23948sdkhjf

330 lejligheder skal have udbedret skader efter krakelerede faldstammer

Med en faldstammeanvisning fra 2017 udstak Teknologisk Institut(TI) retningslinjer for tests af de forskellige metoder og systemer inden for faldstammerenovering. Der udføres dog stadig renoveringer med løsninger, der ikke er gennemtestede og lever op til kravene i Rørcenteranvisning 022. 

- Siden vi i 2017 gik i luften med faldstammeanvisningen, så får vi flere og flere forespørgsler fra rådgivere og bygherrer om anbefalinger af metoder og løsninger, og det er rigtig positivt. Men vi får stadig sager ind, hvor løsninger og produkter ikke er gennemtestede og som kort tid efter installation krakelerer, siger seniorspecialist hos TI Flemming Springborg.

For at sikre, at løsningerne lever op til branchens minimumsstandarder, er det også beskrevet hvilke tests, de skal have gennemgået, før bygherre kan være sikker på kvaliteten.

Beskrivelse - ikke regler

Rørcenteranvisning 022 om faldstammerenovering blev frigivet i starten af 2017 og indeholder beskrivelser af de forskellige metoder og løsninger, der findes i Danmark.  

Der er også beskrevet hvilke tests, de forskellie løsninger skal gennemgå for at leve op til branchens minimumsstandarder. Blandt andet tæthedsprøver, varmecyklus, spuletests samt resistenstests. Alt sammen skal være med til at give et billede af metodernes levetid og egnethed for faldstammerenovering.

TI er i øjeblikket i gang med at teste en række forskellige leverandørers metoder, der forventes færdigtestet i løbet af nogle måneder. Første og fortsat eneste til at bestå testen er entreprenørfirmaet Aarsleffs strømpeforingsmetode. Det skete i september sidste år.

Flere spørger ind
- Inden for de seneste måneder har vi fået henvendelser fra kommuner og boligselskaber, der har fået renoveret deres faldstammer og ventilationskanaler med sprayløsninger, hvor spraylaget efter kort tid er faldet af, bl.a. fordi stammerne ikke er renset ordentligt inden installation, forklarer Peter Kim Pedersen, regionschef for Bolig & Industri Øst, Aarsleff.

Han peger på et af projekterne, som Aarsleff er blevet kontaktet om. Det drejer sig om ikke mindre end 330 lejligheder hos en boligforening på Sjælland. 

Entreprenørfirmaet blev kontaktet af boligforeningen, som var på jagt efter en rådgiver med ekspertisen inden for faldstammer. Baggrund var problemer med faldstammerne, som boligforeningen havde fået testet ved Teknologisk Institut der fandt fejl, forklarer Peter Kim Pedersen til Licitationen. 

Aarsleff er også blevet kontaktet af andre boligforeninger med lignende problemer, samt af kommuner omkring faldstammeprojekter på skoler. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128