23948sdkhjf

Stort millionprojekt: Nationalbanken flytter adresse

Renovering af Nationalbanken skal i EU-udbud

En af landets mest ikoniske bygninger står foran en årelang totalrenovering, der vil forvise medarbejderne til en endnu ukendt adresse i København.

Det skriver Børsen. 

Arne Jacobsens fredede bygning, der huser Nationalbanken, er nemlig så medtaget, at bankens ledelse ikke ser anden udvej end at flytte fra de historiske lokaler for en periode. 

Banken regner med at skulle forlade bygningen i midten af 2020 i cirka fire år. 

"Omfattende vedligeholdelsesbehov"
Det er særligt skader på de marmorplader, der beklæder bankens ydre og indre, ødelagte ruder og vinduesfuger, der indeholder det sundhedsskadelige stof PCB, der kalder på en kærlig hånd. 

- Bygningen består af mange specialmaterialer, herunder særlige marmorsten både udvendigt og indvendigt og særlige glasfacader. 

- Og vi har fået rådgivningsrapporter, der viser et omfattende vedligeholdelsesbehov, siger Lone Mortensen, chief operating officer i Nationalbanken, til Børsen. 

EU-udbud allerede i gang
På grund af det omfattende arbejde med at renovere bygningen, der ventes at løbe op i et anseeligt millionbeløb, skal opgaven sættes i EU-udbud. 

Den proces er allerede i gang. Nationalbanken har nemlig sendt opgaven som bygherrerådgiver i udbud. 

Her anfører banken blandt andet, at de søger en bygherrerådgiver med erfaring i renoveringsprojekter for mere end 400 millioner kroner, fortæller Lone Mortensen til avisen.

Fredet i 2009
Det er arkitekt Arne Jacobsen, der har tegnet bygningen, der stod færdig i 1978. Byggeriet varede 13 år og involverede en nedrivning af den gamle Nationalbank.

Nedrivningen gjorde forslaget fra Arne Jacobsen yderst kontroversielt, men bygningen er siden blevet anerkendt for sit design, og i 2009 blev banken fredet.

Normalt skal en bygning ellers minimum være fyldt 50 år, før den fredes.

Nationalbanken har haft til huse på placeringen midt i København med udsigt til Børsen, Christiansborg og Knippelsbro siden 1870.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125