23948sdkhjf

Kunsten at ventilere 142.000 kvm

Energioptimering af Panum Instituttet i København kræver stor viden om optimering og driftssikkerhed. Planen er at udskifte de gamle remtrukne ventilationsanlæg med nye energieffektive ventilatorer

Bygningsventilation er energikrævende. Og når der skal ventileres 142.000 kvm, som på Panum Instituttet i København, udgør elregningen en betydelig post på driftsbudgettet.

Når så en stor del af ventilationsanlæggene tilmed er af ældre dato, bruges der meget energi på at skabe et godt indeklima.

Derfor har driftsleder Jesper Lyngsie sat sig selv og driftsherren Campus Service (CAS) på en udfordrende mission: Han vil nedbringe den enorme bygnings energiforbrug til et absolut minimum over de næste fem til otte år.

Til at hjælpe sig har han en lille håndfuld medarbejdere samt udvalgte samarbejdspartnere, der deler passionen for bæredygtig energioptimering.

Udfordringen
Jesper Lyngsie oplever dagligt udfordringerne med at planlægge vedligehold og energioptimering på den kolossale bygning.

- Uanset om vi udfører planlagt vedligehold eller udfører egentlige renoveringer, skal vi prioritere benhårdt. Vi skal både reducere risikoen for nedbrud og samtidig energioptimere dér, hvor vi kan opnå den største energibesparelse. Hvordan det gøres mest optimalt er utrolig komplekst, og derfor har jeg brug for kvalificeret sparring med eksterne specialister, siger Jesper Lyngsie i en pressemeddelelse.

En langsigtet strategi
Nu arbejder han sammen med ventilationsentreprenøren E. Klinks serviceleder Kenn Kristensen, der fungerer som rådgiver og projektleder.

- Den langsigtede strategi går blandt andet ud på, at vi fortsætter udskiftningen af de gamle remtrukne ventilationsanlæg med nye energieffektive EC-kammerventilatorer, siger Kenn Kristensen.

- Her opnår vi en energibesparelse på op til 30-40 procent for hver udskiftet enhed. Samtidig kan flere områder af bygningen overvåges, behovsstyres og få optimeret driftssikkerheden. Løbende udbygger vi anlægget med nye genveks-baserede køle- varmeinstallationer, nyere og sikrere delkomponenter og bedre teknisk isolering, siger han.

Jesper Lyngsie supplerer:

- Man kan sige, at vi er gået fra et nødvendigt, akut vedligehold til en mere langsigtet, investerings- og driftsstrategisk energirenovering.

Ventilation til 25 mio. kr.
Samarbejdet har nu stået på de sidste fire år, hvor betydelige dele af Panum er renoveret.

Fra 2016 til 2018 gennemførte E. Klink en omfattende energirenovering af instituttets mange laboratorier, hvor entreprenøren stod for renoveringen af ventilation til 25 mio. kr.; et kæmpe tværgående projekt som Bygningsstyrelsen var bygherre på.

Sideløbende har E. Klink udført energioptimering på flere områder af bygningen, af almindelige driftsmidler, ligesom de har varetaget almen service og vedligehold på store dele af anlægget.

- Udbyttet af det kontinuerlige samarbejde er ikke til at tage fejl af. Vi opnår større forsyningssikkerhed, mere bæredygtig drift og betydelige energibesparelser, siger Jesper Lyngsie.
kargaard

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094