23948sdkhjf

Intet nyt under solen i klimaplan

Regeringens klimaudspil overser bygningers potentiale til at reducere energiforbruget, skriver Gunde Odgaard fra BAT i dagens debat

Uanset hvor man kigger hen i verden omkring os, så prøver stort set alle at forholde sig til klimaændringerne og gennemgå en grøn omstilling. Stort set alle steder, på nær i Danmark, er bygninger et kerneområde i den grønne omstilling og for at reducere energiforbruget generelt og dermed CO2-udslippet. Sådan er det bare ikke i Danmark - mere. Regeringens energiudspil i foråret og det efterfølgende energiforlig var næsten blottet for tiltag, der henvender sig til den eksisterende bygningsmasse. Det udspil, regeringen nu er kommet med - til en såkaldt Klimaplan - gentager sådan set bare det, som allerede står om bygninger i energiforliget, og så krydrer man det med nogle nye brændeovne ved ejerskifte.

Helt utilstedeligt
Det er for sølle. Det er faktisk helt utilstedeligt. Det er fantastisk, at når 40 procent af energiforbruget foregår i den eksisterende bygningsmasse, at regeringen så er fuldstændig blind for, hvad netop den eksisterende bygningsmasse kan levere til CO2-reduktionen og til den grønne omstilling.

Der er ikke noget, der tyder på, at regeringen har tænkt sig at give sig på dette spørgsmål. Derfor må oppositionen - her medregnes også med Dansk Folkeparti - træde i karakter og skabe det nødvendige pres for, at den eksisterende bygningsmasse kommer til at spille en central rolle i Klimaplanen og for den grønne omstilling - også i Danmark.

Eksporten i fare
Danmark har traditionelt set har ligget langt fremme på netop den dagsorden. Det har også medført, at danske byggematerialeproducenter af alle slags har ligget i det internationale førerfelt. Det samme kan man sige om mange af vores rådgivende ingeniør- og arkitekt-virksomheder, hvilket har givet store eksport afkast.

Hvis vi i Danmark ikke satser på energirenovering af den eksisterende bygningsmasse, så har vi ingen garanti for, at dette eventyr, eksporteventyr kan man roligt kalde det, vil fortsætte.

Der er en reel risiko for, at disse virksomheder vil flytte større dele af deres produktion ud af landet, og der er en overhængende fare for, at deres forsknings-, innovations- og produktudviklingsafdelinger flytter ud af Danmark. Virksomhederne ønsker naturligvis at være der, hvor kravene er de allerhøjeste. Der hvor der, på moderne dansk, er ’cutting edge’. ’Cutting edge’ er der intet af i regeringens Klimaplan, når det gælder bygninger.

Konkrete mål
BAT foreslår derfor, at der oprettes en energispareordning, som er målrettet den eksisterende bygningsmasse. Vi skal styrke informationen og uddannelsen omkring energispareordninger. Der skal konkrete krav på bordet til kommuners, regioners og til statens egne bygninger. Private bygningsejere skal inddrages i processen om energibesparelser. Vi skal have et troværdigt energimærke, som bliver handlingsorienteret. Men vigtigst af alt så skal der sættes konkrete mål for energieffektiviteten og for energispareindsatsen i bygninger. For uden mål kommer vi ingen vegne.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094