23948sdkhjf

En sag for hele holdet

| Af Susanne Renée Grunkin, landskabsarkitekt mdl, projektleder og kompetenceleder, Sustainability Arkitema Urban | Tip redaktionen om en historie

I november 2018 blev Arkitema Architects opkøbt af Cowi. Hvordan ser fremtiden ud for 550 tværfaglige kollegaer, der lige har fået 6600 nye tværfaglige kollegaer?

Lige i første omgang ikke meget anderledes. Verden dagen før og dagen efter opkøbet ser ens ud: Der er brug for specialister og vi skal alle kunne samarbejde. Set indefra øjner vi muligheder - og set specifikt med et urbanperspektiv, så er det en præference.Arbejdet med landskab og urbanitet har altid været et mødested for forskellige fagligheder. Løsninger bliver til gennem tværfagligt samarbejde. Og landskabsarkitektens opgave er i dag og i morgen, at give form til de visioner, der måtte være for et givent sted.

Vi skaber arkitektonisk helhed og sammenhæng og vi skal sørge for en klarhed trods kompleksiteten af funktioner, forventninger, bindinger, regler, behov og ønsker. Målet er, at give brugere, borgere og interessenter gode, smukke og brugbare rammer for det hverdagsliv eller det arbejde, som skal udfylde disse rammer.

Men det er klart, at kompleksiteten præger opgaveporteføljen for landskabsarkitekter og byplanlæggere. Ikke bare tværfagligt, men selv indenfor vores eget fagområde skal viften af kompetencer nu være så bred, så det virker umuligt at være én eller få personer til at håndtere alle typer opgaver.

Eksempelvis er det er bemærkelsesværdigt, at projekter som Sankt Annæ Plads i København, og Monumentområdet i Jelling har mødt forholdsvis beskeden modstand fra offentligheden mens projektet for Sankt Jørgens Sø i København og for Himmelbjerget nær Skanderborg har mødt endog kraftig modstand.

Det stiller særlige krav til rådgiveren, når man skal arbejde med sårbare steder. For det er afgørende, at øvrigheden kan finde tryghed i, at der bliver passet godt på Danmarks nationalværdier. Man kan konstatere, at fælles for de tre eksempler, som øvrigheden tog til sig, er, at der er rådgivende tegnestuer bag projekterne, som alle besidder både en arkitektonisk profil og en stor faglig modenhed.

I den anden ende af projektskalaen, har vi opgaver, hvor kompetencer som borgerinddragelse, klimasikring, byudviklingsstrategier, plantekendskab og/eller drift spiller en afgørende rolle. Det stiller også særlige krav til rådgiveren at kunne få byen til at fungere. Det er oftest tværfaglige opgaver og oftest er det en fordel for processen, at kompetencerne sidder tæt sammen.

Også opgaver som bolig- eller erhvervsbyggeri med landskab, hvor de høje bebyggelsesprocenter op mod de 185, stiller store krav til, at vi løser opgaven sammen som arkitekter/ landskabsarkitekter/konstruktører samt ingeniører med specialer inden for brand, vind- og dagslys. Desuden må vi ikke miste værdifulde ressourcer i de cirkulære værdikæder.

Disse komplekse opgaver er som soduku’er, der svært lader sig løse, men det er vigtigt, at de alligevel ender med at blive succesfulde hverdagsmiljøer for mennesker. Den arkitektoniske helhed, den høje grad af bæredygtighed, bygbarheden og den efterfølgende brugbarhed vi opnår, er lakmusprøven for om teamet sammen fik udløst potentialet.

Ikke mindst i denne type opgaver, der udgør en betydelig del af porteføljen, gør det en forskel for os, at vi kan være i en organisation, der er gearet til en smidig og hurtig proces - med effektiv koordinering og et minimum af fejl.

Det går stærkt nu. Flere og flere virksomheder tænker ikke alene på indtjening men også på bæredygtighed. Vores indre bæredygtighedsorganisation, med repræsentanter i alle kontorer i Skandinavien, og forgreninger ud i alle faglige afdelinger, er også naturligt knyttet til landskab og urbanitet.

Organisationen oplever en stigende efterspørgsel efter metoder til at håndtere FN’s 17 Verdensmål. Det ligger fint i tråd med den helhedsorienterede og bredt forankrede tilgang vi har udviklet, men med opkøbet styrker vi kompetencefeltet yderligere og også her ser vi en unik mulighed for at tilbyde bygherre én dør at gå ind ad.

I tværfaglige samarbejdsforhold er det nemmere at ’være sammen om det’, når vi mødes i et fælles værdigrundlag. Set fra et medarbejderperspektiv har det betydning, at vi forbliver Arkitema Architects med eget brand, fordi det er godt udgangspunkt for at række ud til samarbejde. Vi agerer jo dagligt på tværs - og måske også derfor har vi oplevet de første møder med Cowi som åbne og og umiddelbare.

Flere af os begynder desuden at tænke over potentialet i forhold til karriereudvikling. Her er mange muligheder for at bevæge sig mod flere interesser og nye mål.

Hvor en mindre organisation har et eller få ansigter, har en stor mange hoveder. Det stiller særlige krav til, at hver projektleder etablerer en god relation til bygherre ligesom det stiller krav til, at organisationen er i stand til fortsat at levere arkitektonisk kant og skarphed og på et ensartet højt kvalitetsniveau.

