendskab og/eller drift spiller en afgørende rolle. Det stiller også særlige krav til rådgiveren at kunne få byen til at fungere. Det er oftest tværfaglige opgaver og oftest er det en fordel for processen, at kompetencerne sidder tæt sammen.

Også opgaver som bolig- eller erhvervsbyggeri med landskab, hvor de høje bebyggelsesprocenter op mod de 185, stiller store krav til, at vi løser opgaven sammen som arkitekter/ landskabsarkitekter/konstruktører samt ingeniører med specialer inden for brand, vind- og dagslys. Desuden må vi ikke miste værdifulde ressourcer i de cirkulære værdikæder.

Disse komplekse opgaver er som soduku’er, der svært lader sig løse, men det er vigtigt, at de alligevel ender med at blive succesfulde hverdagsmiljøer for mennesker. Den arkitektoniske helhed, den høje grad af bæredygtighed, bygbarheden og den efterfølgende brugbarhed vi opnår, er lakmusprøven for om teamet sammen fik udløst potentialet.

Ikke mindst i denne type opgaver, der udgør en betydelig del af porteføljen, gør det en forskel for os, at vi kan være i en organisation, der er gearet til en smidig og hurtig proces - med effektiv koordinering og et minimum af fejl.

Det går stærkt nu. Flere og flere virksomheder tænker ikke alene på indtjening men også på bæredygtighed. Vores indre bæredygtighedsorganisation, med repræsentanter i alle kontorer i Skandinavien, og forgreninger ud i alle faglige afdelinger, er også naturligt knyttet til landskab og urbanitet.

Organisationen oplever en stigende efterspørgsel efter metoder til at håndtere FN’s 17 Verdensmål. Det ligger fint i tråd med den helhedsorienterede og bredt forankrede tilgang vi har udviklet, men med opkøbet styrker vi kompetencefeltet yderligere og også her ser vi en unik mulighed for at tilbyde bygherre én dør at gå ind ad.

I tværfaglige samarbejdsforhold er det nemmere at ’være sammen om det’, når vi mødes i et fælles værdigrundlag. Set fra et medarbejderperspektiv har det betydning, at vi forbliver Arkitema Architects med eget brand, fordi det er godt udgangspunkt for at række ud til samarbejde. Vi agerer jo dagligt på tværs - og måske også derfor har vi oplevet de første møder med Cowi som åbne og og umiddelbare.

Flere af os begynder desuden at tænke over potentialet i forhold til karriereudvikling. Her er mange muligheder for at bevæge sig mod flere interesser og nye mål.

Hvor en mindre organisation har et eller få ansigter, har en stor mange hoveder. Det stiller særlige krav til, at hver projektleder etablerer en god relation til bygherre ligesom det stiller krav til, at organisationen er i stand til fortsat at levere arkitektonisk kant og skarphed og på et ensartet højt kvalitetsniveau.

Set ud fra et urbanperspektiv er en flot pipeline vores pejlemærke og vi fornemmer, at bygherre har forstået, at det handler om at finde den rette samarbejdspartner til sin opgave. ///

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109