23948sdkhjf

Her er Danmarks Smukkeste Herregård

Der var tæt løb, da renæssancebygningen Voergaard i Nordjylland vandt titlen foran 16 andre nominerede

Selvom over 10.000 havde stemt om at kåre Danmarks Smukkeste Herregård, var der kun 30 stemmer mellem første- og andenpladsen.

Det endte med en førsteplads til nordjyske Voergaard, der er opført i 1500-tallet og, ifølge Birthe Iuel, der er præsident for Historiske Huse, bevaret på imponerende vis. Den enestående renæssancebygning er omgivet af Danmarks bredeste voldgrav.

- Man mærker tydeligt, hvordan det er opført med henblik på forsvar i ustabile tider. Og så er det fantastisk, at det er åbent for offentligheden og støttet af masser af frivillige nordjyder, siger Birthe Iuel i en pressemeddelelse i forbindelse med kåringen.

Hun kalder alle 17 nominerede herregårde "vindere i vores øjne, idet de er sluppet igennem vores eksperters nåleøje for overhovedet at blive nominerede blandt over 700 danske herregårde".

En øjenåbner for kulturarven
Birthe Iuel håber, at flere danskere får øjnene op for de mange smukke herregårde, der ligger strøet ud over hele landet.

- Selvom der kun er én, der ifølge vores afstemning er den smukkeste, så er der hundredvis af skønheder blandt herregårdsmiljøer, både når det gælder bygningsværkerne og deres naturskønne omgivelser, understreger hun

Færre støttemidler
Historiske Huse (tidligere Bygningskultur Danmark, red.) afholdt konkurrencen for at vise de mange herregårde rundt omkring i landet - men også for, at skabe opmærksomhed omkring de skærpede vilkår, som har ramt ejerne.

- Støttemidlerne til at holde stederne er reduceret til et symbolsk niveau over de sidste 30 år, samtidig med, at statens krav til istandsættelse er øget, lyder det fra Historiske Huse.

Præmien til Voergaard er et træ, der skal plantes senere. Ved den lejlighed skal der sættes en plakette op med inskriptionen "Danmarks Smukkeste Herregård." Stedet er åbent for offentligheden, idet Voergaard i dag er en selvejende institution, indrettet som museum, der blandt andet rummer landets største, privatejede kunstsamling.

300 fredede herregårde
I Danmark er der cirka 770 herregårde fordelt over hele landet. 300 af dem er fredede, hvilket vidner om deres kulturhistoriske og arkitektoniske betydning som nationale klenodier.

De 17 finalister var udvalgt af en gruppe eksperter inden for arkitektur og herregårde. Slottene spændte fra de tidlige renæssancegårde til historicismens herregårde fra slutningen af 1800-tallet.

Alle kunne frem til 2. november afgive deres stemme på www.historiskehuse.dk, hvor man også kan se en film om de 17 kandidater.

Sølv og bronze gik til ...

Lynderupgård ved Viborg blev nummer to i konkurrencen om Danmarks Smukkeste Herregård. Den vesthimmerlandske herregård er en af de få med en stor hovedbygning i bindingsværk. Den trefløjede hovedbygning rummer både et stenhus fra omkring 1400-tallet, og de resterende bindingsværksfløje opført fra 1500-1700-tallet.

På tredjepladsen finder vi Ledreborg i Lejre Kommune. Den blev bygget i 1740-45 af Lensgreve Johan Ludvig Holstein-Ledreborg, leder af Det Danske Kancelli under Christian VI. Slottet har været Holstein-Ledreborg familiens domicil i over 250 år. Ledreborg er et imponerende barokanlæg og terrassehaverne danner ramme om DRs Slotskoncerter. Hovedbygningen blev ombygget i 1740’erne af tidens fremmeste arkitekter, Krieger, Eigtved og Thura. Anlæggets formål var at imponere, og som besøgende ankom man ad en syv kilometer lang allé, der mundede ud i en forgård af buede bygninger, gitre og søjler, der skabte en dramatisk effekt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142