23948sdkhjf

Forurening: Region undersøger 200 grunde

Region Midtjylland har vedtaget ny indsatsplan for jordforurening. Samtidig er der fortsat fokus på generationsforureninger

Beskyttelse af mennesker, grundvand og natur mod skadelige virkninger af jordforurening er det overordnede mål for en ny indsats i Region Midtjylland.

Regionsrådet har netop vedtaget "Indsatsplan for jordforening 2019" for det regionale arbejde på jordforureningsområdet. Planen har fokus på at styrke overblikket over risikoen fra pesticidforureninger samt på at skabe tryghed for borgere, der bor på forurenede grunde - herunder med konkret forureningsbekæmpelse på 20 grunde.

Her oprenses forureningen, eller den afskærmes, så truslen mod mennesker og miljø minimeres.

Forurening i Region Midtjylland

Region Midtjylland har sammen med de øvrige regioner ansvaret for den offentlige indsats
overfor jordforurening i Danmark.

Jordforurening stammer typisk fra virksomheder, som gennem tiden har brugt forskellige typer
af kemikalier.

Region Midtjylland kender til cirka 3.400 forurenede grunde, mens cirka 5.200 grunde er
vurderet til at være muligt forurenede.

Region Midtjylland vil i 2019 have særligt fokus på indsatsen for at beskytte grundvandet mod forurening, herunder ved at styrke overblikket over risikoen fra pesticidpunktkilder.

Indsatsen sker i tæt samarbejde med kommuner og vandforsyninger.

Derudover har regionen særligt fokus på at skabe afklaring og tryghed for borgere, der bor på eller i umiddelbar nærhed af forurenede eller muligt forurenede grunde
Kilde: Region Midtjylland

Totalt planlægger regionen at undersøge cirka 140 grunde, der potentielt er forurenet og undersøge 60 kendte forureninger.

- Jordforurening handler om at håndtere fortidens synder, og det er en omkostningstung opgave, der kræver et godt overblik og et godt samarbejde lokalt, så vi kan prioritere midlerne til de mest alvorlige forureninger. Det overblik sikrer jordforureningsplanen, siger formand for regionsrådet Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse.

De værste først
Region Midtjylland har gennem en årrække kortlagt jordforurening, og der er tale om en stor igangværende opgave. I regionen er der cirka 3.400 forurenede grunde, mens 5.200 grunde er vurderet som muligt forurenede.

Udvælgelsen af grunde til undersøgelse og afværgeindsats sker ud fra princippet "de værste først" samt ud fra hensyn til geografi, grundvand og arealanvendelse. De grunde, hvor regionen laver en indsats i 2019 er udvalgt efter høring af de midtjyske kommuner.

- Det er desværre ikke muligt at undersøge og fjerne alt forurening fra jorden i et hug. Derfor prioriterer vi i dialog med kommunerne og ud fra faglige hensyn, hvor vi skal anvende midlerne, så vi bedst muligt beskytter grundvandet og skaber tryghed for borgerne, siger Anders Kühnau.

Stor, større, størst
Sideløbende med undersøgelses og afværgeindsatsen har Region Midtjylland i 2019 desuden fokus på de store generationsforureninger på Harboøre Tange i Vestjylland: Cheminovas fabriksgrunde og Høfde 42. Her arbejder virksomhederne Krüger og Fortum med forsøgsprojekter med ny teknologi til rensning af jord fra Høfde 42. Begge forsøg afsluttes i løbet af 2019.

En anden større opgave i år er oprensningen af forureningen fra et tidligere renseri i Boulstrup i Odder Kommune.

Her påbegyndes oprensningen i første kvartal af 2019, og den ventes at koste cirka 10 mio. kr. Forureningen er spredt på over 2.000 kvm, og den truer det primære drikkevandsmagasin i området. Derfor besluttede regionsrådet i 2018, at den skulle prioriteres.

- Det er et eksempel på, at regionsrådet har fokus på forurening, der truer vores grundvand. Jeg er glad for, vi nu får ryddet op i Boulstrup, siger regionsrådsformanden.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156