23948sdkhjf

Vi skal vænne os til byer af boliger

| Af Anne Kathrine S. Rosener | Tip redaktionen om en historie

Udviklingen af nye boligområder i byerne opstår i mange krydsfelter af drømme og investeringer. Og vi kan med fordel inddrage endnu flere kreative aktører, mener Cowis byudviklingschef Svend Erik Rolandsen. Arkbyg har mødt ham til en snak om visioner og tekniske løsninger

Den globale megatrend med voksende byer mærkes også i Danmark, hvor både de store byer, købstæderne og mellemstore byer tiltrækker nye beboere måned for måned.

I den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi er arbejdet med byudvikling også vokset gennem de seneste 10 år.Her har man dels opgraderet med opkøb med fokus på byplanlægning, dels ved at seks af de regionale kontorer i Danmark har særlige grupper for arealudvikling.

For Cowis byudviklingschef, Svend Erik Rolandsen, er arbejdet med byudvikling et stort og spændende krydsfelt af dels mange visioner og drømme for de nye boligområder og dels de tekniske løsninger, det muliges kunst og tilpasning til klimapåvirkningerne.

Krydsfeltet vedrører borgerne, politikere, investorer.

Svend Erik Rolandsen

Cowis byudviklingschef civilingeniør Svend Erik Rolandsen har 18 års erfaring med byudvikling og har arbejdet som rådgiver og projektansvarlig på en række store byudviklingsprojekter som eksempelvis omdannelse af industri- og havnearealer, hospitaler med videre til nye bydele.
- 1994-2000: Uddannet civilingeniør fra Aalborg Universitet
- 2000-06: Sven Allan Jensen A/S
- 2006-10: Plan09 (Miljøministeriet og Realdania)
- 2010: Dansk Bygningsarv A/S
- 2010 - : Cowi, Plan & Trafik, Danmark
Svend Erik Rolandsen har blandt andet været involveret i Stigsborg Havnefront, Aalborg, i udviklingen af en ny bydel ved Aarhus Amtssygehus samt været projektleder i en planstrategi for Frederiksberg Kommune.

- Samtidig skal der være et tæt samarbejde mellem alle de parter for overhovedet at kunne realisere de visioner og ønsker, der er for en by og et område, siger Svend Erik Rolandsen.

Trækker på top-kompetencer
I hans daglige arbejde har han netop et samarbejde på tværs af mange faggrupper både internt i Cowi og med de eksterne samarbejdspartnere som arkitekter og ejendomsmæglere.

Læs også: Cowi bliver boligforenings højre hånd på renovering af 300 boliger

- Det er fantastisk at kunne trække på de top-kompetencer, som et stort projekt kan have behov for. Der kan opstå behov for specialister, der lige præcist ved noget om en bestemt metode til sikring af vand og klima, eller jordforurening med et bestemt stof, som skal renses op, fortæller han. 

Hvordan fandt du interessen for at arbejde med byudvikling?
- Jeg havde interessen for det tekniske og det samfundsfaglige, og på ingeniørstudiet fandt jeg den retning med byfornyelse. Det er det krydsfelt af by og mennesker, teknik og økonomi, som gør byudvikling så spændende, fortæller Svend Erik Rolandsen.

Han har i sin karriere været omkring byplanarkitektfirmaet Sven Allan Jensen A/S, Dansk Bygningsarv A/S og det fælles projekt Plan09 mellem Miljøministeriet og Realdania, inden han i 2010 kom til Cowi, hvor han altså nu er byudviklingschef.

- Et af de første projekter, jeg arbejdede med byudvikling på, var i Silkeborg, hvor der midt i processen opstod mulighed for omdannelse af den afhegnede papirfabrik til en ny bydel. Kommuneplanen satte de helt overordnede rammer, som blev fyldt ud af dygtige arkitekter og investorer i en efterfølgende proces. De fik skabt et område med spændende boliger, genanvendelse af historiske bygninger og nærhed til søerne. Jeg fulgte det fra sidelinjen, og det er ét af de projekter, der motiverede til at arbejde mere med byudviklingsprojekter, siger Svend Erik Rolandsen.

