23948sdkhjf

En sag for hele holdet

| Af Susanne Renée Grunkin, landskabsarkitekt mdl, projektleder og kompetenceleder, Sustainability Arkitema Urban | Tip redaktionen om en historie

I november 2018 blev Arkitema Architects opkøbt af Cowi. Hvordan ser fremtiden ud for 550 tværfaglige kollegaer, der lige har fået 6600 nye tværfaglige kollegaer?

Lige i første omgang ikke meget anderledes. Verden dagen før og dagen efter opkøbet ser ens ud: Der er brug for specialister og vi skal alle kunne samarbejde. Set indefra øjner vi muligheder - og set specifikt med et urbanperspektiv, så er det en præference.



Arbejdet med landskab og urbanitet har altid været et mødested for forskellige fagligheder. Løsninger bliver til gennem tværfagligt samarbejde. Og landskabsarkitektens opgave er i dag og i morgen, at give form til de visioner, der måtte være for et givent sted.

Vi skaber arkitektonisk helhed og sammenhæng og vi skal sørge for en klarhed trods kompleksiteten af funktioner, forventninger, bindinger, regler, behov og ønsker. Målet er, at give brugere, borgere og interessenter gode, smukke og brugbare rammer for det hverdagsliv eller det arbejde, som skal udfylde disse rammer.

Men det er klart, at kompleksiteten præger opgaveporteføljen for landskabsarkitekter og byplanlæggere. Ikke bare tværfagligt, men selv indenfor vores eget fagområde skal viften af kompetencer nu være så bred, så det virker umuligt at være én eller få personer til at håndtere alle typer opgaver.

Eksempelvis er det er bemærkelsesværdigt, at projekter som Sankt Annæ Plads i København, og Monumentområdet i Jelling har mødt forholdsvis beskeden modstand fra offentligheden mens projektet for Sankt Jørgens Sø i København og for Himmelbjerget nær Skanderborg har mødt endog kraftig modstand.

Det stiller særlige krav til rådgiveren, når man skal arbejde med sårbare steder. For det er afgørende, at øvrigheden kan finde tryghed i, at der bliver passet godt på Danmarks nationalværdier. Man kan konstatere, at fælles for de tre eksempler, som øvrigheden tog til sig, er, at der er rådgivende tegnestuer bag projekterne, som alle besidder både en arkitektonisk profil og en stor faglig modenhed.

I den anden ende af projektskalaen, har vi opgaver, hvor kompetencer som borgerinddragelse, klimasikring, byudviklingsstrategier, plantekendskab og/eller drift spiller en afgørende rolle. Det stiller også særlige krav til rådgiveren at kunne få byen til at fungere. Det er oftest tværfaglige opgaver og oftest er det en fordel for processen, at kompetencerne sidder tæt sammen.

Også opgaver som bolig- eller erhvervsbyggeri med landskab, hvor de høje bebyggelsesprocenter op mod de 185, stiller store krav til, at vi løser opgaven sammen som arkitekter/ landskabsarkitekter/konstruktører samt ingeniører med specialer inden for brand, vind- og dagslys. Desuden må vi ikke miste værdifulde ressourcer i de cirkulære værdikæder.

Disse komplekse opgaver er som soduku’er, der svært lader sig løse, men det er vigtigt, at de alligevel ender med at blive succesfulde hverdagsmiljøer for mennesker. Den arkitektoniske helhed, den høje grad af bæredygtighed, bygbarheden og den efterfølgende brugbarhed vi opnår, er lakmusprøven for om teamet sammen fik udløst potentialet.

Ikke mindst i denne type opgaver, der udgør en betydelig del af porteføljen, gør det en forskel for os, at vi kan være i en organisation, der er gearet til en smidig og hurtig proces - med effektiv koordinering og et minimum af fejl.

Det går stærkt nu. Flere og flere virksomheder tænker ikke alene på indtjening men også på bæredygtighed. Vores indre bæredygtighedsorganisation, med repræsentanter i alle kontorer i Skandinavien, og forgreninger ud i alle faglige afdelinger, er også naturligt knyttet til landskab og urbanitet.

Organisationen oplever en stigende efterspørgsel efter metoder til at håndtere FN’s 17 Verdensmål. Det ligger fint i tråd med den helhedsorienterede og bredt forankrede tilgang vi har udviklet, men med opkøbet styrker vi kompetencefeltet yderligere og også her ser vi en unik mulighed for at tilbyde bygherre én dør at gå ind ad.

I tværfaglige samarbejdsforhold er det nemmere at ’være sammen om det’, når vi mødes i et fælles værdigrundlag. Set fra et medarbejderperspektiv har det betydning, at vi forbliver Arkitema Architects med eget brand, fordi det er godt udgangspunkt for at række ud til samarbejde. Vi agerer jo dagligt på tværs - og måske også derfor har vi oplevet de første møder med Cowi som åbne og og umiddelbare.

Flere af os begynder desuden at tænke over potentialet i forhold til karriereudvikling. Her er mange muligheder for at bevæge sig mod flere interesser og nye mål.

Hvor en mindre organisation har et eller få ansigter, har en stor mange hoveder. Det stiller særlige krav til, at hver projektleder etablerer en god relation til bygherre ligesom det stiller krav til, at organisationen er i stand til fortsat at levere arkitektonisk kant og skarphed og på et ensartet højt kvalitetsniveau.

