23948sdkhjf

Fagforening konstaterer fejl i lønsedler på stort sygehusbyggeri

Der er konstateret fejl i lønsedler hos to udenlandske underentreprenører til Inabensa på Herlev Hospital. Fejlene er rettet, lyder det fra virksomhederne, men Rør og Blikkenslagernes Fagforening påpeger, at dokumentationen mangler

Der har været fejl på de ansattes lønsedler hos to af den spanske teknikentreprenør Inabensas udenlandske underentreprenører på Herlev Hospital.

Det viser en gennemgang af lønsedlerne, som Rør og Blikkenslagernes Fagforening har gennemført, og som er forelagt for Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Der er tale om virksomhederne Vlopes Scandinavia Aps og Ramos Ferreira Danmark, som begge er medlemmer af Tekniq.

Gennemgangen er kommet på tale efter et afholdt dialogmøde, hvor Inabensa, der står for el, vvs og ventilationen på det offentlige byggeri Herlev Hospital, har navngivet virksomhederne, som de udenlandske entreprenører, de gør brug af på byggeriet.

Det fortæller Henrik Juul Rasmussen, formand for Rør og Blikkenslagernes Fagforening og supplerer, at aftalen med Tekniq er blevet, at Rør og Blikkenslagernes Fagforening skal have lønsedler og ansættelsesbeviser udleveret.

- De har været længe undervejs. Vi har fået nogle, og dem er der fejl i, siger Henrik Juul Rasmussen og fortæller at de har fået udleveret lønsedler for cirka 20 mand i alt.

Men antallet er ikke dækkende for det antal medarbejdere, der samlet arbejder for virksomhederne på projektet. Og Rør og Blikkenslagernes Fagforening har langt fra fået lønsedler for hele ansættelsesperioden for de forskellige medarbejdere og har derfor ikke det fulde økonomiske overblik, påpeger han.

Fortsat meget arbejde
Han oplyser, at der blandt andet er fundet fejl i feriepengeberegningen, lønudbetalingen, fritvalgskontoen og pensionen.

Han understreger samtidigt, at virksomhederne har rettet ind visse steder, men at der fortsat er fejl hist og her, og at der blandt andet har været udfordringer med Vlopes udbetaling af pension for maj måned 2018.

- Der ligger meget arbejde tilbage, fortsætter formanden og påpeger, at de afventer flere lønsedler.

- Vi er absolut ikke færdige. Det er et kæmpe puslespil, fortæller han.

Om baggrunden for gennemgangen af lønsedlerne, siger han:

- Vores fornemmeste opgave er først og fremmest at tegne overenskomst og dernæst at beskytte den og sørge for, at den bliver overholdt. Når der kommer virksomheder hertil, er det vores opgave at sikre, at de overholder reglerne. Bryder de overenskomsten, så er det social dumping, og det er vi som udgangspunkt imod.

Mener fejl er rettet
Hos Tekniq fortæller underdirektør Thorkild Bang, at der har været holdt nogle mæglingsmøder, og at der er fundet nogle fejl, som enten er rettet op på eller er ved at blive det. Blandt andet nikker han genkendende til udfordringer med maj-pensionen hos Vlopes.

- Derfra til at sige, at der er store problemer, synes jeg, at der er et stykke vej, siger han.

Fra landechef i Ramos Ferreira Danmark, Paulo Santos, lyder det i en e-mail, at der er fundet to fejl hos dem, som begge er rettet.

Den første går på manglende 0,15 pct. i sundhedsforsikringsbidraget i januar og februar 2018.

- Vores revisor forklarede, at når koden er rettet, vil dette bidrag automatisk være en del af virksomhedens bidrag til pensionsordningen og hæve det nuværende bidrag fra 8 pct. til 8,15 pct, skriver han og påpeger, at det er ændret tilbage i marts, og at der er blevet betalt med tilbagevirkende kraft.

Dernæst kommer hyppigheden af lønbetalingen. Paulo Santos oplyser, at de er gjort opmærksom på, at løn i stedet for én gang sidst på måneden, som de har været vant til, skal falde to gange i måneden.

At der skulle være flere fejl, er han ikke bekendt med.

- Og vi prøver ikke at begå fejl, så vi kan arbejde i Danmark efter de danske regler. Det er den eneste måde, skriver han.

Pension er betalt
Hos Vlopes understreger adm. direktør, Marco Lopes, at maj-pensionen, der udgør 65.000 kr., er betalt.

Samme melding lyder fra virksomhedens revisor, Søren Bünger fra Redmark.

Han fortæller, at lønnen for maj blev indberettet til tiden, men at pensionsbetalingen ikke blev gennemført grundet en teknisk fejl.

Når betalingen ikke gennemføres, så er der heller ikke foretaget indberetning. Det er ordnet manuelt, lyder det fra revisoren.

Derudover fortæller han, at Tekniq har gjort dem opmærksom på, at de procenter, der anvendes på lønsedlerne vedrørende fritvalgsordningen er forkerte.

- Det bliver straks korrigeret efter de gældende satser, oplyser revisoren, der ikke er bekendt med, at der skulle være fejl og mangler i lønsedler for juli og august hos Vlopes.

Marco Lopes understreger, at virksomheden har alle intentioner om at følge de de danske regler.

- Ikke bare i Danmark - men alle steder vi arbejder - ønsker vi at følge reglerne, siger han.

Mangler dokumentation
Hos Rør og Blikkenslagernes Fagforening glæder man sig over, at virksomhederne skulle have rettet ind men påpeger, at man mangler dokumentationen.

- De har ikke dokumenteret, at de har rettet. Vi har ikke modtaget dokumentationen i form af lønsedler, siger Henrik Juul Rasmussen og anbefaler virksomhederne at sende dokumentationen direkte til dem.

- Hvis ikke der sker en snarlig afklaring af de her ting, så er vi tvunget til at gå den fagretlige vej. Vi har været meget tålmodige, fortsætter han.

Marco Lopes understreger, at han gerne vil fremlægge dokumentationen, men at han ikke har fået den forespurgt, og at han vil tage fat i Tekniq for at afklare, hvad der er op og ned.

Projektdirektør for Nyt Hospital Herlev, Connie Barfod, har ikke hørt om udfordringer på lønsedlerne hos de to underentreprenører.

Hun påpeger, at der er indgået aftale med BAT Kartellet og Region Hovedstaden, om at hvis der bliver opdaget uregelmæssigheder, så tager de kontakt.

- Det har de, mig bekendt, ikke gjort, så det er nyt for mig, men det er selvfølgelig noget, jeg vil kigge på, siger hun og fortæller, at hun vil tage kontakt til Blik og Rør.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172