Læs også: Casa skal stå for nyt rådhus-byggeri

Vær nysgerrig
Ledelsesmæssigt har Cowi skærpet fokus på at, de skal være markedsførende på byudviklingsprojekter. 

Er det så ingeniører, der skal skabe vores byudvikling?
- Ingeniører er en blandt flere brikker. Det er vigtigt at være kritiske, også indadtil. Vores blik er 360 grader rundt på projekterne. Vi har både ingeniørerne, arkitekter, geografer, sociologer og ansatte med viden om borgerinddragelse og med samfundsfaglig baggrund.

- Desuden samarbejder vi meget med andre faggrupper som arkitekter, ejendomsmæglere og økonomer. De andre faggrupper bidrager med andre aspekter, end vi ingeniører måske ville tænke i, så man lærer altid noget af andre, fortæller Svend Erik Rolandsen.

Her opstår endnu et af de mange krydsfelter, som byudviklingschefen trives i, når visioner skal kobles med de tekniske muligheder.

Læs også: Renovering af 351 boliger skyder milliardaftale i gang

- Det er spændende at få lov at være tæt på de store udviklingsprojekter. Nogle dele af processen har folk, der tænker meget holistisk, i andre dele er det specialisterne, der rykker ind, siger han.

Hans egen metode er at være nysgerrig på udviklingen i andre faggrupper, og altid spørge ind til, hvad der sker af udvikling i deres fag og branche.

Brug de lokale ildsjæle
Cowis byudviklingschef ser gerne mere fokus på dialog på tværs i teams end bare med arkitektkonkurrencer om hvert enkelt projekt. Det kan være teams med arkitekter, der trækker andre grupper ind; lokale ildsjæle fra organisationer, kunstnere for eksempel, og sociologer.

- Hvis man ser på København og det pres, der er på boligmarkedet, så viser krystalkuglen, at der bare vil komme endnu flere beboere, og det vil være svært at finde boliger. Dér er det spændende at være med til at sætte vores aftryk på, hvordan vi skaber byen.

Læs også: Fem hold vil bygge nyt seniorbofællesskab ved Odense

Tænk langt frem i tiden
Cowi er blandt andet med i det store projekt Stigsborg i Aalborg, som kommer til at huse 7500 nye beboere. Det er deres livsbetingelser, man indrammer med de beslutninger, der tages nu.

- Man føler et stort ansvar, og vi er med i beslutninger, der rækker 100 år frem, når man er med i de langtrækkende projekter, fortæller Svend Erik Rolandsen.

Han nævner som eksempel udbygningen af havnekajen til rekreative formål, hvor det må vise sig, om folk får den glæde af området, som er tiltænkt.

Nogle nye byområder får kritik for at være for ensformige og uden byliv, hvordan oplever du den kritik?
- Moderne byområder er noget andet end de historiske bykerner, hvor man traditionelt har haft meget erhverv og butiksliv i stueetagerne. Men når vi i dag handler på nettet, så slukker vi lyset i stueetagen. Vi skal vænne os til, at de nye områder har flere boliger, forklarer han. 

Læs også: Nyt om navne

Hvordan skaber man så liv i byrummet?
- I stedet kan man tænke i kant-zoner, hvor boliger i stueetagen har et udeareal. På den måde kan man opleve, at der er liv i gaden, og at man har indrettet sig individuelt. En anden ny måde er at inddrage skoler som mødesteder for bydelen, siger Svend Erik Rolandsen, og tilføjer, at:

- Hver generation har nok tendens til at tænke, nu har vi skabt idealbyen. 

Hvilke typer byområder vil vi komme til se fremover?
- Jeg tror, vi vil se en mere blandet boligsammensætning. På størrelse og på ejerforhold. København har for eksempel haft reelt behov for større boliger for at tiltrække og fastholde børnefamilier. Men nu er der også behov for mindre og billigere boliger, siger Svend Erik Rolandsen.

