23948sdkhjf

Flere vil løse støjgener med Velfacs særlige lyd-container

Byggeprojekter over hele landet viser interesse for vinduesproducentens metalkasse i Brøndby

Det anslås, at 200-500 mennesker hvert år dør for tidligt af hjertesygdomme som en følge af, at de har været udsat for vejstøj.

Men langt flere danskere bliver påvirket af larm fra bylivet eller landevejen, når bilerne suser forbi.

Kurven skal derfor knækkes, og det forsøger man hos vinduesproducenten Velfac.

Her har man udviklet en såkaldt lydcontainer, der kan teste lydniveauet i en vindueskonstruktion forud for et nyt byggeprojekt.

- Når containeren bliver belastet af trafikstøj på byggepladsen, kan vi teste, hvor meget en konstruktion kan holde til.

- Vi kan prøve forskellige løsninger af og finde frem til den, der passer bedst til den enkelte bygning – så både arkitekter, beboere og bygherrer kan være tilfredse med resultatet, siger John Christian Asmussen, der er projektsalgsdirektør hos Velfac til Wood Supply, der lige nu oplever en øget interesse for containeren fra landets byggeprojekter. 

Han understreger, at containerens mulighed for at dokumentere støjniveauet i det forskellige tests er afgørende for, at Velfac gør brug af løsningen.

Flere vil prøve den af
Velfacs lydcontainer er ikke helt ny i de danske byggeprojekter. Gennem 3-4 år har Velfac fungeret som sparringspartner til byggeprojekter med afsæt i netop lydcontaineren.

Det er dog særligt nu, at opmærsomheden øges for den store kasse placeret hos Casadana i Brøndby på en støjbelastet grund.

I begyndelsen blev den kun brugt til projekter i Københavns Kommune på blandt andet den trafikplagede Amager Boulevard. Flere kommuner er dog begyndt at håndhæve de regler for støjgener, der er på området, og er derfor gør flere byggeprojekter i hele Danmark nu brug af containeren.

Alene det seneste år er løsninger, der er dokumenteret vha lydcontaineren, blevet brugt til 30-50 projekter.

En stor udfordring
Ifølge Miljøstyrelsen er 720.000 boliger i Danmark udsat for et støjniveau, som er højere end den vejledende grænseværdi. Det svarer til hver fjerde bolig i Danmark.

For at løse udfordringen skal man indtænke støjreducerende løsninger, når der bygges nyt eller renoveres, sådan som Velfac gør det.

Det pointerer Allan Jensen, som er afdelingsleder i Afdelingen for Akustik og Støj hos Rambøll.

- Rent teknisk er støjproblematikken svær at løse, men vi er nødt til at starte et sted. Kan man lave en ændring på bare 10 dB, vil det gøre underværker og lyde som en halvering af støjen, siger han.

Ifølge John Christian Asmussen er også vigtigt, at de rigtige parter og eksperter er med i processen fra start. På den måde bliver rammerne lagt fra starten, så man sammen kan finde den rette løsning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109