23948sdkhjf

Grøn armering sparer 60 procent CO2

En effektiv proces har gavnet byggeriet på Hvidovre Hospital på flere punkter

Det koster at opføre nyt byggeri - også på miljøkontoen. LM Byg A/S har for nylig afleveret råhusene til de to Vest-bygninger på Nyt Hvidovre Hospital, og her har de brugt EPD-deklareret armering, hvilket har reduceret projektet CO2-udledning med 1.500 ton.

Byggeriet er på i alt fem etager samt tagdæk. Kælder og alle etagedæk er in situ-støbte, mens søjler og de fleste skillevægge er leveret og monteret som elementer. Samlet består byggeriet af ca. 40.000 kvm råhus, hvoraf der indgår ca. 24.000 kvm in situ-støbt etagedæk.

Til projektet bruges flere typer armering, herunder store mængder armeringsnet, ’Klip & Buk’ samt ’Lagerjern’ på op til 15 meter. LM Byg A/S har, for at sikre korrekt placering af armeringen i støbeprocessen, anvendt såkaldte ’Speedies’ - tidsbesparende afstandsholdere fra Celsa Steel Service. Det har betydet at armeringen er lagt ud på rekordtid.

En effektiv proces
Råhusprojektet har været præget af en særdeles effektiv byggeledelse med blandt andet Celsas bestillingsprogram QR til dimensionering og bestilling af armering på store dele af projektet. Det har samlet set bidraget til en særdeles effektiv proces. Desuden har man i byggeledelsen hos LM Byg A/S arbejdet med tillidsbasseret Lean og tidlig inddragelse af håndværkere i byggeprocessen for at minimere eventuelle fejl.

- En kombination af digital bestilling af armeringen og effektivt armeringstilbehør har optimeret armeringsprojektet betydeligt - ikke mindst grundet byggeriets størrelse, siger udtaler Jesper Damkjær Nørrelund, projektleder i LM Byg A/S.

- At vi scorer gode point på CO2-regnskabet er helt fantastisk, og i tråd med vores målsætning om at tænke bæredygtige materialer ind i vores løsning af opgaverne, tilføjer han.

Til trods for aflevering af råhusene for nylig, er arbejdet, som LM Byg, udfører på den store byggeplads, ikke slut endnu. Virksomheden har fortsat 70 mand fuldt beskæftigede med opførelsen af projektetsEtape 2 (NØ og SØ) og Etape 3, som er de lave bygninger, der forbinder de nye bygninger med det eksisterende hospital.

Ny hovedindgang
Region Hovedstaden er bygherre på de knapt 40.000 kvm ny hospitalsfløje, som er tegnet af arkitektfirmaet Schmidt, Hammer & Lassen, og som ligger ud til Holbæk-motorvejen.

De nye hospitalsafsnit kommer til at omfatte en fælles akutmodtagelse, barselsafsnit, neonatalafdeling, en ny børneafdeling, en ny hjertemedicinsk afdeling samt en ny hovedindgang for hele hospitalet, som forventes færdigt i foråret 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125