23948sdkhjf

Efterspørgsel på store saltbøsser

| Af Torben Sigh | Tip redaktionen om en historie

Vejsalt fylder på materielgården, men en silo-løsning giver mere plads, og det er hurtigere at læsse saltbilen

I Lyngby-Taarbæk Kommune nord for København er der for lidt plads til vinterens vejsalt, og derfor overvejer kommunen nu en anden løsning på problemet. Dermed læner man sig op ad erfaringer fra blandt andet Aalborg, hvor man har investeret i saltsiloer, som både fås mobile og som faste installationer. Og der er flere fordele ved at bruge en silo. Der spares meget plads, og når saltbilen kan køre ind under siloen, tager det kun sekunder at fylde bilen. Dermed spares også udgifter til en læssemaskine.

Faktisk har man i Aalborg fundet ud af, at når saltet kommer op, kommer budgettet ned. Og budgettet kommer faktisk 40 procent ned ved at hæve saltet tre-fire meter op.Sådan er regnestykket hos boligselskabet Plus Bolig i Aalborg. Fem afdelinger er blevet udstyret med hver sin saltsilo, som aflaster mandskabets rygstykker, giver voldsomt nemmere håndtering og altså også pynter på bundlinjen i vinterregnskabet.

Har samlet erfaringer
I 2012 fik boligselskabet leveret to mobilsiloer fra den sydtyske producent Holten. Firmaet Special Maskiner i Rudkøbing er dansk importør af Holten-produkterne, hvor siloerne til fem kubikmeter salt er det absolut hit.

Også i Nordjylland. Efter at de to første siloer kom på plads og beviste deres duelighed, har Plus Boligs bygningsinspektør, Claus Greve, igen haft bud til Special Maskiner.

- Vi skulle lige prøve silo-ideen af med de to første. Nu har vi købt yderligere tre saltsiloer. Dermed har vi fem, og vore afdelinger er dækket ind, så der højst er en kilometer at køre med redskabsbærerne, når saltsprederne skal fyldes op, forklarer Claus Greve.

150 kg salt på 30 sekunder
Når et af køretøjerne skal "tanke salt", kører den simpelthen ind under siloen, føreren trækker i et håndtag, og i løbet af cirka 30 sekunder er nye 150 kilo salt klar til udstrøning.

- Arbejdstilsynets påbud om salthåndtering tillader ikke vore folk at løfte 25 kilo sækkene med salt op og fylde i saltsprederen. Derfor funderede jeg over, hvilke andre løsninger, vi kun

Når salt kommer op, kommer udgiften ned. Jeg blev opmærksom på Special Maskiners saltsiloer fra Holten og fik en snak med direktør Lennart Ahlefeldt-Laurvig. Dengang var Special Maskiners import af de tyske siloer ret ny, og vi blev enige om at prøve dem af her i Aalborg, siger Claus Greve.

Det viste sig hurtigt, at 150 kilo ned fra oven på et halvt minuts tid er hurtigere end seks ulovligt løftede 25 kilo sække. Et alternativ kunne være salt i mindre sække, men det ville i realiteten blot gøre håndteringen endnu mere besværlig, fordi mængden af sække naturligvis ville blive noget større.

Tid, ryg og penge
- Vi sparer masser af tid på ikke at skulle håndtere sække. Det gælder ikke alene, når der skal læsses salt i sprederne. Sækkene skulle jo også læsses af ved leveringen, de skulle køres ind og oplagres, siger bygningsinspektør Claus Greve hos Plus Bolig.

Boligselskabet har truffet aftale med anlægsgartner Lars Rasmussen i Gistrup om at klare pasningen af saltsiloerne.

- Vognmanden leverer et helt træk salt, kører rundt og e3erfylder alle siloerne hver fredag. Dere3er skal boligselskabets mandskab i realiteten bare køre redskabsbæreren med saltsprederen ind under siloen og rykke i håndtaget. Leverancerne i læs er 30-40 procent billigere end posesalt, så der spares både arbejdsindsats, rygge og penge, konstaterer Lars Rasmussen.

Når vognmanden kommer med et læs salt på ladet, løfter han simpelthen taget af siloen med skovlen på lastbilens kran. Derefter fylder han siloen med op /l fem kubikmeter salt, sætter "hatten" på igen, og der er forsyning til den næste uges tid.

Ingen korrosion eller kondens
Siloerne kræver intet fundament, men kan nemt placeres på et fast underlag. Derfor er de mobile og kan flyttes efter behov. Selve silo-kasserne er bygget af træ, og det giver nogle åbenlyse fordele. Træ korroderer naturligvis ikke ved kontakten med salt. Dermed har saltet en konserverende effekt på træet, som dermed får meget lang leve/d. Og da træ ikke leder varme, er der ikke risiko for kondens i siloen og dermed fugtigt salt.

- Siloerne fungerede udmærket, da de blev leveret. Men vi fandt nu på nogle småfiduser til de to første siloer, som den tyske fabrik efterfølgende har implementeret i de følgende tre. Der er kommet små koøjer i, så det er nemt at følge forbruget.