Skalér ned og byg blandet
Hans ønsker for byudviklingen i de store områder er at skabe bedre kvalitet med mere variation i bebyggelserne.

- Nogle byudviklingsområder bliver måske for tætte i disse år. Skalér ned nogle steder, byg mere blandet og byg til forskellige behov. I dag er udfordringen at bygge i en menneskelig skala. Så det både kan være tæt og men også med dagslys til alle boliger. Og den udfordring koblet med de økonomiske muligheder, gør det spændende at være byudvikler, siger Svend Erik Rolandsen. ///

FN’s verdensmål påvirker også dansk byudvikling

I 2015 vedtog FN 17 konkrete globale mål for en bæredygtig verden. Målene gælder for alle lande og skal sikre blandt andet beboernes adgang til rent vand, bæredygtig energi, en sund infrastruktur, ligestilling og afskaffe fattigdom.

En af de store udfordringer er den globale megatrend med tilflytning til byerne.
Det stiller stigende krav om byggeri, der både i opførelsen og som bolig påvirker miljø og ressourceforbruget.

Vandforsyning, regnvandsopsamling, energiforbrug i bygningerne, tunneller til skybrudssikring er også nogle af de klimapåvirkninger, som danske byer skal inddrage i byudviklingen.

Ifølge Svend Erik Rolandsen, COWIs byudviklingschef, tæller det positivt, når vi ombygger eksisterende industri- og havneområder i stedet for at bygge i det åbne land og inddrage landbrugsjord.

- Vi oplever nu, at mange offentlige og private organisationer har taget verdensmålene til sig, men de kommende år vil vise, om det reelt fører til flere beslutninger, der gør byerne mere bæredygtige. Det afhænger blandt andet af om det offentlige indtænker målene som kriterie, når de laver offentlige udbud af blandt andet vareindkøb og rådgivning, siger Svend Erik Rolandsen. ///

Hold dig opdateret med Licitationen

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu
Plus

Arkitekter skal forvandle canadisk gigantlufthavn

Tegnestue med 150 ansatte åbner nyt kontor: - Vi skal have mere saft og kraft i vores svenske ben

Dansk tegnestue vinder bydel på Færøerne

Holscher Nordberg har sammen med den færøske tegnestue SNA vundet konkurrencen om Stórutjørn - et nyt bområde på 800-000 kvm i Tórshavn

Årets sundhedsbyggeri ligger i Aabenraa

Plus

Arkitekter kritiserer kommune for ABR 18-brud

Nyhedsbrev

34.835 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Plus

Fordyret og forsinket: Friis & Moltke tager til genmæle i skolesag

Online Avis Arkiv

Østjysk arkitektfirma udvider ejerkredsen

De nye OPTIMUM-moduler fra Mobilhouse reducerer CO2 på byggepladser voldsomt

Danske arkitekter sætter skub i unges forskerinteresse

Tegnestuen 3XN skal tegne ambitiøs life science-bygning i Stockholm

Ikonisk æresport anno 2021

Plus

Krisen rammer alle med projekter i udlandet

Plus

Arkitektfirmaer frygter udlandets corona-reaktion

Fire ledende profiler hos 3XN, Henning Larsen, SLA og Schmidt Hammer Lassen har svært ved at få et klart blik i krystalkuglen. Usikkerhed på andet halvår af 2020 og frygt for protektionisme i de lande, de samarbejder med, præger branchen

Renoveringsekspert med høj grad af egenproduktion

Oluf og Erik vinder 208 slyngede kædehus

Plus

Danske arkitekter kickstarter kontorareal i Lund

Arkitema Architects skal fortætte, omforme og puste nyt liv ind i energiforladt svensk erhvervsområde

Ekspertpanel

Plus

Vandkunsten sætter alle ned i tid og løn

Samtlige medarbejdere går kollektivt ned i tid hos den københavnske tegnestue Vandkunsten.

