23948sdkhjf

Her er vinderne af Det Bæredygtige Element

Vinderne af Det Bæredygtige Element er kåret på Building Green-messen i København.

Professor Per Heiselberg fra Aalborg Universitet løb med Personprisen, mens vinderen af Produktprisen er Fischer Lightings cirkulære designerlampe. De to prismodtagere herfra var Lars Elmvang og Enlai Hooi.

Hvor Personprisen går til en ildsjæl, som har medvirket til at fremme bæredygtighed i byggeriet, går Produktprisen til en Building Green-udstiller med et produkt, der gør byggeriet mere bæredygtigt. Fælles for priserne er, at de går til kandidater, der gør en forskel, er eksempler til efterfølgelse og inspirerer byggebranchen.

Spreder ringe i vandet
Per Heiselberg kaldte det både dejligt og lidt overvældende at få prisen:

- Og det er klart at sådan et arbejde gør man ikke selv; jeg har mange dygtige kolleger og et godt samarbejde med industrien, sagde Per Heiselberg fra Aalborg Universitets Institut for Byggeri og Anlæg.

Han står i spidsen for en række forskningsprojekter indenfor energi og indeklima i den bæredygtige omstilling.

- Og så er det ekstra dejligt, at noget af arbejdet faktisk er blevet omsat til noget konkret, som man kan se her på Building Green, sagde han.

- Jeg er blandt andet glad for Ventilationsvinduet, udviklet i samarbejde med Climatex,og for flere af de ventilations- og varmegenvindingsløsninger, vi har arbejdet med. Man kan nemlig godt kombinere energieffektivitet og et godt indeklima. De behøver ikke være modsætninger. Hemmeligheden er at kunne kontrollere de utætheder, man skaber i huset, så der er behageligt at være, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Inspirerende arbejde
- Per er en ildsjæl, som kobler sin forskning til innovation og ofte i samarbejdsprojekter med erhvervslivet. Han formår at sprede ringe i vandet – både herhjemme og i udlandet. Han inspirerer både ph.d.-studerende og nyuddannede ingeniører, som tager deres viden med i det videre arbejde og til resten af branchen, siger Kasper Lynge Jensen, udviklingschef ved Ingeniørhøjskolen på Aarhus Universitet.

Han er en del af den jury, som udpeger vinderne (se faktaboks med samtlige jurymedlemmer).

- Der er ingen tvivl om, at Per gør en væsentlig forskel på energi- og indeklimaområdet, tilføjer han.

Fra fiskenet til designerlampe
Den anerkendte Produktpris tildeles firmaet Fischer Lighting for deres nyudviklede designerlampe, som er produceret efter cirkulære principper.

Modtagere af prisen var Lars Elmvang og Enlai Hooi.

- Lampen er ikke løsningen på alle problemer, men et bidrag til at holde brug- og smid-væk-kulturen i skak. Vi skal desuden helt holde verdens temperaturstigning på under 1,5 grader, og jeg håber, at prisen er med til at vise, at det kan betale sig at arbejde videre for at nå det mål, sagde Lars Elmvang, da han stod med prisen i hånden.

Alt kan genbruges
- Vi har at gøre med et produkt, som sender forskellige signaler inden for den bæredygtige dagsorden. Det er en innovativ og dagsordensættende lampe. I modsætning til mange andre produkter er lampen designet således, at alle dele kan skilles ad og genbruges. Desuden er dele af den lavet af genbrugte materialer i form af gamle fiskenet. Den er et modstykke til vores brug-og-smid-væk kultur og en del af den cirkulære dagsorden, siger Grith Bech-Nielsen netværksleder i InnoBYG.

- Producenten bag arbejder med en ny metode, der gør det muligt at tilføre eksisterende lysarmaturer nye funktioner, forbedret lyskvalitet og ny, energibesparende teknologi. Samtidig er der fokus på totaløkonomi, mens bygningers arkitektoniske udtryk også kan bevares, siger hun.

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109