Set ud fra et urbanperspektiv er en flot pipeline vores pejlemærke og vi fornemmer, at bygherre har forstået, at det handler om at finde den rette samarbejdspartner til sin opgave. ///

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Stop for projekter førte til fyringer hos københavnsk arkitektfirma

Antallet af medarbejdere er skrumpet hos JJW Arkitekter sidste år, der bød på en faldende top- og bundlinje

Jorton vinder det første kommunale byggeri på Flyvestation Værløse

Plus

Tårnplaner for København kuldsejlet

Store drømme at slå nye højderekorder med H. C. Andersen Adventure Tower er skudt ned. Det skete mandag efter en afstemning i Teknik- og Miljøudvalget

Plus

Materialevalg er vigtigt for klimasikring

Byggeriets udfordringer med at sikre værdier mod vildt vejr kan vurderes med livscyklusanalyse, siger ny rapport fra DTU Dansk Byggeris virksomheder er åbne for løsninger både over og under jorden, siger direktør Michael H. Nielsen

Vilhelm Lauritzen Arkitekter sætter erhvervsprofil i spidsen for bestyrelsen

Nyhedsbrev

34.163 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv
Plus

Landets største arkitekt øger overskuddet trods store engangsomkostninger

Ny Rehabiliteringsenhed, Hammel – Begrænset licitation med prækvalifikation

Plus

Stagnerende boligmarked udløser arkitekt-fyringer

Arkitema har opsagt 25 medarbejdere i Danmark og Sverige, hvor virksomheden kan mærke en afmatning

Se billederne: Her er Danmarks bedste sundhedsbyggeri

Center for Sundhed i Holstebro, som åbnede sidste år, løb med prisen som "Årets sundhedsbyggeri 2018".

Københavns blå byrum skal udvikles

Plus

Region har mod på mere OPP

Plus

Analyse: OPP blev bedre men dyrere

Et nyt studie sammenligner to psykiatribyggerier, hvoraf det ene blev opført i offentlig-privat partnerskab

Hemmelighedskræmmeri: Arkitektkonkurrence skærer to fra

Plus

FN Byen tager sin egen vandspare-medicin

At spare så meget på sit vandforbrug som muligt. En ny analyse af de 1.500 ansattes vandforbrug i det danske FN-hovedkvarter er fundament for et kommende udbud

Skelettet til Gladsaxes nye sundhedshus er klar

Fængslende arkitektur

Fængslet i Horsens skal have ny kultur- event- og konferencesal. Nu er vinderen af arkitektkonkurrencen fundet

Plus

Investeringsfond vil have flere unge håndværkere

Tre er blevet til en - her er vinderen af Vejles grønne bydel

Plus

H+ Arkitekter udvider med nye partnere

Plus

Københavnerarkitekt tjener flere penge

Omsætningen går tilbage for H+ Arkitekter A/S i 2018 - men resultatet før skat går frem og lander tredjebedst i virksomhedens historie

Plus

Cubo satser på mere campus

Cubo Arkitekter og den nytiltrådte partner Torben Schytt håber på ny opblomstring af tegnestuens undervisningsprojekter. Optimismen er steget efter at virksomheden har vundet projektet UC Syd Kolding

Link vinder kirke på tværs af Skagerrak

Plus

Flere arbejdsulykker vil udløse erstatning

Plus

Boltens Gård er Københavns nye totalprojekt

Boltens Food Court i hovedstadens centrum er åbnet. Det har krævet en hel del af byggeriets folk at få Fugl Fønix op at flyve igen

Arkitektens eget hus er fredet

GPP-stifter starter forfra

arkbyg
KLUMME: Skaber vi fire tabere for hver vinder?

Nyt om navne

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: En bedrøvelig sagsbehandling

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Udvidet produktsortimentet til den kvalitetsbevidste bygningshåndværker.

Brugte kranløsninger købes og sælges af stålspecialisten

Blueprint Robotics mener, at byggeri med præfabrikerede elementer er bedre

Ara-el anbefaler LED-belysning

HCS klarer dit ekstra tunge læs - og vi har selv trucken med

Udstil på industrimessen i Hamborg

Totalrenovering skudt i gang: ”Det bliver som at få et helt nyt hus”

Byd velkommen til den nye generation af Chematest

DS Flexhal bygger stort for DSV: ”Det bliver DSV’s største logistikkompleks i verden”

Nu må vi ikke glemme valget til Europa-Parlamentet

Unik Mulighed: Køb mere end 10.000 online hos Fyns Kran Udstyr A/S

Endnu en tilfreds kunde hos Løwener

Brødrene Dahl fik rekordbesøg på VVS’19

Kursus om de nye krav i bygningsreglementet

Kan du ikke finde egnet løfteudstyr til din opgave?

Kranmontør fra Grønland på vidensbesøg hos Ajos

Häfele udstiller på Interzum

Berøringsfrie armaturer sikrer hygiejnen i Hillerød Forsyning

Hvordan ved du, om du bruger en sikker luftpistol?

Trænger du til ny havehegn ?

Aluminiumskabler, det lette alternativ

Kom til åbent hus hos Platz karrosseri / SAWO i Haderslev

Moelven canadisk cedertræ knastet - det smarte valg!

Batterier der passer på os

Bell hus fra KTR

Send til en kollega

0.214