23948sdkhjf

Team på plads: De skal forme vadehavsby

Erik Brandt Dam Arkitekter står i spidsen for det rådgiverteam, der skal videreudvikle gader og byrum i Højer i Sønderjylland. 

Teamet vandt udbuddet i en konkurrence med i alt tre prækvalificerede teams, og opgaven er en del af Tøndermarsk Initiativets projektspor. 

Vinderteamet bag ’Mere Højer’ er:

Totalrådgiver: Erik Brandt Dam arkitekter

Underrådgivere: NIRAS, ÅF Lighting, Urban Creators.

De tre teams i konkurrence var:
Adept
Schønherr
Erik Brandt Dam arkitekter

Totalrådgiver Erik Brandt Dam tager udgangspunkt i udviklingsplanen, som borgere og foreninger har bidraget til, og som et enigt byråd godkendte sidste sommer. Udviklingsplanen sætter retningen for udviklingen af byen i de kommende fem år. Planen beskriver konkrete indsatser, der forventes gennemført i Tøndermarsk Initiativets levetid frem til sommeren 2021, men også mere langsigtede indsatser og aktiviteter.

Nu skal vinderteamet arbejde videre med projektet, så entreprenørerne kan gå i gang med de første anlægsarbejder senere i 2019. Der er afsat knap 60 mio. kr. til omdannelsen af gader og byrum i Højer. 

Der skal være ’Mere Højer’
Bedømmelseskomitéen så tre spændende forslag til udvikling af Højer, men var enige om, at Erik Brandt Dam Arkitekter samlet set gav det bedste og mest overbevisende bud. Et bud der vil give ’Mere Højer’ ved at styrke byens identitet og skabe bedre sammenhæng – f.eks. ved at bruge belægning – byens gulv – til historiefortællinger om Højers udvikling. 

- Teamet fra Erik Brandt Dam arkitekter har læst Højer helt rigtigt. De viser stor forståelse for byens historie, identitet og udvikling, men også for de mennesker der bor der. Forslaget forener fortid og fremtid og løfter på elegant vis byens potentiale for bedre sammenhæng og flere naturlige samlingssteder til glæde for både beboere og besøgende, siger programchef Stine Lea Jacobi fra Foreningen Realdania.

Som marskby har Højer en helt særlig rolle i Tøndermarsk Initiativets udvikling af Tøndermarsken som destination. Byomdannelsen skal sammen med Højer Byfond løfte byen som porten til Tøndermarsken og én af portene til Nationalpark Vadehavet.

250 millioner til Tøndermarks Initiativet

Tøndermarsk Initiativet er et samarbejde mellem Foreningen Realdania, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal, Nordea-fonden og Tønder Kommune om at udvikle Tøndermarsken, så området bliver endnu mere attraktivt at besøge, bo og arbejde i.

Over fem år bidrager parterne tilsammen med cirka 250 mio. kr. i udviklingen. Initiativet er Danmarks største samlede projekt til udvikling af et unikt område. De tre teams i konkurrence var: Adept Schønherr Erik Brandt Dam arkitekter

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109