Set ud fra et urbanperspektiv er en flot pipeline vores pejlemærke og vi fornemmer, at bygherre har forstået, at det handler om at finde den rette samarbejdspartner til sin opgave. ///

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Aart vinder multisal uden fast størrelse - skal hjælpe hjemløse fra herregård til hverdag

Første gang siden Cowi-opkøb: Arkitema vinder på 650 millioners projekt

Tre prækvalificeret til at vise vej ved Vestkysten

Byggesager på et sundt fundament

Plus

Building Awards 2019
Building Awards-priser giver fagfolk en større stemme

Det bliver de fremsynede talenters aften, når Licitationens Building Awards 2019 uddeler priser. Som noget nyt er der også en Teknikpris til den virksomhed, der har sat de bedste installationsløsninger i spil

Nyhedsbrev

34.453 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Plus

Building Awards 2019
Klimarobuste byer spiller hovedrolle i fremtidens grønne omstilling

Licitationen - Byggeriets Dagblads konference og prisfest Building Awards hylder i morgen klimahåndtering, bæredygtighed i byplanlægning og kampen for at gøre Danmark til en grøn supermagt

Online Avis Arkiv

Værdiskabende værktøj begejstrer byggebranchen

Plus

Bygherre roser mulighed for flere mindre lejligheder

At forslaget til Københavns Kommuneplan 2019 lægger op til at lempe krav om boligstørrelser, får roser fra bygherre-siden og fra Lejernes Landsorganisation

Plus

Kommuneplan lægger op til alt fra mindre boliger til ny metrolinje

Processen med at få Kommuneplan 2019 på plads i København er godt i gang. Forslag med flere elementer i byggeriet har været i offentlig høring

Der skal være liv efter kl 18 i ny Lyngby-bydel

Midtjysk dobbeltjob til vestjyske arkitekter

Udvidelse af infrastruktur fordrer fleksibel forskalling

Dorthe Mandrup vinder 300 km nord for Polarcirklen       

Plus

Building Green - byg genbrugeligt

Københavnske arkitekter vinder overdækket byrum ved Per Kirkeby-værk

Arkitekterne fra Plan1 henter opgave hos Københavns Kommune

Disse entreprenører skal bygge Københavns nye psykiatrihospital

Plus

Building Green hylder fremtidens by

Den bæredygtige messe Building Green åbnede i går i København. Det skete med emner som sundhed, nye fællesskaber og kunsten at generobre verdens byer, så de igen bliver for mennesker

Pluskontoret vinder daginstitution ved Aarhus

Plus

Byggebranchen: Vær varsom med omstridt paragraf

Plus

74.500 ældre boliger trænger til modernisering

Boligminister Kaare Dybvad lægger vægt på energi og indeklima i revision af boligreguleringslovens paragraf om moderniseringer, der udløser huslejeforhøjelser

Plus

Nybagte arkitekter: Vi vil have ordentlige arbejdsvilkår

En lidenskab for arkitektfaget og ikke lønnen er det, der driver unge arkitekter og arkitektstuderende. - Med beskedne lønkrav gør arkitekter sig selv mindre værd end nødvendigt, mener rektoren på Arkitektskolen Aarhus

Plus

Ingeniører vinder lønkapløbet over arkitekter

De store ingeniørvirksomheders opkøb af arkitekter kan stabilisere lønudviklingen og gøre arkitektbranchen mindre konjunkturfølsom

Plus

Topchef vender tilbage med penge og en plan

Dansk tegnestue vinder i Zürich – slår schweizerne på deres egen hjemmebane

Plus

Museum 60 meter under jorden nærmer sig rådgivere

Samlet kommer museet i og omkring atombunkeren i Rold Skov til at koste knap 75 mio. kr.

Arkitekturfans sanser dansk vand

Den danske Pavillon på arkitekturbiennalen i Venedig stiller skarpt på menneskets ’forbundethed’ med naturen

arkbyg
Forsinkelser var besværet værd

arkbyg
KLUMMEN: Med landskabsarkitekten for bordenden

Robotproducent allierer sig med stjernearkitekt

LICITATIONEN MENER: Ingen skal uddanne sig til ledighed

Finalister til landskabspris er fundet

Plus

Erhvervsorganisationer: Det bliver dyrere at være virksomhed

Plus

Borgmester er lydhør over for ekspertanbefalinger om Vinge

Plus

Fire norske nedslag

Mere liv på havnen: Struer har fundet vinderhold

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Deltag i gratis seminar i Blox og tag del i digitalisering

Preboarding og onboarding – en god start

Værktøjer til projektering med tagpap

Brugte kranløsninger købes og sælges af stålspecialisten

Ishøj Forsyning vælger plast til spildevandsløsning

Bytømreren vinder licitation på sag ved Hotel Oasia

3 priser blev uddelt til Building Green

Mød Bo Rønhard - Ny salgskonsulent i Nordjylland

Manuelle taljer fra TOHO hos Carl Stahl A/S

Cembrit lancerer ny facadeplade med 3D-effekt

Sådan undgår du Dødens Gab

Kender i fordelene ved vacuum løftesystemer?

Fjernundervisning

Graffiti renset fuldstændigt af banen

Nyt arkitekttegnet friplejehjem i Frederikssund

Privathospital + GROHE = Skræddersyet patientoplevelse

Næste generations modulsystem

Bliv udstiller på EL & TEKNIK 2020

Hvordan fungerer adiabatisk køling?

Mangler du en destrueringstank til din kones farlige fælder?

CLAMPEX ® Spændelementer fra KTR

Hvad skal din båd til vinter?

NYHED: Nyeste generation af pladeopdelingsanlæg

Midtjysk Albyg støtter Team Rynkeby 2020

Verdens største lakseanlæg får lækker kontorstemning

Send til en kollega

0.266