- Og så er siloerne nu forsynet med en hammer til at slå salt løs, hvis det skulle pakke inde i bunden af siloen. Den nederste del af siloerne er nu beklædt med hård plastplade for at mindske friktionen, så saltet strømmer ud i en lind strøm. Det er småændringer, der er blevet til i en rigtig fin dialog med Lennart Ahlefeldt-Laurvig hos Special Maskiner og fabrikken i Tyskland, siger anlægsgartner Lars Rasmussen.

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Top 10: De har byggebranchens største overskudsgrader

Plus

Portræt
Døren står altid åben hos GSV’s topchef

Byggeriets Top
Top 10: Her er byggebranchens største virksomheder

Lad lyset komme ind

Julefrokost-dilemma: Fanger bordet hvis man siger op?

Nyhedsbrev

Plus

Konkurrenten tager opkøb roligt

Hos Loxam, der er nærmeste konkurrent til GSV Materieludlejning, havde man forudset den nye markedssituation

Online Avis Arkiv

Lad bare vinteren komme

Agromek bød også på maskiner, der kan klare en vinter

Plus

Stærk konsolidering i udlejningsmarked

Messedage med travlhed

Agromek blev for en lang række udstillere en udmærket messe, selvom landbruget er lidt klemt, og der kom lidt færre gæster

Økonomiske vismænd: Dansk økonomi har udsigt til flere år i topform

Plus

GSV satser på en tredjedel af udlejningsmarkedet

Til kamp mod uforståelige kontrakter

Frygten for succes kan være en karrieredræber

Wacker Neuson går op i vægtklasse

Producenten er mest kendt for små maskiner, men de vokser nu. Første maskine er en læsser på 10 ton med to motorvarianter

Entreprenører kommer også på Agromek

Når Agromek går i luften, er det ikke udelukkende landbruget, det handler om. Entreprenørerne, maskinstationerne og kloakmestrene er blandt gæsterne

Byggepladsentrepriser vinder frem

På større byggepladser skal der være styr på tingene, og en byggepladsentreprenør er en fordel

Specialmaskine til dansk udlejer

Kabelskovle til store gravemaskiner

Producent dropper distribution efter 25 år

Danske Greentec A/S i Kolding går nu egne veje og et mangeårigt samarbejde med britiske Spearhead ophører

Plus

Byggeriet kan hente teknologi-hjælp hos nyt rejsehold

Både små og store virksomheder i bygge- og anlægsbranchen kan fremover få hjælp af et rejsehold, der hjælper med at finde og implementere ny teknologi i virksomheden

1

Forskudsopgørelsen er klar: Sådan undgår du skattesmæk

Kloakrenovering på plejecenter uden genhusning for demente

Støj, rod og fremmede, der går ud og ind, er følsomt for demente. Men med den nye LED-hærdeteknik renoveres kloakkerne uden gener for beboerne

Plus

Danskere i skarp international duel

Varmepumpe i en kran - hvorfor ikke?

Kranmontør Kenneth Lynge Nielsen har fået certifikat til reparation og service af varmepumper. Det gør ham bredere kvalificeret, men også dygtigere til kraner

Miljøteknologi i højsædet ved køb af udlejningsmaskiner

GSV Materieludlejning er på storindkøb. Det gælder Yanmar og Weidemann med store serviceaftaler hos JMM og Stemas

Stort behov for viden om kloaknettet

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Kloakrørlæggeruddannelsen - nu også i Randers

Christian er udlært elektriker hos EL:CON i Fredericia - og han tager gerne ansvar

BIM og Danske Landskabsarkitekter

EffiMat ønsker glædelig jul og godt nytår

Vil du være kloakmester i 2019? Næste holdstart er 4. februar 2019

Fibox inspektions-vinduer til montering på alle typer materialer

Net-tekniker

NExsT udgave 4. er udkommet - læs bladet online

300 dage uden ulykker i Irmabyen

PanPac ønsker glædelig jul og godt nytår

Brandsikring af det nye Regionshospital i Gødstrup

Nyt hus i funkisstil i Nørresundby med Sundolitt KUB

Moovit - ikke bare en køkkenskuffe!

Nyt lift-katalog fra CP

Dansk Byggeri IT-messe 2019

Varmepumpe uden udedel - bestil på webshop!

Vault Workshop

Bliv udstiller på EL & TEKNIK 2020 nu og få rabat

KTR BoWex Buetandskobling

InfoScreen fra Softcontrol

C2Elements teglbaguettes gør Midtbyens Gymnasium i Viborg til noget særligt

arkitekterne BJØRK & MAIGÅRD ApS tegner luksus alpevillaer i Gug Alper

Uddannelsesansvarlig, der skal få unge ind i tagdækkerfaget

Glædelig jul og godt nytår

Den lige vej til nye medarbejdere ... hvordan?

Send til en kollega

0.885