Plus

Arkitektopkøb og offentlige opgaver bjærger Sweco gennem krisen

Sweco Danmark har med rekordoverskud haft momentum i sundhedskrisen, der vil påvirke rådgiverne lang tid fremover. På plussiden er fortsat styrke i grøn omstilling. På minussiden aktiviteten på det private boligmarked

Plus

Tegnestue styrker sig med nyt forretningsområde

JJW Arkitekter har brugt en del af 2019 på at forberede sig til introduktionen af bygherrerådgivning som nyt forretningsområde, og forventningerne er høje

Plus

JJW Arkitekter tror på travlhed de kommende måneder

Corona har også ført til justeringer på tegnestuen, som ikke forventer nedgang i 2020 i forhold til 2019

Knudsgaard viser muskler inden for plejehjem, institutioner og sundhedsområdet

Plus

Over 400 projekter ligger klar

Jobeffekten er 3300 fuldtidsbeskæftigede i år og 7800 næste år

Plus

Partier kræver større aftale om boligrenovering

Der er bred støtte til igangsætning af Landsbyggefondens projektkø, men der skal flere penge i spil, mener flere politikere

Plus

Fredet skole skal klimaopdateres

Rådgivere arbejder i ny skolerenovering på at bevare så mange af fortidens bygningskvaliteter som muligt

Plus

Rådgiverne Moe og Niras: Færre krav til indeklima kan give flere renoveringer

Der er behov for at lempe og gradbøje strenge indeklimakrav til skoler og institutioner, så bygherrer bliver motiveret til at renovere - i stedet for lade stå til. Det mener to store rådgiverfirmaer, der arbejder på ny branchevejledning

Plus

C.F. Møller: Vi går usikker fremtid i møde

Tegnestuen C.F. Møller går ind i coronakrisen med et dyk på bundlinjen og forventer mere tilbagegang i 2020

Ny bygning med egen trækrone og mikroklima

Dorte Mandrup, Bisgaard Landskab og Rambøll vinder konkurrence om stort bæredygtigt træbyggeri i Göteborg

arkbyg
Nu har de private tid til at ringe til os

Ammar Al-Temimi, adm. direktør hos AB Clausen, har altid haft travlt, men i disse uger mere end nogensinde. Corona har givet noget at tænke over - men indtil videre har rådgiveren undgået at afskedige

arkbyg
Nyt erhvervsbyggeri inspirerer de tunge i branchen

arkbyg
Da vi blev udfordret som sociale dyr og vanedyr

BIG printer coronaværnemidler

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Automatisk tællersystem til butikker med skydedøre

VS Automatic A/S har nået det højeste PRO Partner niveau

Optimering til tømning af Omrins nedgravede containere

FRIIS & MOLTKE prækvalificeret til Circle House

HVORFOR bruge træelementer?

Kåret som Eliteleverandør 2020 til det offentlige

Leveringsklare brugte maskiner fra Løwener

Vi fejrer en rund fødselsdag ...

NOS A/S udfører test og eftersyn

Milwaukee Lagersalg

NYHED: Automatisk adgang til hele vores webinar-bibliotek!

Højdejusterbar dobbeltarbejdsplads

AutoCAD: Gode muligheder for opgradering af kompetencerne

Undgå maskinnedbrud og overophedningsskader!

Hold styr på dokumentationen på løftegrejet med CS-Portalen

Aircold Komfortkøling - Opnå et behageligt indeklima!

Nu stråler Brøndby Sejlklub igen som solen

Har jeres pladsbehov ændret sig?

Gode rengøringsvaner fjerner spild af tid og ressourcer

Vil du have 3 års garanti på dit elevator- eller liftanlæg?

Brugte kranløsninger hurtig levering billig pris

Hold dig opdateret med Celsa News

Kåring af Årets skolebyggeri 2020 - stem på din favorit

Lad os skabe varmen og forlæng sommeraftenerne!

Håndspritstander incl håndsprit - se her ;)

Send til en kollega

0.25